DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, August 11, 2011

Hanya di Malaysia sahaja peRUSUH diberikan LAYANAN istimewa..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Semua sedia maklum dalam seseuatu kejadian RUSUHan, bukan semua orang bertindak WARAS apatah lagi mengGUNAkan akal fikiran.. Itulah sebab ISLAM mengHARAMkan perbuatan sedemikian yang jelas sia-sia terutamanya apabila ianya diKAITkan dengan usaha untuk menJATUHkan sebuah kerajaan yang dipilih secara DEMOKRATIK melalui undian RAKYAT.. Itulah sebabnya NEGARA kita tidak patut diBIARkan jatuh ke tangan peRUSUH seperti mana RUSUHan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu.. Jika itu berlaku, apa gunanya lagi kita mengADAkan PRU bagi memilih wakil rakyat di Parlimen?

Sehubungan dengan itu, kita meLAHIRkan rasa SIMPATI terhadap pelajar tajaan MARA, Muhammad Asyraf Haziq Rossli yang menJADI mangsa kepada peRUSUH hingga menDATANGkan keCEDERAan kepada dirinya.. ->KLIK<-

Ini jelas memBUKTIkan bahawa bangsa yang pernah menJAJAH tok nenek kita di NEGARA ini bukanlah bangsa yang begitu berTAMADUN seperti mana yang sering diCANANGkan.. Mereka jugak bukanlah bangsa yang boleh diJADIkan contoh seperti mana beberapa orang 'Mat Saleh CELUP' di NEGARA ini sering BANGGAkan..

Untuk itu, kita ingin menyampaikan DESAKAN agar kerajaan Britain tidak sahaja perlu meMINTA maaf, malah kerajaan Britain jugak WAJAR memBAYAR pampasan kepada pelajar tajaan MARA tersebut.. Adalah tidak patut seorang pelajar yang hanya keluar untuk memBELI juadah berbuka PUASA diLANYAK sedemikian oleh mereka yang berGELAR warganegara Britain tanpa sebarang sebab.. Menjadikan alasan RUSUHAN untuk meLANYAK orang lain yang tidak ada kena mengena adalah penJENAYAH dan pihak yang menyimpan penJENAYAH tersebut wajar memBERIkan pampasan kepada MANGSAnya, bukan sekadar meMINTA maaf menerusi wakil keDUTAan sahaja! Wisma Putra patut hantar Nota Bantahan terhadap isu ini..

DEMONSTRASI harus diBEZAkan dengan RUSUHan.. PerHIMPUNan BERSIH 2.0 sebenarnya adalah RUSUHan bukannya DEMONSTRASI.. Ini kerana peRUSUH di dalam BERSIH 2.0 tidak mematuhi arahan untuk berSURAI secara AMAN.. Malah, wajar jugak diINGATkan bahawa BERSIH 2.0 itu sendiri adalah sebuah pertubuhan HARAM yang menJADIkan alasan ketidak-adilan pilihanraya untuk meRUSUH sedangkan mereka telah diBERIkan ruang penJELASan sepenuhnya oleh SPR.. BERSIH 2.0 jugak sudah 'CUCI TANGAN' terhadap keROSAKkan yang dilakukan oleh mereka terhadap warga KL dan para peniaga tanpa sedikit pun meLAHIRkan rasa keKESALan terhadap golongan ini? Tidakkah mereka jugak adalah PENYANGAK?

Dalam SOAL ini, kita RASAkan tahap sekuriti NEGARA yang sepatutnya menjadi tanggung-jawab Menteri KDN telah diperLEKEHkan oleh dirinya sendiri.. Kita tidak nampak usaha pihak KDN untuk mengHERET para peRUSUH ini ke mahkamah walaupun JELAS mereka adalah anggota pertubuhan HARAM yang statusnya sama seperti KOMUNIS, Al Arqam, HINDRAF dan banyak lagi.. Apakah KDN perlu menunggu berlakunya INSIDEN terhadap orang AWAM seperti yang berlaku ke atas pelajar MARA di UK itu? Jika itu yang diTUNGGU, tidakkah keadaan pada masa itu sudah tidak terKAWAL dan NEGARA ini hanya menunggu masa sahaja untuk menjadi medan PERANG saudara? DS Najib patut 'TAKE NOTE' tentang isu ini..

Sebarang usaha memBERIkan layanan ISTIMEWA terhadap PENYANGAK patut dilihat sebagai satu bentuk pengHINAan terhadap warganegara yang patuh kepada undang-undang di NEGARA ini.. Sebab itulah usaha pihak SPR untuk memBUKA ruang penjelasan kepada pertubuhan HARAM seperti BERSIH 2.0 selepas mereka meRUSUH adalah tindakkan BODOH dan tidak wajar diULANGi! Apakah pihak berKUASA di NEGARA kita tidak TAHU cara untuk meLAYAN anggota pertubuhan HARAM sehinggakan masih nak beri MUKA kepada mereka? Apa gunanya undang-undang dan wakil-wakil RAKYAT di Parlimen jika akhirnya kesemuanya terpaksa mengikut aturan hukum RIMBA oleh para PENYANGAK ini?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS