DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, August 20, 2011

Bila Pengerusi SPR nak BERHENTI buat kerja BODOH macam nih?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

SPR bukannya tidah pernah bersemuka dengan BERSIH.. Rasanya sebelum dan selepas rusuhan HARAM 9 Julai lalu pun dah beBERAPA kali SPR bersemuka dengan pertubuhan HARAM ini..Namun, apakah HASIL yang untuk setiap pertemuan itu? Yang NYATAnya, BERSIH tetap menuduh SPR bermacam-macam dan masih memBURUK-BURUKkan SPR sehingga ke hari ini.. Buatlah macam mana pun, SPR tetap BURUK dan sehabis BURUK pada pandangan MATA mereka.. Jadik, buat apa sekali lagi SPR terhegeh-hegeh nak bertemu lagi dengan pertubuhan HARAM bernama BERSIH ini? ->KLIK<-

Ruang keterBUKAan yang diberikan oleh SPR ternyata diperGUNAkan oleh BERSIH untuk 'memBUNUH' SPR itu sendiri.. Dah banyak kali kita JELASkan, tujuan BERSIH hanya ingin 'memBUNUH' SPR agar seorang penJUBOR tegar dapat menguasai arena POLITIK negara seterusnya menjadi PM.. Itu sebenarnya OBJEKTIF penubuhan BERSIH walaupun mereka berDALIH banyak kali KONONnya mereka mahu pilihanraya yang ADIL diJALANkan.. Untuk kesekiankalinya, apakah SPR sekali lagi ingin memBUAT tindakan BODOH dengan bersemuka dengan mereka walaupun SPR sendiri dan seluruh RAKYAT Malaysia tahu ianya tidak akan mengubah apa-apa pun?

Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Yusof berkata,

"SPR mengalukan mana-mana pihak untuk datang berbincang, berkongsi pendapat but don't put the gun in my head pula,"

Sebenarnya Pengerusi SPR patut tahu BERSIH ini bukan sekadar mahu 'Put the GUN on you HEAD' sahaja.. Kalau boleh, mereka mahu mengHANCURkan secara keseluruhan Perlembagaan NEGARA termasuk Institusi Raja-Raja Melayu, kedudukan agama ISLAM, Hak-Hak ISTIMEWA orang Melayu/ISLAM dan banyak lagi.. Apakah SPR tidak sukup kenal siapa Pengerusi BERSIH? Apakah SPR buat-buat BUTA segala keSALAHan pertubuhan HARAM ini termasuk mengENGKARi Titah KHAS SPB YDP Agong sendiri berkenaan rusuhan HARAM pada 9 Julai lalu? Hari ini Pengerusi SPR pulak buat-buat BODOH dengan mengHULURkan KEPALAnya sendiri kepada BERSIH untuk 'put the GUN on his own HEAD'?

Jika Pengerusi SPR tidak ada MARUAH sekali pun, fikirkanlah MARUAH anggota-anggota dan para pegawai SPR yang lain.. Fikirkanlah MARUAH Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar yang diHINA oleh BABI-BABI penyokong BERSIH semasa forum 'Wacana Sinar Harian - Apa selepas 9 Julai?', tidak lama DAHULU.. Fikirkanlah jugak tentang keRUGIan para peniaga di KL dan 4 ribu lebih laporan POLIS yang dibuat terhadap BERSIH kerana mengANJURkan rusuhan pada 9 Julai lalu.. Apakah MARUAH mereka yang diINJAK sedemikian rupa oleh BERSIH ini dapat dinaikkan semula hanya dengan pertemuan antara Pengerusi SPR dan pertubuhan HARAM ini?

Almarhum Tunku Abdul Rahman sendiri pun tidak beri MUKA dengan Chin Peng semasa rundingan Baling tahun 1955 dahulu? Sebuah pertubuhan HARAM tidak layak mendapat layanan ISTIMEWA walau apa pun tujuan ianya diTUBUHkan.. Apakah tidak cukup jumlah NGO-NGO yang ada di NEGARA ini untuk di bawa beRUNDING dengan pihak SPR? Apakah SPR tidak mampu beRUNDING dengan parti-parti POLITIK lain untuk memBINCANGkan proses pilihanraya? Sukarkah untuk SPR meYAKINkan mereka tentang pengGUNAan BIOMETRIK berbanding pengGUNAan dakwat CELUP ala JAHILLIYAH? RAKYAT pun menerima BAIK kaedah ini, pertubuhan HARAM ini banyak pulak SONGEHnya?

Pada RAKYAT, kalau parti-parti POLITIK sering mempertikaikan proses DEMOKRASI ini, tak USAHlah bertanding dalam pilihanraya? Tukar keWARGANEGARAan dan pergi berambus bertanding pilihanraya di negara mana yang mereka suka! BERSIH jelas memperBODOHkan RAKYAT kerana hak RAKYAT yang memilih wakil mereka berASASkan PRESTASI calon-calon pilihanraya, bukannya kerana berANGGAPan Lebai PAS, PKR atau DAP La'anatullah itu LAYAK memimpin NEGARA! Seperti yang kita JELASkan di awal tadi, BERSIH hanyalah pertubuhan HARAM yang berASASkan RETORIK semata-mata.. Apakah SPR tidak nampak agenda 'Tangan-Tangan GHAIB' dari luar negara yang menyumbangkan DANA kepada BERSIH ini? Untuk apa mereka menumbangkan DANA sebegitu BESAR kalau bukan untuk memPORAK-perandakan NEGARA ini seperti mana di Mesir, Yaman, Syria dan Libya?

Jadik, adakah Pengerusi SPR beranggapan dia akan dilihat TELUS oleh BERSIH jika memberi MUKA kepada mereka? Hari ini sahaja pun bukan main BANYAK tuduhan dan FITNAH diLEMPARkan kepada SPR seperti isu leWARGANEGARAan Mismah, isu kod 71 pada Kad Pengenalan, isu penDAFTARan PATI 6P dan banyak lagi.. Pengerusi SPR patut berTANYA, adakah SPR diberikan peluang oleh BERSIH atau parti-parti POLITIK di belakangnya untuk menepis FITNAH sebegini? Memang tidak ADA peluang diBERIkan, oleh itu tidakkah BODOH Pengerusi SPR mengHULURkan KEPALAnya sendiri kepada BERSIH untuk 'put the GUN on his own HEAD'?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS