DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, May 02, 2012

SURUHANJAYA Diraja atau TRIBUNAL wajar diWUJUDkan untuk memBERSIHkan BAR COUNCIL yang dah macam MAFIA!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

RAKYAT masih mengHARAPkan agar suatu dapat diLAKUkan terhadap perTUBUHan HARAM BERSIH 3.0 dan TENAGA penGERAKnya terUTAMAnya daripada BAR Council! PengLIBATan secara terbuka BAR Council dengan perTUBUHan HARAM ini adalah terlalu jelas dan TIDAK dapat diSEMBUNYIkan lagi.. SOALnya di sini, adakah ini FUNGSI sebenar BAR Council? Kalau kita meRUJUK kepada FUNGSI sebenarn BAR Council, NYATA sekali mereka telah MENYELEWENG dan patut diBUBARkan kerana PENYELEWENGAN mereka ini..

"Badan Peguam Malaysia ialah sebuah badan bebas yang ditubuhkan di bawah Ordinan Peguam Bela dan Peguam Cara 1947 (kemudian dimansuhkan digantikan oleh Akta Profesion Undang-undang 1976). Tujuan badan ini adalah untuk mendukung kedaulatan undang-undang dan perjuangan keadilan serta untuk melindungi kepentingan profesion undang-undang dan kepentingan orang ramai." ->KLIK<-

Dalam KONTEKS ini, peRUSUH BERSIH 3.0 jelas TIDAK menDUKUNG KeDAULATan UNDANG-UNDANG kerana mereka telah meLANGGARi Akta PeHIMPUNan AMAN 2011.. Selain itu, para peRUSUH BERSIH 3.0 jugak meLANGGARi kepentingan orang RAMAI seperti para PENIAGA dan RAKYAT biasa yang meMANFAATkan hari Sabtu untuk tujuan masing-masing.. Adakah BAR Council menyokong agenda memPORAK-PERANDAkan NEGARA hingga dah tak KENAL siapa yang meLANGGAR UNDANG-UNDANG dan siapa yang memperTAHANkan UNDANG-UNDANG? TIDAKkah ini SALAH laku atau PENYELEWENGAN BAR Council?

Namun demikian, bagaimanakah untuk mem'BERSIH'kan BAR Council ini? Dalam KONTEKS ini, adalah wajar untuk diTUBUHkan sebuah SURUHANJAYA Diraja atau TRIBUNAL di bawah KUASA Majlis RAJA-RAJA atau pun BADAN perUNDANGan terTINGGI NEGARA untuk MENYIASAT dan mengambil TINDAKAN terhadap PENYELEWENGAN FUNGSI BAR Council ini.. Apakah ADIL untuk RAKYAT jelata menanggung segala macam keRUGIan dan pihak POLIS menanggung segala macam keCEDERAan hanya kerana BAR Council ini menjadi DALANG kepada perTUBUHan HARAM BERSIH 3.0 ini? Apakah kita mahu NEGARA ini HANCUR?

Apakah BAR Council TIDAK boleh berKECUALI atau BEBAS daripada campur tangan POLITIK? Memang mereka boleh tetapi mereka sendiri yang memilih untuk menCABUL KeDAULATan UNDANG-UNDANG di NEGARA ini.. Dalam KONTEKS peRUSUH BERSIH 3.0, peMAKAN BABI yang menjadi PRESIDEN BAR Council sendiri telah menunjukkan SIKAP berat SEBELAHnya seperti berikut,

"Police brutality this time around has been magnified, there is more police brutality (compared to last year.) There was arbitrary use of tear gas, water cannons," ->KLIK<-

Dalam KONTEKS ini, semua MAKLUM bahawa peRUSUH BERSIH 3.0 sendiri yang meLANGGARi arahan untuk berSURAI.. Malah, peRUSUH BERSIH 3.0 yang terlebih dahulu menyerang POLIS setelah menDAPAT ARAHAN daripada Penasihat PKR yang di'BACK-UP' oleh BAR Council ini! PERANAN mereka dah macam MAFIA pulak bila meLINDUNGi penJENAYAH! Yang diPUKUL oleh peRUSUH BERSIH 3.0 bukan sahaja POLIS, malah WARTAWAN TV Al-HIJRAH pun kena!Jadik, SALAHkah kalau diKATAkan bahawa BAR Council ini umpama MAFIA yang memBELA PENJENAYAH yang jelas meLAKUkan JENAYAH kemudiannya BAR Council ini menuduh pulak orang lain yang meLAKUkan JENAYAH? Apakah kita sebagai RAKYAT wajar memejamkan MATA terhadap keDAJALan BAR Council ini sehingga kita RAKYAT biasa pulak akan menjadi MANGSA kepada mereka ini?

Seperti yang diJELASkan pada AWAL tadi, BAR Council jugak terTAKLUK kepada PERLEMBAGAAN NEGARA dan UNDANG-UNDANG.. Untuk mengADILi BAR Council ini, seHARUSnya diTUBUHkan sebuah SURUHANJAYA Diraja atau TRIBUNAL untuk mengHAKIMi mereka di dalam BAR Council ini! Apakah kita boleh mengatakan mereka ini penegak keADILan jika mereka sendiri menJADI penDOKONG kepada segala macam perLANGGARan UNDANG-UNDANG di NEGARA ini? MALANGnya Kerajaan UMNO/BN masih BUTA dengan segala macam PENYELEWENGAN oleh BAR Council ini kerana terlalu ingin dilihat LIBERAL! PTUIH!!!

Wallahualam..

1 comment:

Anonymous said...

PUTRAJAYA 2 Mei - Kerajaan menyediakan dana khas RM4juta untuk menggiatkan penglibatan kaum Cina dalam Program Transformasi Kedai Runcit (Tukar) dan Program Permodenan Bengkel Automotif (Atom).

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob berkata, daripada jumlah itu, RM2.6 juta diperuntuk bagi menaik taraf 33 kedai, manakala RM1.4 juta lagi untuk membangunkan 16 bengkel.

"Penglibatan kaum Cina dalam program Tukar ini amat kecil iaitu daripada 519 kedai Tukar tahun lepas, cuma 34 kedai atau tujuh peratus sahaja melibatkan orang Cina.

"Begitu juga daripada 55 projek Atom hanya 12 bengkel iaitu 22 peratus membabitkan orang Cina," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) antara Koperasi Jayadiri Malaysia (Kojadi) dengan Persatuan Peruncitan dan Permotoran bagi projek Tukar dan Atom, di sini hari ini. - BERNAMA


komen aku : meemang bodoh la BN ni

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS