DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, August 19, 2011

Apabila akhbar-akhbar Cina memperBODOHkan kaum Cina itu sendiri..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Terus-terang katalah, USAHA Utusan Malaysia menyiarkan KOLUM terjemahan untuk akhbar-akhbar berBAHASA Cina memang memBERIkan manfaat.. Walaupun KDN dilihat tidak memantau apa yang diTULIS dalam akhbar-akhbar sedemikian, sekurang-kurangnya usaha pihak Utusan Malaysia memBOLEHkan seluruh warganegara INI yang menDAULATkan Bahasa Kebangsaan memantau apa yang diTULIS dalam akhbar-akhbar tersebut.. Bukankah ini semua adalah berDASARkan prinsip keBEBASan bersuara yang diJUNJUNG secara berLEBIHan oleh mereka sendiri? ->KLIK<-

Berikut adalah beberapa artikel yang ditulis dalam akhbar-akhbar berKENAan dan yang dirasakan patut diBERIkan perhatian oleh pihak yang berKENAan:-

1) "HASSAN ALI BUAT HAL LAGI" - Nanyang Siang Pau (11 Ogos 2011)

Artikel tulisan pengkritik semasa, Loh Hon Chew bertajuk "Hasan Ali buat hal lagi" disiarkan di ruangan Pendapat Yuanlun, halaman A16. Pegawai JAIS dan polis yang tidak mendapat perintah mahkamah telah menggeledah gereja DUMC ketika satu majlis makan malam diadakan. Tindakan itu telah menimbulkan kontroversi apabila parti pembangkang dan pemerintah asyik menuding jari terhadap JAIS kerana melakukan tindakan secara tergesa-gesa..

Tidakkah beliau mendengar penjelasan yang telah diberikan pihak gereja bahawa majlis makan malam itu adalah bagi mengutip dana untuk membantu pesakit HIV dan ia disertai semua kaum serta agama. Sehubungan itu, JAIS dan Hasan perlu memberi penjelasan adakah mereka melarang orang Islam bekerjasama dengan penganut agama lain untuk membuat kerja-kerja amal? Jika benar ada larangan sedemikian, sila nyatakan dengan jelas dan adil. Lain kali tidak akan ada lagi pihak yang menjemput orang Islam untuk bersama-sama membuat kerja-kerja amal.

Pihak JAIS juga tidak perlu lagi bersusah payah untuk membuat pemeriksaan mengejut dan ini akan menghindarkan jabatan itu daripada tuduhan menyalahgunakan undang-undang negara. Mengikut laporan, kebanyakan orang Islam yang hadir pada majlis di gereja tersebut adalah ibu tunggal yang miskin sehingga makan dan minum serta pakaian mereka tidak terurus.


ULASAN: Inilah BUKTI jelas betapa JAHILnya penulis ARTIKEL berKENAan dan kurangnya SENSITIVITInya terhadap keDUDUKan agama ISLAM dalam Perlembagaan Negara.. PERTAMA sekali, kita INGIN bertanya, jika mahu berAMAL atau memBERIkan sumbangan sekali pun, KENAPAkah ianya perlu dilakukan di GEREJA? Apakah MUSTAHIL untuk meLAKUkannya di mana-mana dewan orang RAMAI secara terBUKA? Kenapa perlunya dikemukakan SOALAN kuiz dan nyanyian berTERASkan agama Kristian jika tujuannya hanya untuk memBERIkan sumbangan AMAL? Pernahkah penganut agama LAIN meLAKUkan sedemikian RUPA?

KEDUAnya, apakah BUKTI mereka yang HADIR adalah 'MISKIN' dan 'TIDAK TERURUS'? Semua pihak telah menyaksikan KLIP video di Internet yang memaparkan dari AWAL bagaimana pihak JAIS memasuki PREMIS tersebut dan menunjukkan bagaimana mereka yang diDAKWA sebagai 'MISKIN' dan 'TIDAK TERURUS' itu melaram dengan pakaian masing-masing? Sekali lagi kita TEGASkan, kenapa perlu memBERIkan sumbangan sedemikian secara terTUTUP dalam GEREJA?

2) MENJADI BINTANG KEPADA ROKET - Sin Chew Daily (12 Ogos 2011)

BERITA anak kepada Menteri Pelajaran yang pertama, Tan Sri Mohamed Khir Johari akan bertanding atas tiket DAP di Pulau Pinang disiarkan akhbar Sin Chew Daily pada 12 Ogos 2011. Berita bertajuk "Menjadi bintang kepada roket, Zairil akan bertanding di Pulau Pinang" disiarkan dalam ruangan dalam negeri di halaman 12. Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengumumkan bahawa Zairil akan bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) di Pulau Pinang. Sehubungan itu, Setiausaha Agung DAP itu berkata, Zairil telah dilantik sebagai setiausaha politik beliau bagi membolehkannya bergiat aktif dalam politik.

ULASAN: Apabila disebut parti DAP La'anatullah ini, kita tidak HAIRAN pun siapa yang akan diLETAKkan oleh mereka sebagai CALON.. Malah, mereka BEBAS meLETAKkan ANJING peliharaan mereka sendiri sebagai CALON seperti mana yang mereka sendiri SEBUT sebelum ini.. Oleh itu, ARTIKEL ini hanyalah 'SAMPAH' kerana nilai BERITA yang diSIARkan tidaklah seBAGUS mana sebaliknya dilihat sebagai cubaan untuk 'CUCUK JARUM' khususnya terhadap kePIMPINan UMNO dan orang Melayu/ISLAM di Pulau Pinang..

Sebenarnya satu NEGARA sudah tahu STATUS orang yang diDAKWA (atau menDAKWA dirinya sendiri?) sebagai 'ANAK' kepada allahyarham TS Khir Johari ini.. Malah penDEDAHan mengenai STATUS sebenar ini telah pun diDEDAHkan oleh ramai juruBLOG sejak Februari 2011 lagi! Mungkin kerana memang NIAT akhbar berKENAan dan jugak DAP La'anatullah untuk memperBODOHkan semua RAKYAT Pulau Pinang, mereka sengaja mengekalkan STATUS orang yang diMAKSUDkan sebagai 'ANAK' allahyarham TS Khir? Namun, sampai BILA mereka nak BODOHkan RAKYAT?

Baiklah, bagaimana orang itu boleh menDAPATkan STATUS sebagai 'ANAK' allahyarham TS Khir sedangkan ibunya berKAHWIN dengan allahyarham pada tahun 1995? Berapakah umur orang itu SEKARANG? 28 tahun bukan? Adakah dia diLAHIRkan pada 1996 sedangkan 2011-1996=15 tahun? KAH!KAH!KAH! ->KLIK<-

Siapakah sebenarnya BAPA orang ini? Sedap-sedap aje mengaku diri sendiri 'ANAK' orang? Kalau setakat ANAK TIRI atau mungkin ANAK LUAR NIKAH, memang LOGIKlah dengan perKIRAan seperti yang diNYATAkan.. Apa pun, kita PERCAYA dia akan diBERIkan sambutan 'MERIAH' jika BERANI menjadi calon DAP La'anatullah di Pulau Pinang.. RAMAI yang akan meLONDEHkan STATUS sebenar orang yang mengaku 'ANAK' kepada salah seorang tokoh UMNO ini! HE!HE!HE!

Baiklah, kita kembali kepada TAJUK.. Oleh itu, kita ingin TANYA kepada anda semua - NAMPAK tak bagaimana akhbar-akhbar Cina ini memperBODOHkan pemBACAnya? Nampak tak bagaimana artikel-artikel SAMPAH dalam akhbar-akhbar Cina ini sama NILAInya dengan dakyah-dakyah PROPAGANDA Komunis semasa zaman DARURAT dulu? Orang Melayu/ISLAM dan bangsa lain tak perlu RISAU pasalh mereka tak akan diperBODOHkan sampai tahap begini oleh akhbar-akhbar berBAHASA Melayu.. Sebaliknya, siapakah pemBACA tegar akhbar-akhbar Cina ini dan KENAPA agaknya mereka rela diper'LEMBU'kan oleh tulisan akhbar-akhbar sebegini sedemikian rupa? HE!HE!HE!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS