DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, April 18, 2012

Seperti kata Tun Daim, 'ASKAR-ASKAR' DS Najib untuk PRU-13 masih belum berSEDIA..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Jika anda masih INGAT tentang WAWANCARA akhbar NANYANG Siang PAU dengan Tun Daim Zainuddin pada AWAL bulan ini, dia menyifatkan keDUDUKkan DS Najib untuk menghadapi PRU-13 seUMPAMA seorang JENERAL tanpa ASKAR-ASKARnya.. Hari ini, kita dapati perINGATan Tun Daim itu memang berASAS.. ->KLIK<-

Kenapa ianya berASAS? Ya, memang TIDAK diNAFIkan segala macam kerja KERAS DS Najib untuk memulihkan dan mengembalikan keKUATan UMNO/BN selepas nyaris TUMBANG pada PRU-12.. Namun demikian, TIDAK boleh diNAFIkan cuma DS Najib dan TS Muhyiddin aje yang ke HULU ke HILIR berJUMPA dan beri PENERANGAN kepada RAKYAT..

Bagaimana dengan yang LAIN? Mungkin sedang sibuk menCARI ISU untuk menJATUHkan orang lain bagi menunjukkan DIRI masing-masing sebagai 'WINNABLE Candidate'? Contohnya macam ISU NFC.. Tiba-tiba aje ada pulak yang tak SEGAN silu mengaku dirinya SUARA akar-UMBI? Bila orang lain beKERJA untuk PARTI, dia pulak HILANG tanpa diKESAN? Bila PARTInya diHENTAM sana-sini dengan ISU-ISU yang TIDAK munasabah seperti ISU Lynas, PTPTN, penyenaraian FGV dan banyak lagi, dia memBISU seribu BAHASA.. Memang BANYAK betul SPESIS ni dalam UMNO/BN sekarang.. Betul kata Tun Daim..

IRONInya, hari ini kenyataan seorang Timbalan MENTERI IPT berhubung DEMONSTRASI bebudak 'DROP' IPT di Dataran MERDEKA menambahkan lagi keBENARan kata-kata Tun Daim ini.. ->KLIK<-

Kenapa kita kata begitu? Jelas sekali Timbalan MENTERI IPT itu berSIKAP acuh tak acuh walaupun KONONnya dia menyatakan dia TIDAK berSETUJU dengan pengHAPUSan PTPTN dan pengalungan bunga keMATIan terhadap GAMBAR DS Najib dan MENTERI IPT.. Malah, dia terang-terangan mengHORMATi TUNTUTAN bebudak IPT 'DROP' itu KONONnya itu adalah seBAHAGIAN sistem DEMOKRASI atau pun mungkin dia SEGAN kot nak NYATAkan bahawa itu berTEPATan dengan MAZHAB 'New POLITICs'nya yang diGILAi dan diPUJAnya selama ini..

Baiklah, apakah boleh diTERIMA dek AKAL yang WARAS kenyataannya itu?

1) Bebudak 'DROP' IPT ini diLIHAT dari SUDUT mana sekalipun hanyalah MINORITI berbanding ratusan RIBU lagi MAHASISWA yang sedar akan TANGGUNG-jawab mereka.. Di mana LOGIKnya kehendak MINORITI ini lebih diHORMATi berbanding MAJORITI? DEMOKRASI tok NENEK dia??

2) Mereka yang berHIMPUN di Dataran MERDEKA itu adalah mereka yang 'DROP' di dalam PELAJARAN di IPT kerana mengUTAMAkan NAFSU untuk berPOLITIK berbanding PELAJARan.. Di manakah RASIONALnya untuk kerajaan meLAYAN TUNTUTAN manusia macam ini sedangkan ada RIBUan orang lagi MAHASISWA yang jauh lebih CEMERLANG berbanding mereka? Tidakkah Timbalan MENTERI ini mengHINA para MAHASISWA lain yang sedang TEKUN belajar di IPT?

3) Apakah Timbalan MENTERI IPT ini berANGGAPan bebudak 'DROP' itu akan menDENGAR kata-katanya ini? Sedangkan dulu pun bebudak 'DROP' ini memperBODOHkan dia apabila dia mengARAHkan mereka meMINTA MAAF kerana menurunkan BENDERA muka 'BOSS'nya di PWTC dahulu? Bebudak 'DROP' ini hanya FAHAM bahasa 'PENYEPAK' dan 'PELEMPANG' kerana itulah bahasa untuk kategori BODOH sampai 'DROP' daripada IPT.. Tak gitu? HE!HE!HE!

Jadik, inilah dia Timbalan MENTERI yang sekaligus diLIHAT sebagai antara orang yang sepatutnya RAPAT dengan PM DS Najib..

- Adakah SPESIS Timbalan MENTERI ini yang nak diBAWA 'BerTEMPUR' oleh DS Najib pada PRU-13 nanti?

- Adakah SPESIS yang HILANG macam BUNIAN ketika orang lain sibuk beKERJA untuk PARTI kemudian tiba-tiba MUNCUL sambil mengaku dirinya meWAKILi suara AKAR-umbi macam Naib Ketua WANITA UMNO?

- Adakah SPESIS seperti 'BOSS' Pemuda UMNO yang hanya tahu nak berDEBAT tetapi GAGAL menJELASkan kenapa dia yang terHEGEH-HEGEH menjadi pengHANTAR 'PASSPORT' kepada Penasihat PKR dahulu?

UNTUNGnya DS Najib kerana sebagai JENERAL, dia yang menentukan TARIKH untuk dia TURUN 'BerTEMPUR' pada PRU-13 nanti.. Selagi TARIKH itu belum sampai, dia masih memPUNYAi MASA untuk menentukan ASKAR manakah yang nak diBAWA untuk mengIRINGinya dan berTEMPUR bersamanya.. Sebelum itu, ada BAIKnya DS Najib sebagai JENERAL ber'CONSULT' dengan Tun Daim, Tun Dr. Mahathir dan RAMAI lagi para penyokong UMNO/BN yang mungkin TIDAK mahu diLIHAT tetapi lebih SETIA berbanding ASKAR yang dia ada sekarang..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS