DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, August 29, 2011

EKSKLUSIF Aidilfitri dan Hari Kemerdekaan:- PenJUALan saham Esso Malaysia perMULAan TEKANAN asing terhadap NEGARA kita?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Hari ini kita terBACA tentang usaha PPIM untuk memBOIKOT stesen minyak Esso dan Mobil di NEGARA ini kerana TIDAK berPUAS hati dengan tindakan ExxonMobil Inc. menJUAL pegangan SAHAM mereka sebanyak 65% dalam Esso Malaysia Bhd. kepada syarikat San Miguel dari Filipina.. ->KLIK<-

Walaupun kita ingin TEGASkan bahawa Kerajaan Malaysia tidak mampu berbuat apa-apa pun selain beRUNDING dengan pihak ExxonMobil Inc., kita berSETUJU dengan usaha PPIM untuk memBOIKOT seperti yang mereka KATAkan.. Menurut Ketua Aktivis PPIM Dato Nadzim Johan,

"PPIM akan mengetuai boikot ke atas Esso dan mengajak rakyat Malaysia supaya menggunakan minyak Petronas kerana tindakan ExxonMobil (Corporation) menjual EMB kepada SMC jelas tidak menjaga sensitiviti rakyat negara kita. Seperti semua maklum, SMC turut berkecimpung dalam pembuatan serta pengedaran arak dan walaupun itu bukan merupakan perniagaan utama mereka, ia tetap menjadi satu pertimbangan yang akan PPIM gunakan dalam pemboikotan Esso nanti,"

USAHA PPIM ini jugak nampaknya diSAHUT oleh Persatuan Penasihat Pengguna Malaysia (PPPIM).. Menurut Naib Presidennya M.Subramaniam,

"PPPM boleh menyertai tindakan boikot ke atas Esso tetapi ia tidak bermakna semua pengguna akan melaksanakannya (boikot). Bagaimanapun, jika majoriti pengguna Islam memboikot minyak Esso selepas ini, ia akan turut mempengaruhi rakan-rakan bukan Islam lain untuk turut sama menyertai boikot itu namun ia memang tertakluk kepada individu tertentu"

Kita menyanjung TINGGI ulasan Naib Presiden PPPIM jika benar-benar diKOTAkan oleh persatuannya.. SeWAJARnya kita patut SEDAR tidak guna kita menyanjung PRODUK atau JENAMA asing kerana memang dari AWAL lagi objektif mereka berASASkan keUNTUNGan semata-mata.. Memang DUNGU jika kita berANGGAPan mana-mana syarikat ASING terUTAMAnya dari US akan mengHORMATi kepentingan NASIONAL sesebuah NEGARA di mana syarikat-syarikat GERGASI mereka mempunyai kePENTINGan.. Bukankah mantan PM Tun Dr. Mahathir sendiri pernah mengINGATkan kita tentang PERKARA ini dalam MEMOIR beliau 'A Doctor In The House'? Bukankah ini yang diALAMi oleh Tun sebagai PM Malaysia apabila beliau mengHADAPi keSULITan pemBELIan pesawat pejuang TUDM menyebabkan NEGARA beralih kepada TEKNOLOGI Rusia seperti pesawat MIG dan SUKHOI?

SeHARUSnya sikap mengUTAMAkan PRODUK dan JENAMA buatan NEGARA sendiri harus disemai dalam diri kita.. Sikap ini bukan sahaja akan menyelamatkan NEGARA apabila berlaku KRISIS ekonomi, ianya jugak akan mengUNTUNGkan NEGARA daripada menerima TEKANAN oleh negara-negara seperti US sekiranya kita ENGGAN tunduk kepada tuntutan POLITIK mereka.. Anda harus SEDAR bahawa US akan menundukkan sesebuah NEGARA dengan PEPERANGAN jika NEGARA itu lebih LEMAH tetapi akan mengGUNAkan faktor tekanan EKONOMI dan perDAGANGan jika sesebuah NEGARA itu KUKUH asasnya seperti NEGARA kita.. Memang itulah kerja DAJJAL seperti US untuk meWUJUDkan ORDE baru DUNIA! Mereka akan menCUBA bermacam CARA untuk menguasai DUNIA!

Dalam pada itu, para PEMIMPIN kita jugak patut sedar tentang betapa BAHAYAnya keberGANTUNGan kepada US untuk PRODUK atau perKHIDMATan tertentu.. Kenapa tidak diTERUSkan sahaja usaha Tun Dr. Mahathir yang berUSAHA menJALINkan kerjasama dalam bidang TEKNOLOGI dan pemBUATan dengan NEGARA selain US? Malah, ada jugak di kalangan pemimpin POLITIK di NEGARA ini yang menyembah dan menCIUM kaki para pemimpin POLITIK di US untuk mencari DANA bagi tujuan menJATUHkan kerajaan atau meMINTA agar NEGARA kita dikenakan TEKANAN berhubung kes-kes MAHKAMAH seperti kes 'menJUBOR' Penasihat PKR? Sempena Hari Kemerdekaan NEGARA ke-54 dan jugak sambutan AIDILFITRI sebagai Hari KeMENANGan bagi umat ISLAM melawan NAFSU sepanjang bulan Ramadhan, seWAJARnya kita meLIHAT tindakan sebegini sebagai satu bentuk pengKHIANATan terhadap NEGARA!

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI dan SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN - MAAF ZAHIR DAN BATIN..

Wallahualam..

1 comment:

Anonymous said...

korang boikot le, sbb aku dah lama guna minyak petronas

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS