DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, December 27, 2012

DEMONSTRASI kat Kota Bharu pasal dah MUAK dengan 'LAKONan ZUHUD STEREOTYPE' Pok Nik di musim BANJIR?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Aloh.. RUPAnya ada DEMONSTRASI anti Pok Nik 'ALAIHISSALAM' di depan bangunan MARA Kota Bharu tadi.. Kenapa gamaknya? Kenapa berDEMONSTRASI musim HUJAN macam nih? Bukankah lebih ELOK pakat makan keropok GORENG atau LAYAN ubi rebus musim HUJAN begini daripada berDEMONSTRASI kat DIKTATOR tua tuh? RUPAnya DEMONSTRASI tersebut kerana memBANTAH keGAGALan JANJI yang TIDAK diTUNAIkan oleh REJIM Pok Nik sejak memerintah Kelantan 22 TAHUN lalu.. DiFAHAMkan sekitar 4 ribu orang RAKYAT berDEMONSTRASI.. Sama RAMAI dengan JUMLAH mangsa BANJIR di Kelantan..

Antara yang perTUBUHan yang turut SAMA berDEMONSTRASI ialah MTRK, TUKAR, PERKASA, KELPRO dan Minda PONDOK.. ->KLIK<-

Walaupun diANJURkan oleh NGO, seperti biasa Pok Nik dan Lebai-Lebai DUNGU PAS akan menuduh UMNO/BN sebagai DALANGnya.. Biasalah.. Apa lagi MODAL POLITIK Pok Nik untuk menutup keBENCIan RAKYAT terhadapnya kalau bukan dengan menyalahkan UMNO/BN? Walaupun DEMONSTRASI ini TIDAK dapat mengUBAH apa-apa, sekurang-kurangnya REJIM Pok Nik TAHU tahap POPULARiti mereka setakat mana di Kelantan.. Ye la.. Itukan KPI pada Pok Nik!

Namun, kenapakah Pok Nik semakin di'REJECT' oleh RAKYAT Kelantan? Bukankah Pok Nik HEBAT bab 'BerLAKON ZUHUD'? Bukankah 'LAKONan ZUHUD' Pok Nik itu TIDAK terdapat pada mana-mana PEMIMPIN lain di NEGARA ini? Cuba anda NILAIkan PERSEPSI yang diBERIkan oleh HARAKAH menerusi GAMBAR ini.. TIDAKkah Pok Nik yang KONONnya berSAMPAN memantau perKEMBANGan BANJIR di Kelantan lebih 'ZUHUD' berBANDING dengan DS Najib? Walaupun SAMPAN itu hanya MUAT 2,3 orang aje? HE!HE!HE!


Itulah KONONnya PERSEPSI yang cuba diMAINkan oleh HARAKAH.. KONONnya Pok Nik NAMPAK 'ZUHUD' la dengan naik SAMPAN siap ada BALACI tolong PAYUNGkan.. Walhal, BANJIR di Kelantan berlaku di Rantau Panjang, Pasir Mas, Kuala Krai dan merata-rata TEMPAT lagi.. NAMPAK sangat BODOHnya HARAKAH jika cuba mengGAMBARkan 'KeZUHUDan' Pok Nik yang naik BOT ke SEMUA kawasan BANJIR ini.. Kenapa HARAKAH tak cakap aje Pok Nik naik BOT untuk sejam dua aje lepas tuh balik macam takde apa-apa? RAKYAT Kelantan SEMUA maklum Pok Nik sendiri pernah mengaku tak boleh kena HUJAN! 


SALAHke kalau DS Najib meninjau mengGUNAkan HELIKOPTER? Rasanya DS Najib melakukan perkara yang BETUL kerana dia dapat meninjau betapa LUASnya kawasan dilanda BANJIR seterusnya dapat mengANGGAR berapa BANYAK bantuan yang perlu diHULURkan? Apa SALAHnya naik HELIKOPTER? KeMUDAHan dah ada, gunakanlah? Atau mungkin Pok Nik yang tak LARAT naik HELIKOPTER, diMOMOKkan pulak KONONnya DS Najib menunjuk-nunjuk? Sudahlah.. PERSEPSI yang cuba diGAMBARkan oleh HARAKAH hanya akan memBURUKkan lagi IMEJ Pok Nik terhadap RAKYAT.. Nak KELENTONG pun agak-agak la!


Bagaimana pulak dengan GAMBAR di atas? Ada tak PUJIan diBERIkan kepada DYMM Sultan Terengganu dan MBnya? Ada ke HARAKAH nak SIARkan GAMBAR ini seperti mana GAMBAR Pok Nik naik BOT tapi tak dapat buat apa-apa? Takat TADAH tangan berDOA la KONON walhal kalau bukan kerana PRU-13 dah DEKAT, jangan HARAPlah Pok Nik tuh nak turun meLAWAT.. BANJIR di Kelantan bukanlah perkara baru pun tetapi ianya diBURUKkan lagi dengan 'GANAS'nya Pok Nik mengANUGERAHkan kawasan BALAK di Hulu Kelantan kepada Cina DAP La'anatullah.. Akibatnya kawasan TADAHAN air terjejas, RAKYATlah jadik MANGSAnya!

Patutlah RAKYAT Kelantan berDEMONSTRASI hari ini di Kota Bharu.. 'LAKONan ZUHUD' Pok Nik yang diPUBLISITIkan oleh HARAKAH telah membuat RAKYAT Kelantan naik MELUAT.. WUJUDnya manusia macam Pok Nik bukanlah semacam WUJUDnya seorang RASUL di kalangan sesuatu UMAT.. Pok Nik hanya manusia biasa LEPASan pengajian ISLAM di Deoband, India.. Takde BEZAnya dengan orang lain pun.. Dia pun boleh DEMAM bila kena HUJAN.. Naik SAMPAN pun pakai 'Life JACKET' jugak? Yang mengAGONGkan Pok Nik hanyalah Lebai-Lebai DUNGU PAS yang MAK BAPAKnya tak ajar pasal ISLAM sejak KECIL.. Pasal TAKSUB tak berTEMPAT!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS