DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, May 06, 2012

EKSKLUSIF 'Case STUDY': PerSAMAan BERSIH 3.0 dengan GESTAPU di Indonesia - PENGGANAS tetap PENGGANAS jugak!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Nampaknya BLOG ini seakan telah diPUTUSkan hubungan dengan beberapa BLOG utama lain kerana sebelum ini LANTANG mengKRITIK Kerajaan UMNO/BN yang terlalu 'SLOW' berTINDAK terhadap peRUSUH BERSIH 3.0.. Malah, BLOG ini jugak banyak kali MENEMPELAK beberapa PEMIMPIN UMNO/BN yang terlalu memBERI MUKA kepada perTUBUHan HARAM tersebut.. Apa pun, terPULANGlah kepada BLOG-BLOG lain untuk memutuskan HUBUNGan.. Apa yang PENTING, keWUJUDan BLOG ini bukan untuk mengAMPU tak kena TEMPAT walaupun HAKIKATnya yang menjadi MANGSA adalah RAKYAT MARHAEN macam kita!

BAIKlah, kali ini kita ingin mengajak anda untuk meRUJUK satu PERISTIWA dalam SEJARAH di NEGARA jiran iaitu PERISTIWA Gerakan September 30 atau GESTAPU.. IRONInya, GESTAPU ini hampir menyamai dengan apa yang diUSAHAkan oleh para PEMIMPIN PR menerusi BERSIH 3.0 dan USAHA Penasihat PKR untuk memBENTUK Kerajaan PUSAT pada 16 September 2008 dahulu.. Kenapa kita KATAkan sedemikian? GESTAPU seperti mana BERSIH 3.0 adalah satu bentuk KUDETA terhadap NEGARA itu sendiri.. Cuma dari segi SKALAnya, GESTAPU jauh lebih DAHSYAT kerana meLIBATkan perTUMPAHan DARAH yang menCORAKkan Indonesia kemudiannya..

PerSAMAan yang lain ialah GESTAPU ini berTUNJANGkan KOMUNISME.. Seperti mana-mana gerakan KOMUNISME yang berMAHARAJALELA pada DEKAD 60-an, Indonesia jugak TIDAK lari daripada USAHA untuk menJADIkan NEGARA ini NEGARA KOMUNIS.. BERSIH 3.0 kalau diIKUT kata MANTAN KPN jugak ada diRESAPi dengan unsur KOMUNISME.. ->KLIK<-

Mungkinkah ada keBENARannya kerana kalau diLIHAT dari pelbagai SUDUT, RAMAI penDOKONG BERSIH 3.0 ialah puak berFAHAMan SOSIALISME dan LIBERALISME terlampau yang akhirnya berAKAR-UMBI kepada KOMUNISME.. Ye la.. KAUM mana paling RAMAI masa BERSIH 3.0 tuh?

Almaklumlah, kitakan TAHU bahawa KOMUNISME selalu meLAUNGkan perJUANGan mereka itu berTERASkan RAKYAT sedangkan RAKYATlah yang paling menDERITA akibat KOMUNISME ini.. TIDAKkah dalam KONTEKS BERSIH 3.0 ini RAKYAT jugak yang SUSAH kerana menanggung keRUGIan? ->KLIK<-

Malah, kita dah selalu sangat SEBUT bahawa BERSIH 3.0 bukanlah menuntut ke arah PRU yang SEMPURNA sebaliknya BERSIH 3.0 berTUJUAN untuk TIDAK mengIKTIRAF keputusan PRU-13 jika ianya MEMIHAK kepada UMNO/BN! Mereka MAHUkan kuasa ASING campur TANGAN untuk menentukan perUBAHan kerajaan!

RAKYAT wajar berSYUKUR kerana BERSIH 3.0 TIDAK mencapai TAHAP seperti GESTAPU di Indonesia.. GESTAPU menyaksikan KORBAN hingga meLIBATkan 6 orang JENERAL ABRI yang UTAMA dan JENAZAH mereka diCACATkan dan diLEMPARkan di sebuah tempat berNAMA Lubang BUAYA.. ->KLIK<-

Apakah MUSTAHIL untuk ANASIR-ANASIR KOMUNISME di dalam BERSIH 3.0 TIDAK meLAKUkan sedemikian? Sedangkan BETINA Pengerusi BERSIH pun boleh MENIPU YDP AGONG tanpa diKENAkan sebarang TINDAKAN, apakah MUSTAHIL untuk mereka meLAKUkan perTUMPAHan DARAH KONONnya atas nama 'SPRING' seperti di negara-negara ISLAM yang lain? Adakah ini yang kita MAHU? LUPAkah kita Bapa KOMUNISME Karl MARX itu asal-USULnya ialah YAHUDI?

Satu-satunya perBEZAan KETARA antara BERSIH 3.0 dengan GESTAPU ini ialah RESPON kerajaan masing-masing terhadapnya.. Selang 24 JAM selepas GESTAPU, satu-satunya JENERAL yang terSELAMAT iaitu Abdul Harris Nasution (TIADA kaitan dengan S/U AGONG PKR yang berMUKA KERAPU itu..) telah menyusun dan mengerahkan ABRI memBURU pihak di belakang GESTAPU.. Ini menyaksikan KOMUNISME lumpuh sama sekali di Indonesia sampai ke hari ini.. Bagaimana pulak dengan Kerajaan UMNO/BN? Dah SEMINGGU berlalu? Ini bila kita 'SOUND' pasal ni, ada la pulak juruBLOG lain yang TERASA! HE!HE!HE!

Wallahualam..

4 comments:

Kenn said...

Begitulah nampaknya...

Blog-blog macam kita ni sememangpun dibenci oleh puak-puak pencacai.. sekarang ini pula di "boikot" oleh blog-blog tersohor apabila kita bercakap mengenai "kebenaran yang nampak di mata" tanpa mengira bulu.. kata orang "Call a spade a spade?"..

Nasiblah.. sana di benci, sini di boikot.. tetapi kita tetap bersuara.. rasanya kita bukan dari golongan taksub buta tuli sebelah kiri atau kanan..

Yang penting bagi kita adalah asas negara.. Rukun Negara dan Perlembagaan Persekutuan.. mana-mana pihak yang rasa Rukun Negara dan Perlembagaan tidak lagi sesuai, usahakan pembaharuan dengan cara bertamaddun dan sivil, bukan dok berguling ditengah jalanraya atau buat pekak badak sekalipun pegang kuasa.. contoh.. kedudukan bahasa Kebangsaan.. sekolah vernakular dll...

Jangan kerana semata-mata kerana undi negara pun hendak digadaikan..

Terima kasih Sdr kerana terus bersuara...

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

En Kenn, itu adalah LUMRAH sebenarnya..

Kita di dalam BLOG ini tak KISAH pun jika itu yang diMAHUkan.. Kita cuma menyampaikan sahaja SUARA yang sepatutnya diDENGARi tetapi mungkin SENGAJA diPEKAKkan telinga..

Apa pun, kena INGAT keWUJUDan juruBLOG seperti kita ini sedikit sebanyak MAMPU jugak memPENGARUHi senario POLITIK dalam NEGARA ini.. RASIONALnya kerana semakin RAMAI RAKYAT yang MATANG dan tahu menilai suasana POLITIK ketika ini..

Wallahualam..

koolmokcikZ said...

do good for goodness sake

keep up your good work, sir

perlu ada yang terus bersuara

semoga Allah beri kekuatan semangat kepada tuan

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

TQ Koolmolcik..

Harap anda dapat SEBARkan jugak penulisan kita di sini..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS