DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, August 09, 2011

DYMM Sultan Selangor sudah berTITAH.. Apakah MB GAGAP akan mengENGKARinya lagi?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Antara Sultan-Sultan yang pasti rasa LETIH meLAYAN kerenah MBnya ialah DYMM Sultan Selangor.. Walaupun sebelum ini kita RASAkan DYMM Sultan Perak jugak tidak terKECUALI tetapi selepas BN berjaya memBENTUK kerajaan, nyata sekali DYMM Sultan Perak dapat beradu dengan lena dek keBIJAKsanaan MB Perak yang sudah menerajui kerajaan negeri tanpa banyak KERENAH yang menyusahkan pihak ISTANA sekitar 2 tahun.. Namun, apa yang dialami di Perak tidak pulak berlaku di Selangor kerana MB Selangor ini ternyata bersikap macam budak-budak jika diLIHAT cara bagaimana dia menTABDIR negeri..

Sebelum ini MB GAGAP di Selangor pernah dilihat tidak sePENDAPAT dengan DYMM Sultan Selangor dalam isu perkenan terhadap perLANTIKkan SUK yang baru iaitu Datuk Khusrin.. Isu perLANTIKkan Datuk Khusrin menyaksikan bagaimana MB GAGAP langsung tidak SEGAN menunjukkan sikap keBUDAK-budakkannya seperti yang kita nyatakan tadi terhadap DYMM Sultan Selangor.. Sehingga hari ini masih tiada JAWAPAN kenapa MB GAGAP begitu ghairah memBANTAH perLANTIKkan Datuk Khusrin walaupun DYMM Sultan Selangor sendiri telah pun memBERIkan perkenan.. Malah, MB GAGAP jugak tidak menJAWAB kenapa dia memBANTAH walaupun diTANYA sendiri oleh DYMM Sultan.. Jadik, tidak ke perangainya macam BUDAK?

DYMM Sultan Selangor hari ini telah menitahkan supaya politik kePARTIan tidak dicampur-adukkan dalam pengajaran di Universiti Selangor (UNISEL) demi masa depan pelajar institusi itu.. Baginda berTITAH,

"Beta tidak berkenan orang-orang politik atau orang luar yang tidak ada kena-mengena dengan universiti ini dijemput memberi ceramah politik atau syarahan politik di dalam kawasan Universiti Selangor.. Universiti ini adalah tempat untuk belajar, berbincang, dan mengembangkan idea mengenai ilmu serta membuat penyelidikan dan eksperimen tentang sesuatu projek atau penemuan yang boleh menaikkan lagi taraf industri di negeri ini," ->KLIK<-

Titah DYMM Baginda memang TEPAT pada masanya ketika satu NEGARA sedia maklum dengan perkembangan UNISEL yang baru sahaja menyaksikan perLETAKkan jawatan Naib Canselornya kerana tidak puas HATI dengan campur tangan MB GAGAP dalam penTADBIRan universiti.. Kita jugak PERCAYA jika anda rajin baca BLOG-BLOG tertentu, anda pasti TAHU siapakah tokoh-tokoh POLITIK yang dijemput berCERAMAH di UNISEL hingga menimbulkan RASA kurang senang para penTABDIRnya.. Malah bukan UNISEL sahaja, boleh kata kesemua agensi milik kerajaan negeri menyaksikan campur tangan POLITIK yang cukup DAHSYAT di bawah pemerintahan rejim MB GAGAP yang berFIKIRan macam BUDAK ini..

Kita PERCAYA sikap MB GAGAP sebegini kerana dia terlampau takut keHILANGan kuasa yang diNIKMATinya sebagai MB ketika ini.. Semua maklum kerusi MB Selangor adalah kerusi MB yang paling panas di antara 9 negeri berSULTAN di negara ini.. Sedangkan UMNO/BN sendiri menyaksikan bagaimana perTUKARan MB yang begitu kerap di Selangor, adakah anda rasa MB GAGAP mempunyai IMUNITI terhadap SENARIO sedemikian? Mereka yang mahukan MB GAGAP ini tersungkur bukan sahaja dari UMNO/BN, malah termasuk jugak di dalam PKR dan SEKUTUnya iaitu PAS dan DAP La'anatullah.. MB GAGAP sebenarnya bukanlah pilihan terbaik dan dia cuma LAYAK diperosokkan sebagai MB paling BANGSAT dalam sejarah negeri Selangor..

Kita PERCAYA walaupun PR meMENANGi sekali lagi Selangor pada PRU berikutnya, MB GAGAP pasti akan diGUGURkan dan diHUMBAN keluar daripada kerusi MB.. Kita jugak PERCAYA dia jugak memang mengetahui NASIBnya kelak.. Sebab itulah hari ini kita lihat MB GAGAP begitu berLAGAK menunjuk KUASAnya sebagai MB dalam isu tanah YBK, UNISEL, bekalan air SYABAS, PKNS, JAIS dan banyak lagi.. KONONnya dengan berbuat demikian, RAKYAT Selangor akan beranggapan dia berKUASA dan tidak sebegitu mudah diCABAR.. Hakikatnya, dialah yang paling DULU cabut LARI dengan kenderaan KHAS MB setiap kali adanya DEMONSTRASI anjuran PR yang diHALANG oleh pihak berkuasa! Apa dia INGAT dia mampu BODOHkan semua orang?

MB GAGAP sebenarnya adalah seorang 'LOSER'.. Walaupun dia cuba menDEWAkan KONONnya dia adalah CEO Guthrie yang BERJAYA meNAIKkan nama GLC tersebut, HAKIKATnya keJAYAan dia hanyalah kerana dia jadi 'Pak TURUT' dan mematuhi arahan PM pada masa itu.. Siapa lagi kalau bukan Tun Dr. Mahathir! Kalau bukan kerana Tun berikan RUANG kepadanya di Guthrie, rasanya HARI ini dia cuma LAYAK cari MAKAN dengan jadik KONTRAKTOR kelas F aje! Hari ini jika kita lihat segala bala BENCANA hasil keGAGALannya di Selangor, adakah WAJAR untuk kita PERCAYA kejayaannya pada masa lalu adalah atas hasil USAHAnya sendiri? Sifat BONGKAK dan kebudak-budakkannya telah mengaburi pemikirannya hinggakan di ENGGAN mematuhi TITAH Sultan negerinya sendiri!

Jadik RAKYAT Selangor dan pengundi Parlimen Bandar Tun Razak, anda TAHUkan apa yang perlu dilakukan oleh anda terhadap MB GAGAP ini pada PRU-13 nanti?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS