DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, August 03, 2011

Din Puduraya nak panggil sidang PARLIMEN untuk BAGITAU berapa ramai 'HANTU' yang PR bela untuk PRU-13?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Cukup menarik untuk memerhatikan DRAMA terbaru puak-puak PR menerusi Malaysiakini yang menCIPLAK tulisan juruBLOG PR untuk mengGAMBARkan KONONnya kerajaan BN memBERIkan Kad Pengenalan (My Kad) dalam masa 4 jam kepada seorang yang berTARAF peMASTAUTIN tetap bernama Misbah.. Yang lebih menariknya, ada pulak pemimpin PAS yang dikenali sebagai Din Puduraya cuba memanjangkan kisah KARUT ini dengan mendesak diadakan sidang khas Parlimen untuk memBINCANGkan perkara tersebut.. ->KLIK<-

Soalnya, apakah yang hendak Din Puduraya nak KUNCU-KUNCUnya cuba BINCANGkan dalam Parlimen? Apakah Din Puduraya hendak bertindak melulu sebelum memBACA terlebih dahulu JAWAPAN terhadap isu-isu tersebut yang diTULIS dengan begitu terperinci oleh juruBLOG pro-BN seperti ->KLIK<-, ->KLIK<- dan ->KLIK<-?

Adalah lebih baik Din Puduraya TELITI dahulu jawapan para juruBLOG pro-BN tersebut.. Kalau tak, NAYA aje kena diMALUkan sekali lagi seperti mana dia diMALUkan akibat terSILAP penDEDAHan kes SAMAN calon UMNO semasa PRK DUN Tenang lalu.. SYABAS diucapkan kepada semua juruBLOG pro-BN yang diMAKSUDkan! HE!HE!HE!

Kita cukup terTARIK dengan JAWAPAN yang begitu KEMAS lagi berFAKTA oleh juruBLOG pro-BN seperti yang ada dalam 'LINK' tersebut.. Mereka bukan sahaja menDEDAHkan bahawa Misbah memegang status Pemastautin Tetap (PR) sejak hampir 30 tahun, malah mereka jugak menJAWAB putar-belit Malaysiakini KONONnya SPR cuba menukar status Pemastautin Tetap Misbah untuk menjadi pengundi di NEGARA ini dengan memBERIkan keWARGANEGARAan segera! Sedangkan penDEDAHan dalam Semakan Daftar Pemilih SPR masih lagi menunjukkan ianya belum lagi dikeluarkan sebagai pengundi berDAFTAR?

Selain itu, penDEDAHan oleh para juruBLOG pro-BN tentang angka '71' pada nombor My Kad KONONnya memBUKTIkan status pemiliknya adalah sebelum ini seorang berSTATUS Pemastautin Tetap jugak jelas memBUKTIkan keBODOHan puak-puak PR sendiri.. Ini kerana RAMAI pemimpin mereka sendiri jugak ada angka tersebut dalam My Kad masing-masing.. Adakah para pemimpin PR jugak sama STATUSnya seperti Misbah sebelum ini? Adakah para pemimpin PR itu jugak asalnya adalah pengundi HANTU seperti gambaran yang cuba diBERIkan sendiri oleh puak-puak PR terhadap mereka yang memPUNYAi angka '71' dalam My Kad masing-masing?

Oleh itu, jelas sekali Din Puduraya hanya nak HENTAM sembrono dan cuba meMALUkan diri sendiri sekali lagi jika dia BENAR-BENAR cuba bertindak lebih jauh.. Apa pun, memang LUMRAH Lebai-Lebai PAS sepertinya yang cuma mampu jadik 'BOUNCER' kepada para pemimpin bukan Melayu/ISLAM dalam PR berhubung soal keWARGANEGARAan.. Merekalah yang patut diSOAL tentang berapa RAMAI warga dari benua China dan India telah diBERIkan perlindungan oleh ahli-ahli POLITIK bukan Melayu/ISLAM dalam PR seterusnya diPOHONkan keRAKYATan walaupun mungkin RAMAI di antara mereka sebelum ini berSTATUS hanyalah 'ILLEGAL' yang berSEMBUNYI setelah VISA lawatan tamat?

Selain itu, penDEDAHan sebegini jugak sebenarnya memberi gambaran bahawa bukan SEMUA kakitangan kerajaan dalam SPR dan jugak JPN benar-benar menJALANkan tugas mereka.. Jangan terKEJUT kalau kita katakan penDEDAHan ini jugak memBUKTIkan keWUJUDan kakitangan kerajaan yang bermain POLITIK kePARTIan walaupun semasa menJALANkan tugasan rasmi mereka.. Mungkin KSN patut 'TAKE NOTE' tentang perkara ini.. Ye la.. Bukanke keWUJUDan Cikgu Mala semasa PRK DUN Tenang lalu memBUKTIkan memang WUJUDnya POLITIK kePARTIan di kalangan kakitangan awam? Mungkin ini yang kerajaan patut 'BERSIH'kan dulu sebelum menghadapi PRU-13? HE!HE!HE!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS