DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, August 27, 2011

Selepas GAGAL dalam isu LYNAS, Lebai-Lebai PAS cuba tunjuk PANDAI dalam isu penJUALan Esso Malaysia oleh ExxonMobil pulak..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

OTAK taik Lebai PAS memang tidak ada TANDINGannya.. Dalam kepala OTAK Lebai-Lebai PAS memang penuh dengan taik, sebab itulah mereka GAGAL memahami sesuatu ISU dengan BAIK sebaliknya terus mengulasnya dengan kepala OTAK taik mereka seSUKA hati.. Yang lebih MALANG tuh, bagi Lebai PAS semua ISU nak diTUDUHnya sebagai keGAGALan Kerajaan Malaysia yang diTERAJUi oleh UMNO/BN walaupun jelas UMNO/BN langsung tidak ada KAITAN sama sekali.. Contoh keBODOHan apabila Lebai-Lebai PAS mengulas isu penJUALan 65% pegangan ExxonMobil Inc. di dalam Esso Malaysia Bhd. kepada Sykt. San Miguel dari Filipina..

Di sini jelas menunjukkan keBODOHan Lebai-Lebai PAS dalam mengulas sesuatu ISU.. Memang BODOH apabila Malaysian Insider meLAPORkan kenyataan Lebai-Lebai PAS dalam ISU tersebut mendakwa ia satu lagi keGAGALan kerajaan BN mempertahankan kepentingan negara dalam industri strategik.. ->KLIK<-

Kenapakah kita kata Lebai PAS yang menDAKWA sedemikian adalah BODOH dan OTAKnya penuh taik? Ini kerana bukan Kerajaan Malaysia yang diterajui oleh BN menJUAL 65% pegangan tersebut tetapi yang menJUAL pegangan tersebut adalah ExxonMobil International Inc.(ExxonMobil)? Adakah ExxonMobil ini milik Kerajaan Malaysia? Apakah Kerajaan Malaysia yang menguasai ExxonMobil yang meRUPAkan sebuah syarikat minyak GERGASI di dunia?

Orang belajar 'BASIC' perniagaan pun TAHU kenyataan Lebai PAS dalam Malaysian Insider memang BODOH 100%! ExxonMobil mempunyai pegangan 65% dalam Esso Malaysia Bhd. dan mereka mahu menJUAL pegangan mereka itu kepada Sykt. San Miguel, Filipina.. Kerajaan Malaysia sendiri tidak berhak mengHALANG penjualan pegangan yang jelas bukan MILIK kita walaupun ianya akan menyebabkan peMILIKkan saham Esso Malaysia Bhd. menjadi milik sebuah syarikat ASING! Apa yang boleh dilakukan oleh Kerajaan Malaysia hanyalah beRUNDING dengan ExxonMobil agar menJUALkan pegangan 65% saham mereka itu kepada mana-mana GLC milik NEGARA contohnya seperti Boustead Holdings Bhd..

Walaupun demikian, jelas sekali Kerajaan Malaysia tidak memPUNYAi kuasa untuk memaksa ExxonMobil Inc. mengIKUT kehendak kita dalam hal ini.. Semuanya terpulang kepada budi-BICARA kedua-dua belah pihak untuk beRUNDING.. ->KLIK<-

Memang tidak diNAFIkan NEGARA akan keRUGIan kerana mungkin keHILANGan Esso Malaysia Bhd. yang berOPERASI dalam aktiviti 'DOWNSTREAM' di NEGARA ini sahaja.. Namun demikian, KENAPAkah Lebai-Lebai PAS menuding JARI kepada Kerajaan Malaysia yang diterajui BN? Adakah Kerajaan Malaysia yang GATAL mulut menyuruh ExxonMobil menJUAL 65% pegangannya dalam Esso Malaysia Bhd? Atau seperti yang kita nyatakan, OTAK Lebai-Lebai PAS ini memang PENUH dengan taik kerana GAGAL memahami ISU sebenar?

Dalam KONTEKS ini, adalah lebih BAIK untuk Lebai-Lebai PAS mempelajari struktur organisasi dan cabang perNIAGAan Esso Malaysia Bhd dan jugak ExxonMobil Inc. terlebih DAHULU sebelum memandai-mandai nak mengulas sesuatu ISU yang di luar KOTAK pemikiran OTAK taik mereka! Kot la Lebai-Lebai PAS nak kata Malaysian Insider SENGAJA nak meMALUkan pemimpin mereka yang mengulas ISU ini dengan cara begitu BODOH, tak TAU la pulak! Namun demikian, kalau kita meneliti REKOD Lebai-Lebai PAS mengulas sesuatu ISU, rasanya Malaysia Insider memang tidak berNIAT pun nak meMALUkan pemimpin Lebai-Lebai PAS ini.. Sebaliknya mereka sendiri yang tak DAPAT nak menahan DIRI untuk menunjukkan keBAHLOLan mereka! HE!HE!HE!

Kalau ISU sebegini pun Lebai-Lebai PAS tak FAHAM dan mengulas ikut OTAK taik mereka, LAYAKkah mereka ini mendapat UNDI rakyat untuk menTADBIR negara? Yang JELASnya, mereka cuma LAYAK untuk menJAHANAMkan NEGARA kerana keBODOHan mereka memahami sesuatu ISU.. Tambah pulak kalau kita LIHAT kepimpinan Lebai PAS ketika ini diterajui oleh seorang Timbalan Presiden dan 2 orang Naib Presiden yang diRAGUi tahap keINTELEKTUALan mereka, ALAMATnya makin cepatlah NEGARA ini diHANCURkan dek mereka INI.. Isu kilang LYNAS di Kuantan pun mereka KANTOI habis-habisan, ada HATI pulak nak ulas isu yang lebih RUMIT macam ini? KAH!KAH!KAH!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS