DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, April 09, 2012

KeMUNAFIKkan para PEMIMPIN PR - Berapa banyak dah diDEDAHkan oleh UMNO/BN?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

MALAS nak menulis.. Jadik, apa KATA kalau kali ini kita 'CUT and PASTE' satu RENCANA menarik di dalam MINGGUAN Malaysia.. Pada kita, ianya menarik kerana jelas PENULISnya menDEDAHkan secara terBUKA keMUNAFIKkan para PEMIMPIN PR.. Sedangkan, masih RAMAI lagi para PEMIMPIN UMNO/BN berSIKAP DAYUS untuk melakukan PERKARA yang sama.. Mereka masih SIBUK menyerang sesama sendiri bagi memBUKTIkan mereka 'WINNABLE CANDIDATE' pada PRU-13 nanti.. Sesetengah PEMIMPIN Pemuda UMNO pulak dah sibuk buat KIRA-KIRA berapa banyak KONTRAK dan PROJEK yang diSAPU menerusi JAWATAN dalam GLC atau PROKSInya di sana.. PEMIMPIN Wanita dan PUTERI? Sibuk berCAKARan sesama sendiri? Apa pun, BACAlah sendiri RENCANA berikut yang sepatutnya diINSPIRASIkan oleh UMNO/BN..

WAJAH-WAJAH GANDA POLITIKUS KITA

SETELAH sekian lama, pentas politik kita tidak banyak berubah. Penuh kepura-puraan dan suka bermain dengan dua wajah. Kepada mereka yang berharap, cukup jangan lagi menaruh banyak harapan. Terimalah, mungkin ini memang wajah politik kita.

Sehingga hari ini itulah yang tercermin. Jika menjadi pembangkang, mereka akan menentang apa sahaja walaupun kebaikan yang dilakukan oleh kerajaan. Sedangkan di negeri mereka menjadi kerajaan, dasar yang sama digunakan.

Alasan, hujah mahupun fatwa dimanipulasi dan disebar hanya sekadar sebagai akal-akalan untuk menjaga kepentingan politik kepartian dan individu, Jika diselidik telatah mereka ini, jelas bukan rakyat yang diutamakan, jauh sekali untuk negara dan agama.

Wajah ganda 1 - pilihan raya:

Setelah banyak masa dan tenaga tercurah, 22 syor yang dicadangkan oleh Jawatankuasa Pilihan Parlimen Berhubung Penambahbaikan Proses Pilihan Raya serta diluluskan oleh Dewan Rakyat tidak juga memuaskan hati pakatan pembangkang.

Mereka tetap mahu turun ke jalanan untuk kononnya terus menuntut pilihan raya bersih dan adil. Di mata mereka, segala kesungguhan jawatankuasa ini yang turut dianggotai tiga Ahli Parlimen pembangkang termasuk melakukan lawatan perbandingan di luar negara tiada maknanya.

Di fikiran mereka, kesungguhan kerajaan untuk terus memperbaiki sistem pilihan raya sebaliknya bakal mendatangkan bahaya . Jadi, mereka sengaja bangkitkan isu laporan minoriti pada saat-saat akhir yang pembangkang desak supaya dimasukkan dalam laporan jawatankuasa.

Mereka tahu hal ini tidak pernah berlaku dan tiada dalam peraturan Dewan Rakyat. Laporan minoriti hanya alasan pembangkang untuk menolak pilihan raya bersih dan adil. Sebenarnya yang pakatan pembangkang mahukan ialah menang pilihan raya, bukan untuk bersama-sama memperbaiki sistem pilihan raya.

Selagi ia tidak menjadi kenyataan dan tiada peluang untuk menawan Putrajaya, selagi itu sistem pilihan raya akan dianggap mereka tidak adil dan tidak bersih. Mereka tidak pedulikan soal sistem sedia ada telah memberi kemenangan di Selangor, Kedah dan Pulau Pinang serta mengekalkan kuasa pakatan pembangkang di Kelantan. Begitu juga, mereka lanyak SPR dan mereka henyak polis bila agensi itu tidak memihak kepada mereka.

Di hati mereka tiada keikhlasan. Mereka tahu hanya dengan memberikan tekanan demi tekanan dengan meniupkan emosi rakyat melalui demonstrasi jalanan dapat menciptakan ruang untuk menawan Putrajaya. Cara bersih dan adil tiada dalam kamus politik mereka. Siapakah yang lebih gencar memanipulasikan sistem, jika tidak mereka?

Wajah ganda 2 - PTPTN:

Sejak `gelembong' keuntungan Petronas untuk membiaya kos mansuhkan tol dan menurunkan harga minyak gagal meyakinkan rakyat, pakatan pembangkang kini mahu pula gunakan wang syarikat nasional itu untuk memansuhkan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN). Isu ini dijaja di serata tempat ceramah pakatan pembangkang. Mereka juga menjanjikan pendidikan tinggi percuma.

Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang yang licik membakar emosi rakyat kini melipatgandakan gerakannya. Anak muda dan NGO yang entah dari mana, secara terancang dipopularkan sebelum mereka digerakkan untuk memberi tekanan kepada kerajaan.

Kemuncaknya nanti anak muda ini akan digunakan untuk membangkitkan gelombang rakyat - sama seperti di Asia Barat dan Afrika Timur dan sudah tentu isu mudah dan populis untuk menggerakkan anak muda ialah PTPTN.

Ini kerana sebahagian besar pelajar dan lepasan institusi pengajian tinggi sekarang ada kaitan dengan pinjaman PTPTN. Sehingga 29 Februari 2012, terdapat seramai 1.95 juta peminjam/penerima biaya dengan jumlah peruntukan RM43.6 bilion. Pada 2012, PTPTN memperuntukan RM5 bilion.

Bayangkan seramai itu yang terlibat. Sebahagiannya pula enggan membayar semula pinjaman atas pelbagai alasan. Bayangkan pula apa implikasinya jika bayaran balik pinjaman PTPTN ini dilupuskan?

Ada banyak antaranya, penaja lain seperti JPA, Mara dan yayasan negeri perlu mengikut langkah sama. Ia juga akan membentuk sikap negatif bahawa hutang tidak perlu dibayar dan tidak sayangkan ilmu kerana ia mudah diperoleh. Apakah nilai nilai songsang sebegini yang mahu disebarkan termasuk oleh penceramah Pas?

Malaysia juga belum mampu menyediakan pendidikan tinggi percuma kerana melibatkan dana yang besar sedangkan banyak sudsidi perlu ditanggung. Dan, jika bising mampu memberikan pendidikan tinggi secara percuma, buatlah dulu di negeri-negeri yang mereka kuasai.

Wajah ganda 3: projek bijih besi Vale:

Dulu semasa menjadi kerajaan, mereka menyokong pembinaan hab pengagihan projek bijih besi Vale International (Vale) di Teluk Rubiah, Lumut ini tetapi kini setelah menjadi pembangkang, nadanya lain pula.

Kali ini memang terkedu Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan rakan-rakannya. Surat sokongan atas projek di Teluk Rubiah itu yang terpaksa didedahkan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir membuatkan pakatan pembangkang menelan ludah.

Nyata, begitu sekali aroma kepentingan kelompok dalam kerajaan campuran Perak yang lalu. Jelas, begitu sekali wajah berganda politikus pakatan pembangkang ini. Dulu semasa mereka memerintah boleh tetapi kini projek yang sama dibantah. Dulu mereka kata untuk kepentingan pembangunan tetapi kini kelompok yang sama menuduh kerajaan negeri menjual tanah orang Melayu keoada asing.

Mujurlah kerajaan yang mereka bentuk dulu tidak lama. Ada hikmah besar rupanya. Cukuplah, untuk kesekian kalinya Mohammad Nizar dan rakan-rakannya yang ada `kerajaan di bawah pokok itu' telah memalukan diri sendiri.

Wajah ganda 4 - projek nadir bumi Lynas

Projek ini antara yang sungguh-sungguh dibantah oleh pakatan pembangkang. Isu ini mudah menarik simpati ramai kerana dekat dengan rakyat iaitu keselamatan dan alam sekitar.

Tidak kelihatan pakatan pembangkang akan berubah nada walaupun kerajaan telah memutuskan untuk menubuhkan Jawatankuasa Khas Partlimen (PSC) bagi menyiasat projek itu.

Kedegilan mereka tetap sama. Berbakul bukti kajian daripada agensi keselamatan antarabangsa dan tempatan tidak diendahkan. Malah ketegasan pakar nuklear yang kebetulan Ahli Parlimen daripada Pas mengesahkan ia tidak membahayakan manusia dan alam sekitar, berlalu begitu sahaja.

Tetapi lagi-lagi wajah ganda yang mereka tonjolkan. Loji pengeluaran panel solar di Batu Kawan, Pulau Pinang yang menghasilkan sisa toksik yang dibantah penduduk setempat, boleh pula mereka diamkan. Alasan mereka, ia mendapat kelulusan daripada agensi penilaian Pusat.

Ironinya ia agensi sama yang meluluskan kilang kimia Lynas. Bezanya kilang Lynas terletak di negeri ditadbir BN manakala loji pengeluaran panel solar di negeri DAP, iaitu pihak yang selalu menang dan untung dalam apa jua situasi.

Sebenarnya banyak lagi wajah ganda yang boleh kita lihat. Inilah wajah sebenar pakatan pembangkang. Mereka pandai berlakon supaya tampak segala tindakan memihak kepada rakyat.

Begitulah, banyak pelajaran berharga yang kita boleh ambil daripada politikus berwajah ganda yang penuh kepura-puraan ini. Tentu sekali kita tidak mahu terus terlarut dalam permainan mereka . Lagipun sudah terlalu banyak tenaga dibazir begitu sahaja, sedangkan ia sepatutnya digunakan untuk melayani kepentingan rakyat terbanyak. - warungpolitikmm@gmail.com
->KLIK<-

Hmmnn.. HARAPkan PENULIS ini dan orang yang keluar PKR aje MENYERANG keMUNAFIKkan puak-puak PR ini.. Orang UMNO/BN? Entahlah Labu..........

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS