DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, February 06, 2012

Pernah tak anda MENELANJANGkan para PEMIMPIN PKR yang KELENTONG dalam bab pengURUSan EKONOMI?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Berapa RAMAIkah di antara anda yang PERCAYA bahawa para PEMIMPIN PKR lebih BIJAK mengURUSkan kadar HUTANG NEGARA berbanding para PEMIMPIN UMNO/BN? Pada kita, para PEMIMPIN PKR itu semua TIDAK kurang GANASnya berbanding para PEMIMPIN UMNO/BN dalam bab meLAHAP aset NEGARA.. Cumanya, para PEMIMPIN UMNO/BN lebih berTANGGUNG-JAWAB kerana segala gerak-geri mereka dalam bab mengURUSkan HASIL NEGARA diperhatikan oleh RAKYAT.. Para PEMIMPIN PKR pulak mereka dapat MENYAMUN pun nak SALAHkan UMNO!

Baiklah, NEGARA ini memang berHUTANG.. Malah, TIDAK ada NEGARA yang TIDAK berHUTANG dalam DUNIA ini.. Untuk memBANGUNkan sesebuah NEGARA tentunya memerlukan DANA yang BESAR bagi mengGERAKkan seluruh JENTERA kerajaan.. DANA yang diMAKSUDkan tentunya TIDAK diperOLEHi dengan menadah TANGAN ke LANGIT macam Pok Nik 'ALAIHISSALAM' selalu buat.. Sebab itulah BAJET Kerajaan PAS Kelantan dok DEFISIT aje! Walaupun NEGARA ada HASIL, bukannya HASIL itu dapat setiap 365 hari seTAHUN.. Jadik, kot mana pun kerajaan tetap akan berHUTANG demi pemBANGUNan NEGARA..

Anda BODOH jika menyangka NEGARA seperti Arab Saudi, UAE atau Brunei TIDAK berHUTANG.. Sebagai CONTOH, UAE nyaris MUFLIS setelah NEGARA itu selesai menyiapkan BANGUNAN Burj Al Dubai.. Malah, KUASA besar seperti US terKENAL sebagai NEGARA yang paling banyak HUTANG.. Pada kita, cara kerajaan mengURUSkan HUTANG NEGARA selama ini adalah BAIK.. Yang penting ialah kerajaan perlu TAHU dengan SIAPA NEGARA ini berHUTANG dan berapa lama TEMPOH yang diperlukan untuk memBAYAR HUTANG tersebut..

Kita FAHAM kenapa beberapa PEMIMPIN PKR cuba menunjuk PANDAI dalam Suara KEADILAN untuk memperSOALkan kadar HUTANG NEGARA.. Ini bukan kerana mereka meRASAkan ianya tanggung-jawab mereka sebagai PEMIMPIN.. Sebaliknya, mereka cuba memBERIkan GAMBARan KONONnya para PEMIMPIN kerajaan UMNO/BN dan ahli KELUARGAnya adalah BOROS dan mengHABISkan harta NEGARA.. Itu sebenarnya GAMBARan yang cuba mereka BERIkan.. Sebab itulah ahli KELUARGA DS Najib sering diSERANG mereka dalam BAB sebegini..

Dalam KONTEKS ini, TIDAK perlulah beberapa PEMIMPIN PKR cuba menunjuk KONONnya mereka jauh lebih PANDAI dalam SOAL ini.. TIDAK perlulah 'TOKOH Lembu' PKR yang jugak cuba mengajar PERKARA 'BASIC' tentang HUTANG seperti berikut hingga dia LUPA keMAMPUan NEGARA untuk menDAPATkan HASIL bagi mengURUSkan pemBAYARan semula HUTANG.. ->KLIK<-

Malah, TUDUHan ANAK perempuan PENASIHAT PKR terhadap kerajaan KONONnya menyalahgunakan DANA KWSP bagi memBERI pinjaman MUDAH kepada pembeli RUMAH kos RENDAH jelas menunjukkan keBODOHannya dalam pengURUSan EKONOMI.. ->KLIK<-

Patut diINGATkan, BETINA ini lebih baik mengURUSkan EKONOMI rumah TANGGAnya dahulu dan memastikan SUAMInya makan NASI hasil air TANGANnya daripada cuba tunjuk BODOH dan JAKI terhadap USAHA kerajaan memBANTU pembeli RUMAH kos RENDAH! RAKYAT pun dah tahu setakat mana BETINA ini membantu penduduk RUMAH kos RENDAH di Lembah Pantai!

Selain itu, MB GAGAP jugak diSARANkan BERHENTIlah menipu RAKYAT Selangor.. MB GAGAP kata,

"Setiap tahun semenjak 2008, kita memperuntukkan dana lebih daripada RM16 juta kepada sekolah persendirian Cina, Tamil dan Agama Rakyat yang sebelum ini tidak dihiraukan oleh Barisan Nasional selama berpuluh-puluh tahun. Ini bukti bahawa kita telah dapat jalankan tugas dan menunaikan janji-janji kita kepada rakyat," ->KLIK<-

Alahai MB GAGAP.. Sedangkan TANAH Asrama Yayasan Selangor di KL pun ko nak JUAL? YBK nak BINA UiTM atas TANAHnya sendiri pun ko HALANG? Baru beberapa MINGGU lepas ko kena TENGKING dengan penduduk India di IJOK pasal peMILIKkan TANAH, lagi ko mahu SEBUT duit RM16 JUTA yang KONONnya ko SUMBANGkan kat sekolah persendirian sejak 4 TAHUN lalu? Ada ke kerajaan UMNO/BN sebut duit mereka yang BINA banyak sekolah Cina Tami dan SAR selama ini? RM16 JUTA tuh CIPUT aje.. Tak PADAN dengan STATUS Selangor negeri MAJU! Pelikkan? Atau semua HASIL Kerajaan NEGERI dan habis diKEBAS?

Jadik, jelaslah di sini bahawa PEMIMPIN PKR mahu menyembuyikan keBODOHan mereka mengURUSkan EKONOMI dengan mengKRITIK pengURUSan EKONOMI kerajaan.. SILAPnya di sini ialah para PEMIMPIN UMNO/BN sendiri TIDAK menDEDAHkan keLEMAHan pengurusan EKONOMI para PEMIMPIN PKR sebaliknya hanya memBIARkan sesetengah juruBLOG yang DEDAHkan.. Ada pulak para PEMIMPIN UMNO/BN tuh berSEKONGKOL sama dengan para PEMIMPIN PKR mengKRITIK cara pengurusan EKONOMI kerajaan dengan memBERIkan FAKTA terperinci kepada mereka untuk diMANIPULASIkan..

Sebab itulah Penasihat PKR BEBAS aje mengKRITIK dan meMANIPULASIkan polisi EKONOMI kerajaan kerana ada pemberi MAKLUMAT dari dalam kerajaan sendiri.. Malah, ada pulak pihak dalam kerajaan yang menJALANkan polisi EKONOMI Penasihat PKR dengan SENGAJA untuk menJATUHkan UMNO/BN.. Apabila RAKYAT marah, kerajaan UMNO/BNlah yang akan diTUDUH bukannya mereka yang mengKHIANATi dari dalam.. Sebab itulah kita HAIRAN tiada sesiapa pun di pihak kerajaan menDEDAHkan sumber KEWANGAN Penasihat PKR dan partinya hingga mereka BEBAS ke luar NEGARA untuk menJATUHkan IMEJ NEGARA?

Wallahualam..

1 comment:

zopinion said...

Sokong Kempen Padam Anwar (1st Trial)

http://wubra.blogspot.com/2012/02/kempen-padam-anwar.html

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS