DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, May 24, 2012

Apa kata Dr Maszlee MALIK MENAWARkan DIRI jadik MODERATOR untuk DEBAT seperti ini? Ada BERANI?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

MODAL orang POLITIK hanyalah DEBAT.. Siapa paling PANDAI berDEBAT walaupun tanpa FAKTA yang KUKUH, dialah peMENANG.. Siapa paling PANDAI berBOHONG diKHALAYAK ramai, dialah JUARA.. DEBAT sebenarnya sudah TIDAK ada NILAI lagi.. Acara DEBAT sama NILAInya dengan acara SABUNG AYAM, yang GAGAH berJUANG dan MENANG diMANDULkan manakala yang KALAH pulak diSEMBELIH dan diJADIkan LAUK! Namun, DEBAT masih menJADI PILIHan ahli-ahli POLITIK MURAHan yang tahu mereka sebenarnya GAGAL berKHIDMAT kepada RAKYAT.. DEBAT hanyalah 'CARMOUFLAGE' untuk TUTUP keGAGALan itu!

Kita SEBENARnya dah lama TAHU apa sahaja acara DEBAT yang diSERTAi oleh 'BOSS' Pemuda UMNO sebenarnya berTUJUAN untuk mengHERET UMNO ke dalam KANCAH POLITIK MURAHannya.. Sejak dulu lagi kita dok TANYA, apakah HASIL setiap kali dia berDEBAT dengan puak-puak PR? Apakah dia BERJAYA mengUBAH SOKONGan para PENYOKONG PR kepada UMNO/BN? BERANIkah 'BOSS' Pemuda UMNO ini memBUKTIkan dengan STATISTIK wujudnya perALIHan SOKONGan sedemikian RUPA? Atau pun setiap acara DEBAT yang diSERTAinya TIDAK lebih untuk memPROMOSIkan dirinya sendiri sebagai JUARA KELENTONG?

Yang NYATAnya, setiap acara DEBAT 'BOSS' Pemuda UMNO ini pasti akan diIRINGi CABARan untuk mengHERET sama DS Najib 'TERJUN' ke dalam KANCAH POLITIK MURAHan sebegini.. Nampaknya tak CUKUP dengan POLITIK WANG yang diPELOPORinya, DEBAT pun diGUNAkan untuk meMALUkan kePIMPINan PARTInya sendiri.. Semasa PEMIMPIN lain berTUNGKUS-LUMUS turun PADANG berJUMPA dan menyelesaikan masalah RAKYAT dekat-dekat PRU-13 ini, 'BOSS' Pemuda UMNO ini menunjukkan dia memPUNYAi banyak MASA untuk diBAZIRkan dengan KANCAH POLITIK MURAHan sebegini selain menabur DUIT untuk JAWATAN dalam PARTI..

Apa pun, terPULANGlah kepada DS Najib sendiri untuk menyahutnya.. Pada kita dan RAKYAT secara keSELURUHan, DEBAT sebenarnya TIDAK akan menyerlahkan HIPOKRASI seseorang PEMIMPIN di sesebuah KAWASAN yang diWAKILinya.. Apakah kePETAHan berDEBAT itu boleh menjadi 'KEY Performance INDEX' (KPI) untuk KHIDMAT seorang Wakil RAKYAT? Ye la.. Sesiapa pun boleh berCAKAP atau JUAL KELENTONG.. Tak payah pergi SEKOLAH atau masuk OXFORD pun.. Kalau DEBAT atau kePETAHan berUCAP diJADIkan KPI, dah lama dah NEGARA ini diPERINTAH oleh REJIM Lebai-Lebai DUNGU PAS! KAH!KAH!KAH!

Namun demikian, kita terTARIK dengan 'CABARAN' MODERATOR sesi DEBAT PTPTN anjuran Sinar HARIAN baru-baru ini.. DiFAHAMkan MODERATOR tersebut bernama Dr Maszlee MALIK telah 'MENCABAR' agar DS Najib berDEBAT dengan Penasihat PKR.. 'CABARAN' ini telah menjadi 'HOT' dalam MEDIA SOSIAL ketika ini.. BerSORAK puak-puak PR dek 'CABARAN' manusia SPESIS Dr. Aziz BARI ini.. Namun demikian, Dr Maszlee MALIK tentunya TIDAK BERANI dan TIDAK akan JADIK MODERATOR jika diANJURkan sesi DEBAT antara Penasihat PKR dan UMMI Hafilda Ali.. Betul tak?KAH!KAH!KAH! Kalau dah SAMPAI 5 KALI mereka berDUA berTEMBUNG tempat CERAMAH, Penasihat PKR aje yang LARI - Apa MAKNAnya? 5 KALI tuh... Apa kata untuk KALI ke-6 ini diADAkan DEBAT dan Dr Maszlee MALIK dengan segala HORMATnya diJEMPUT untuk menjadi MODERATORnya? Kalau TOLAK, RAKYAT akan nampak HIPOKRASI seorang lagi PROFESSOR 'KANGKUNG' dari UIA!

Atau pun Dr Maszlee MALIK boleh jugak berKERJASAMA dengan PORTAL Agenda DAILY untuk mengANJURkan DEBAT antara Penasihat PKR dengan INDIVIDU ini? ->KLIK<-


Mungkinkah akan ada PANGGILan TELEFON daripada Penasihat PKR menJERIT "Eskay, where are you? Where is my OMEGA watch?" KAH!KAH!KAH!

Malah, kalau nak diKIRA, memang RAMAI yang meng'OFFER'kan diri mereka untuk berDEBAT dengan Penasihat PKR seperti Senator EZAM, Datuk ZUL Nordin, Datuk Hassan ALI, Rahimi OSMAN dan Nallakarupan.. Kenapakah ianya TIDAK diSAHUT atau seKURANG-KURANGnya Dr Maszlee MALIK menawarkan DIRI sebagai MODERATORnya? Mana TAHU kot-kotla Penasihat PKR ada SEMANGAT?

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

assalam, uia telah melahirkan 2 dr pensyarah akademik pakar yang hebat. seorang profesor kangkong dan sorang profesor kongkang. hehe. ini juga, yang kononnya profesional, tidak bermoral dan tiada maruah punya bangsa melayu dan beragama islam? hairan dengan cara pemikiran mereka ini bertahap jamban dan justifikasi yang sama level dengan budak2 universiti. risau sungguh saya dengan generasi akan datang. tk

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ini pasal mereka yang ber'TITLE' prof etc.. etc.. Itu TIDAK mengAMALkan DISIPLIN ILMU seWAJARnya..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS