DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, December 29, 2012

Tak SAH kalau masuk POLITIK tanpa sebarang AKTIVITI meLANUN atas nama PARTI.. HE!HE!HE!ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Anda SILAP jika menyangka LANUN hanyalah KARAKTER 'PERAMPOK' yang hanya WUJUD di laut.. SALAH tu.. Zaman sekarang nih, LANUN atas DARATan lebih RAMAI daripada LANUN di laut.. Malah, mereka lebih 'ADVANCE' pasal ada di antara LANUN-LANUN ini menCEBURkan diri dalam POLITIK.. Haa.. Jangan main-main.. LANUN yang masuk POLITIK nih lebih LICIK dan hebat sekali bila 'MeRAMPOK'.. Bukan takat PARTI dia aje, habis dengan BARUAnya sekali akan diSAPUnya sekali.. Dah resam LANUN, dah tentu saling TIKAM belakang kan? Untuk itu, apa KATA kita berKENALan dengan LANUN dalam UMNO dan PAS?

1) CAPTAIN 'ALEE-MAN' PIRATES OF THE 'ANAK' HARAM


Ehh.. Dia nih LANUN ke? Takkan LANUN kot.. Dia kan penyokong PAS yang sentiasa lebih ISLAM berBANDING umat ISLAM lain? Takkan dia nih SPESIS 'PERAMPOK' jugak? Bukan ke dia KATA Felda yang 'MeRAMPOK' para penerokanya? Bukan ke dia menDABIK DADA dia dan kumpulan LANUNnya yang berJUANG menentang Felda dan keZALIMan Kerajaan UMNO/BN yang menubuhkan Felda? Apa? Ada CERITA di sebaliknya? CERITA dia 'MeRAMPOK' peneroka Felda Kemahang?


Apa? LANUN nih tak dapat JAWAB ke mana LESAPnya duit PAMPASAN daripada Felda kepada penerokanya di Felda Kemahang? Ehh?? Bukan ke dulu dia yang berLAGAK HERO dengan ajak peneroka SAMAN Felda? Bila dah MENANG, mana duit PAMPASANnya? Takkan nak KATA Felda tak nak bagi pulak? ->KLIK<- 

Ooo.. Dia dah 'KELEPET' RUPAnya duit PAMPASAN tuh.. Bila peneroka 'HANGIN' dan SAMAN pulak 'LAWYER' yang berSEKONGKOL dengan LANUN nih, peneroka pulak kena SAMAN balik seperti berikut? Uii.. Ini kes NAYA nih.. ->KLIK<-

- Gantirugi am utk pendakwaan niat jahat RM5 juta 

- Gantirugi am atas kecederaan reputasi diri dan perniagaan business RM5 juta. 

- Gantirugi teruk untuk ditaksirkan. 

- Gantirugi teladan dan pengajaran untuk dtaksirkan

- Faedah 8% setahun atas kesemua jumlah gantirugi dari tarikh saman difailkan sehingga selesai sepenuhnya.

HE!HE!HE! Kesian peneroka Felda Kemahang.. Daripada nak dapat PAMPASAN akhirnya berterusan pulak kena keluar duit kat MAHKAMAH.. Tak sangka si 'ALEE-MAN' yang disangka HERO tuh RUPAnya BAPAK LANUN terkemuka dalam PAS! Itu TIDAKlah mengHAIRANkan sangat pasal IMEJ Lebai-Lebai DUNGU PAS seperti dalam GAMBAR di bawah ini TIDAK pernah diSEBARkan kepada UMUM! GAMBAR LANUN PAS tengah mengira hasil 'RAMPOK'kan! Betul tak? KAH!KAH!KAH!2) KAPITAN 'KAY-JEAY' PIRATES OF THE 'OX-BRIDGE'


Ini sebenarnya LANUN yang ELIT sikit.. Kiranya macam Sir Francis DRAKE yang sebenarnya NAKHODA kepada orang Inggeris tetapi LANUN kepada bangsa lain di Eropah.. Sebenarnya, keGIATan LANUN yang ini sudah TIDAK aktif lagi.. Namun dia masih berKUASA dalam PARTInya iaitu UMNO sebagai 'BOSS' Pemuda UMNO.. Walaupun dia dah tak aktif, para pengikutnya masih berMAHARAJALELA dalam GLC-GLC.. Ye la.. Kiranya peranan 'Belakang TABIR' macam 'NGEH berSAUDARA' yang dibela oleh Pok Nik 'ALAIHISSALAM' untuk 'MeRAMPOK' TANAH di Hulu Kelantan tuh.. Jadik depan orang nih BAIK aje la..

AlKISAHnya kita dah bagitau tadi pasal KELENTONG tak menjadinya berhubung pemBERIan REBAT RM200 untuk 'SMART Phone' terhadap BELIA berumur 21-30 TAHUN yang pendapatannya bawah RM3 ribu.. Dengan berSUMBERkan berita dari PORTAL pemFITNAH No.1 NEGARA iaitu Malaysiakini, TERUK SKMM diTIBAInya.. Sebenarnya baik SKMM atau KPKK, bukan TARGETnya pun.. SAMA seperti Malaysiakini, TARGETnya ialah orang yang mengUMUMkan pemBERIan REBAT tersebut semasa pengumuman BAJET 2013 iaitu DS Najib.. ->KLIK<-

SILAPnya, dia terLUPA beberapa mengambil kira beberapa PERKARA sebelum mengGUNAkan SUMBER pemFITNAH Malaysiakini untuk mengHENTAM orang! Akibatnya, beberapa orang terpaksa berSUARA sekaligus meMALUkan dirinya..

"Jika mampu beli telefon pintar berharga RM1,000 hingga RM2,000, tidak perlulah mengharapkan bantuan kerajaan beli telefon. Ramai lagi belia lain yang perlukan bantuan ini. Belia perlu belajar tengok keperluan (rakan) yang lain, bukan tengok keperluan kita sendiri sahaja," ~ PRESIDEN Majlis Belia Malaysia, Mohamed Maliki Mohamed Rapiee

"Kalau dah mampu beli telefon pintar barharga sampai RM2,000 tidak perlulah bantuan kerajaan lagi. Belilah telefon ikut keperluan kita. Pakej 3G ini pelbagai, jangan ikutkan perasaan sampai RM100 sebulan bayar bil kerana mahu internet kelajuan tinggi tapi akhirnya tidak mampu bayar," ~ S/U Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Ma'amor Osman ->KLIK<-

SAMA seperti si 'ALEE-MAN' tadi, kerana terlalu KEMARUK nak berLAGAK HERO, dia seakan SENGAJA mengHENTAM 'BOSS'nya sendiri dalam UMNO.. Akhirnya dia diMALUkan pulak dan diLIHAT macam nak berLAGAK menunjuk-nunjuk keMEWAHan dirinya! Pok Cik KAYOoO!!


LANUN tetap LANUN baik di darat atau pun di laut.. LANUN dalam UMNO nih janganlah terlalu berLAGAK nak tunjuk keMEWAHan pulak.. Seluruh NEGARA tahu siapa dia nih yang dahulunya hanyalah 'NOBODY' tetapi kini menjadi 'SOMEBODY' setelah memperDUNGUkan ahli-ahli UMNO! Ke dekat-dekat nak PRU-13 nih dia nak orang UNGKIT semula KISAH lamanya yang membuatkan satu NEGARA memBENCI UMNO/BN dan melakukan UNDI PROTES pada PRU-12? Dia patut berSYUKUR kerana RAKYAT semakin meLUPAkan KISAH lamanya.. Namun, kalau dia mahu diINGATi sebagai LANUN seperti dulu, tak de MASALAH!

Wallahualam..=

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS