DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, December 12, 2012

EDISI kasi PECAH! ~ 3 SPESIS manusia yang akan mengHALANG keMENANGan UMNO/BN pada PRU-13 nanti..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita BARU selesai 'BERTAPA' kejap untuk memerhatikan SENARIO POLITIK NEGARA selepas PAU 2012.. Walaupun RAMAI yang mengatakan KONONnya UMNO/BN kali akan MENANG mudah 2/3 MAJORITI, kita TIDAK meRASAkan sedemikian.. Malah kita meMOHON kepada sesiapa yang meBACA BLOG ini agar bolehlah kiranya diSAMPAIkan apa yang kita TULIS ini kepada DS Najib jika dia masih mahu UMNO/BN KEKAL sebagai kerajaan.. Pada kita, adalah PENTING untuk DS Najib 'MENGAWAL' tiga SPESIS manusia yang kita SEBUT di bawah ini jika SERIUS mahu MENANG PRU-12 dan mengembalikan MARUAH..

SPESIS PERTAMA - PEGAWAI TADBIR (PT) DI NEGERI-NEGERI


SPESIS ini sangat-sangat berUNTUNG.. Mereka MAKAN GAJI dengan Kerajaan PUSAT tetapi berMAIN POLITIK mengikut HALA TUJU kerajaan NEGERI.. Mereka boleh menjadi TALAM beRATUS MUKA baik terhadap Kerajaan UMNO/BN mahu pun terhadap Kerajaan PR.. Mengikut MAKLUMAT yang kita DAPAT, SPESIS ini sekarang ini GALAK berMAIN POLITIK untuk puak-puak PR.. KHUSUSnya di Selangor, SPESIS ini sekarang sedang GIAT mengorek 'FAIL-FAIL LAMA' Kerajaan UMNO/BN terDAHULU seperti ZAMAN TS Mat TAIB dan DS Khir TOYO.. KeBANYAKkan 'FAIL-FAIL LAMA' ini berKAITAN dengan peMILIKkan HARTANAH..

Sudah tentu keSEMUA 'FAIL-FAIL LAMA' ini akan diDEDAHkan satu persatu dalam KEMPEN PRU-13 sebaik sahaja PARLIMEN diBUBARkan.. Malah, hari ini pun satu persatu ada yang cuba diUNGKIT dan diBAWA ke MAHKAMAH.. IRONInya, mereka akan mengaitkannya dengan UMNO/BN melalui amalan KRONISME.. KeBANYAKkan SPESIS yang meLAKUkan kerja-kerja sebegini ialah SPESIS PT yang MUDA-MUDA di pejabat TANAH atau PBT.. Mereka ini terlalu TAKSUB dengan KUASA yang ada sebagai 'PEGAWAI GOMEN' dan meRASAkan mereka BEBAS menentukan HALA TUJU NEGARA walaupun itu adalah HAK RAKYAT..

UMNO/BN seHARUSnya TAHU bahawa puak-puak PR TIDAK perlu pun berSUSAH PAYAH untuk menunaikan JANJI pada PRU-12 lalu.. Selagi 'FAIL-FAIL LAMA' ini WUJUD, selagi itulah puak-puak PR yakin mereka KEKAL berKUASA dengan KERJASAMA SPESIS PT yang MUDA-MUDA tadi.. Inilah yang UMNO/BN terLUPA atau terLEPAS PANDANG.. Malah, kita meRASAkan SUKAR untuk DS Najib cuba mengubah 'MIND-SET' mereka ini kerana KUASA yang telah diBERIkan kepada 'PEGAWAI GOMEN' sejak sekian LAMA.. Hari ini pun RAMAI di antara mereka BEBAS menDEDAHkan perkara sebegini kepada KHALAYAK tanpa perlu RISAU!

SPESIS KEDUA - GOLONGAN EXPATRIAT & PROFESIONAL DI GLC-GLC


Mereka ini memang berLAGAK lebih.. Walhal, SEMUA maklum bahawa mereka berJAWATAN di GLC-GLC hari ini kerana 'CABLE' yang diMILIKki bukannya kerana keHEBATan penDIDIKan mereka sangat pun.. Mereka ini walaupun JAUH bekerja di luar NEGARA tetapi PEKA dengan perKEMBANGan SEMASA di NEGARA ini khususnya POLITIK.. Dengan LAGAK mereka KONONnya berILMU TINGGI dan di'HIRE' untuk mencari MINYAK sampai ke Sudan atau AFRIKA, mereka jadi ANGKUH dan meRASAkan 'STANDARD' mereka lebih TINGGI.. Bagi mereka, KATA-KATA mereka WAJIB diberikan perhatian walaupun mungkin ianya berBAUR DUNGU!

IRONInya, keBANYAKkan mereka ini CENDERUNG kepada puak-puak PR kerana pada mereka keCENDERUNGan sebegini memperLIHATkan mereka bukannya 'PAK HANGGUK' kepada Kerajaan UMNO/BN yang memerintah.. KONONnya, mereka BIJAKla pasal dilihat lebih TERBUKA dan TIDAK menerima BULAT-BULAT apa yang diSOGOKkan oleh UMNO/BN.. Mungkin ada BENARnya tetapi kalau SPESIS DUNGU macam Lebai-Lebai PAS yang jauh lebih BODOH pun mereka boleh 'HANGGUK', tentu ada keGANJILan.. Mungkin mereka mahu diLIHAT PANDAI di kalangan Lebai-Lebai PAS yang DUNGU atau sebaliknya? Bukan RAHSIA mereka ini RELA diperALATkan dalam ISU mintak ROYALTI MINYAK tuh..
      
KeBANYAKkan SPESIS ini yang berJAWATAN JURUTERA biasanya akan mengGUNAkan ILMU mereka untuk menolak DALIL atau HUJAH yang dikemukakan oleh Kerajaan UMNO/BN.. Walaupun mereka TIDAK ARIF dengan BIDANG yang bukan mereka 'EXPERT', mereka tetap akan buat-buat PANDAI.. Jangan terKEJUT jika kita KATAkan SPESIS ini yang bekerja sebagai pengorek MINYAK di AFRIKA boleh menerima HUJAH Lebai-Lebai DUNGU PAS KONONnya Kilang LYNAS itu macam loji NUKLEAR! TAMBAH pulak kalau mereka ini BALIK kampung dan memPENGARUHi pulak PAK CIK MAK CIK dengan ILMU mereka..

SPESIS KETIGA - PENJAWAT AWAM DALAM SEKTOR PERKHIDMATAN


Secara UMUMnya macam GURU, PENSYARAH, DOKTOR dan seUMPAMAnyalah.. Kalau diBERIkan BONUS oleh Kerajaan UMNO/BN, MATI hidup balik takdenya nak diTOLAK.. HUJAH mereka tentunya kerana BONUS itu adalah WANG RAKYAT.. Walhal belum tentu kalau PR menJADI kerajaan, mereka akan menDAPAT BONUS atau lain-lain keMUDAHan kerajaan seperti hari ini.. Pok Nik 'ALAIHISSALAM' dapat bagi BONUS pun kerana peruntukan Kerajaan Persekutuan.. Begitu jugak dengan NEGERI-NEGERI di bawah Kerajaan PR yang lain.. Inilah yang diKATAkan KUFUR NIKMAT.. Namun, jangan HARAPlah mereka ini akan SEDAR sekelip MATA.. Betul TAK?

Mereka ini meMILIKki PENGARUH BESAR di kalangan RAKYAT MARHAEN.. Ye la.. Bukan SEMUA YB UMNO/BN nih selalu balik KAWASAN jenguk RAKYAT yang dalam keSUSAHan.. SPESIS inilah yang selalu berJUMPA RAKYAT dan mampu memPENGARUHi RAKYAT kerana 'FAMILIAR'nya MUKA mereka.. KeKERAPan mereka TUNJUK MUKA depan RAKYAT mengalahkan mana-mana YB pun dalam NEGARA ini.. UMNO/BN jangan pandang MUDAH dengan SPESIS ini jika mereka diCALONkan nanti.. Sebab itulah anda LIHAT seorang 'MANTAN penJUAL UBAT' yang berBAU MASAM pun boleh jadik YB di Ampang! KAH!KAH!KAH!

Apakah yang perlu dilakukan oleh UMNO/BN untuk mengHADAPi KERENAH 3 SPESIS di atas? Jangan main-main kerana 3 SPESIS yang diNYATAkan tuh RAMAI dan mampu memPENGARUHi RAKYAT.. Kalau 'BOSS' Pemuda UMNO tampil berDEBAT dengan mereka ini walaupun dia MENANG, belum tentu 3 SPESIS nih akan menerima UMNO/BN.. Ye la.. Dalam UMNO/BN nih RAMAI SPESIS 'Mat KONTRAK' dan Mat KOMISEN' yang KERJAnya mengHIMPIT bahu PEMIMPIN untuk memBUNCITkan PERUT masing-masing.. SPESIS ini pulak diKESAN semakin RAMAI sejak ZAMAN PM ke-5 lagi.. Bila diKERAH bekerja untuk PARTI, SPESIS inilah yang paling BANYAK mengUGUT dan PONTENG..

Mungkin itu sebabnya TUN Dr. Mahathir sendiri pernah mengatakan UMNO/BN TIDAK 'MESRA' dengan 3 SPESIS macam nih.. Walaupun keBANYAKkan mereka ini MAKAN-MINUM, tidur, BERAK dan MANDI ditanggung oleh Kerajaan UMNO/BN sejak MERDEKA lagi, mereka tetap meRASAkan diri mereka TIDAK perlu berTERIMA KASIH kepada Kerajaan UMNO/BN.. Malah, kita PERCAYA jika DS Najib menangis air mata DARAH kat mereka pun belum tentu dapat UNDI.. Satu-satunya cara untuk UMNO/BN menDEKATi mereka ini ialah dengan memBERI RUANG kepada mereka berSUARA atas PLATFORM UMNO/BN.. SOALnya, MAMPU ke? Atau SPESIS 'Mat KONTRAK' dan 'Mat KOMISEN' aje yang LAYAK?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS