DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, August 14, 2011

Kamu 'kePANASan' macam SOTONG diBAKAR ke kalau dengar bacaan ayat-ayat suci Al Quran sebelum azan Subuh?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Al Quran meRUPAkan Kalamullah yang dijamin oleh Allah SWT terpelihara isi kandungannya sampai bila-bila.. Sebagai umat ISLAM, kita wajar berIMAN dengan Al Quran dan sering diINGATkan tentang keperluan memBACA Al Quran sebagai kitab suci umat ISLAM.. Fadhilat membaca Al Quran dan menDENGAR bacaannya begitu BESAR disebut dalam hadis-hadis SAHIH.. Malah, membaca Al Quran di bulan Ramadhan jugak sangat besar Fadhilatnya hingga umat ISLAM dianjurkan bertadarus sepanjang bulan Ramadhan.. Sangat RUGI jika kita tidak mengAMALkannya sedangkan Ramadhan datang hanya sekali setahun..

Namun demikian, ada pulak segelintir orang ISLAM terutamanya beberapa juruBLOG pro PR yang 'kePANASan' apabila Al Quran diBACAkan untuk sekitar beberapa minit sebelum azan SUBUH dikumandangkan.. ->KLIK<-

SeTAHU kitalah, cuma IBLIS dan SYAITAN aje yang 'kePANASan' apabila diperDENGARkan ayat-ayat suci Al Quran ini.. Tak sangka ada pulak juruBLOG berCIRIkan 'SOTONG' yang turut 'kePANASan' dengan bacaan ayat-ayat suci Al Quran ini.. Mereka bukan sahaja menyokong tindakkan JHEIPP yang mengatakan bacaan ayat-ayat suci Al Quran mengGUNAkan pembesar SUARA sebelum azan Subuh dikumandangkan sebagai 'menyalahi Hukum SYARAK', malah mengGUNAkan HUJAH Mufti Perlis dan Dr.Maza sebagai penguat HUJAH untuk menolak ayat-ayat suci Al Quran diBACAkan sebelum azan Subuh dikumandangkan..

Kita berSETUJU dengan Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan yang menyatakan larangan itu sebenarnya tidak perlu diPUTUSkan oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri, sebaliknya ditentukan mengikut budi BICARA dan disesuaikan dengan keadaan sesuatu TEMPAT.. Malah, Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan jugak menolak tindakan Jawatankuasa Fatwa Negeri yang memutuskan larangan itu adalah berdasarkan HADIS yang diriwayatkan Abi Sa’id al-Khudri menerusi kitab Sunan Abi Daud seperti berikut:-

"Ketika Nabi s.a.w beriktikaf (beribadah dalam masjid), baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi s.a.w berada di tempat ibadah baginda. Lalu baginda mengangkat langsir dan bersabda: “Ketahui setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain. Jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat" (Riwayat Abu Daud dengan sanad yang sahih)" ->KLIK<-

Sedangkan seperti kata Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, sabda itu diiktikaf oleh Nabi Muhammad SAW bertujuan untuk tidak mengganggu bacaan al-Quran yang dibaca oleh jemaah lain pada waktu sama di MASJID.. Dengan kata lain, SENARIOnya kalau ada orang memBACA ayat-ayat Al Quran di dalam SOLAT, kita kenalah PERLAHANkan suara agar tidak mengGANGGU bacaan orang yang sedang SOLAT itu.. Tidak pulak Nabi Muhammad SAW menyuruh mereka yang baca AL Quran itu BERHENTI apatah lagi meLARANG ayat-ayat Al Quran diBACAkan beberapa MINIT sebelum azan Subuh dikumandangkan..

Para ULAMA yang memetik HADIS sedemikian sebagai DALIL untuk menidakkan bacaan ayat-ayat suci Al Quran diBACAkan sebelum azan Subuh seharusnya berTANGGUNG-jawab di atas keSALAHan penafsiran tersebut.. Setahu kitalah, cuma ulama-ulama WAHABI sahaja yang berFIKIRan kalau Nabi SAW tak buat, umat selepasnya kalau buat akan diHUKUM sebagai 'menyalahi hukum SYARAK'.. Inilah punca isu ini tercetus dan diperHANGATkan lagi di Pulau Pinang dengan bantuan 'Tangan-Tangan GHAIB' rejim DAP La'anatullah.. Hasilnya dek kerana penafsiran HADIS sedemikian rupa, umat ISLAM jadi porak-peranda kerana berbalah sesama sendiri!

Perbezaan pendapat kerana penafsiran HADIS sebenarnya boleh diperBETULkan kalau Al Quran yang jelas meRUPAkan Kalamullah dijadikan rujukan UTAMA..

وَقَالَ الَّذِينَ كَفَرُوا لَا تَسْمَعُوا لِهَذَا الْقُرْآنِ وَالْغَوْا فِيهِ لَعَلَّكُمْ تَغْلِبُونَ ﴿٢٦

Dan orang-orang yang kafir berkata: "Janganlah kamu mendengar dengan sungguh-sungguh akan Al Qur’an ini dan buatlah hiruk-pikuk terhadapnya, supaya kamu dapat mengalahkan (mereka)". - Surah Al Fushshilat Ayat ke-26


INIlah padahnya apabila Al Quran diketepikan dan musuh-musuh ISLAM mengambil kesempatan untuk memesongkan PEMIKIRAN mereka yang jadi pengikut kepada pihak yang bergelar ULAMA ini demi kePENTINGan POLITIK mereka! Selanjutnya,

إِنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا بِالذِّكْرِ لَمَّا جَاءهُمْ وَإِنَّهُ لَكِتَابٌ عَزِيزٌ ﴿٤١

Sesungguhnya orang-orang yang mengingkari Al Qur’an ketika Al Qur’an itu datang kepada mereka, (mereka itu pasti akan celaka), dan sesungguhnya Al Qur’an itu adalah kitab yang mulia. - - Surah Al Fushshilat Ayat ke-41


Apakah kita mahu mengENGKARi Al Quran sedangkan Al Quran itu sendiri adalah pentunjuk JELAS yang tidak boleh diNAFIkan sama sekali? Seharusnya para ULAMA tanpa mengira mereka itu WAHABI ke atau apa MAZHAB sekalipun mendokong Al Quran sebagai sumber UTAMA dalam memutuskan sesuatu HUKUM.. Ini penting agar HUKUM tersebut tidak diMANIPULASIkan oleh musuh ISLAM demi kePENTINGan POLITIK mereka..

Kita masih HAIRAN apakah orang ISLAM sendiri mengakui bahawa bacaan ayat-ayat suci Al Quran melalui pembesar SUARA sekitar beberapa MINIT sebelum azan Subuh diKUMANDANGkan sebagai mengGANGGU? MengGANGGU apa? Tidur? Sepatutnya orang ISLAM masa tuh dah bangun dan bersiap-siap untuk solat Subuh! Bukannya tunggu azan keDENGARan baru nak bangun! Ingat azan Subuh tu sebagai 'JAM LOCENG' kamu ke? Kalau tak, kenapa GELISAH sangat sampai terikut-ikut nak mengHUKUMnya sebagai 'menyalahi hukum SYARAK'?

Kita SETUJU kalau tempoh masa bacaan itu diHADkan sekitar 10 minit sebelum azan Subuh atau 'VOLUME' pembesar suara diKECILkan.. Tetapi mengatakan perBUATan sedemikian sebagai 'menyalahi hukum SYARAK' adalah keterlaluan dan tidakkah ianya meRENDAH-RENDAHkan Al Quran itu sendiri sebagai Kalamullah? Tambahan pulak ianya dilakukan di MASJID.. Salahkah kita mengIMARAHkan MASJID dengan bacaan Al Quran terUTAMAnya di bulan Ramadhan ini? Habis tu dengar TAZKIRAH berunsurkan POLITIK pemimpin DAP La'anatullah dalam MASJID baru dikatakan mengIMARAHkan MASJID?

Ramai pihak KHUSUSnya juak-juak dalam PR yang 'kePANASan' dengan kenyataan Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan ini.. Ye la.. Macam SYAITAN la jugak, kan SYAITAN suka perBUATan 'menJUBOR', berZINA, bersedudukan, memFITNAH dan banyak lagi perkara yang SINONIM dengan para pemimpin PR? Jadik memang le mereka 'kePANASan' bila dengar bacaan ayat-ayat suci Al Quran ini.. Tok sah kata waktu Subuh, waktu solat lain pun mereka tetap 'kePANASan' dengan bacaan ayat-ayat suci Al Quran ini! Kita pun terTUNGGU-TUNGGU samada masjid-masjid di Kelantan dan Terengganu pun akan ikut sama kata ianya 'menyalahi hukum SYARAK'.. TerINGIN jugak nak tengok air muka Pok Nik 'ALAIHISSALAM' bila dia mula SEDAR selama ini MASJID di Kelantan melakukan perkara 'menyalahi hukum SYARAK' setiap kali waktu azan! HE!HE!HE!

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

jika ditakdirkan PR perintah malaysia silap hari bulan azan pun kena perlahan..takut ada yang terganggu dengan..wanauzubillahhuminzalik...mohon dijauhkan..

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Memang ke arah itulah NAMPAKnya..

MAKSIAT diDAHULUkan, IBADAT diTINGGALkan..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS