DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, May 22, 2012

Apabila SISTEM perUNDANGan NEGARA semakin RONGAK kerana PEGUAM-PEGUAM sebegini..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

UNIKnya keHIDUPan seorang pengAMAL UNDANG-UNDANG seperti PEGUAM.. Kenapa kita KATAkan demikian?

- Apabila mereka meLANGGAR UNDANG-UNDANG, mereka mengatakan itu sebagai keBEBASan berSUARA..

- Apabila mereka meLANGGAR ETIKA PROFESIONALISME GUAMan, mereka KATAkan itu sebagai HAK mereka sebagai pengAMAL UNDANG-UNDANG..

- Apabila mereka masuk POLITIK, mereka menDABIK DADA KONONnya status mereka sebagai PEGUAM meLAYAKkan mereka berbuat demikian..

Di NEGARA ini RAKYAT secara UMUMnya TIDAK merasa diTINDAS.. TIDAK ada RAKYAT kebulur atau diNAFIkan HAK untuk menDAPAT penDIDIKan.. Di NEGARA ini jugak RAKYAT dapat meMILIKki RUMAH mengikut SAIZ 'POKET' mereka.. Ada RUMAH DHAIF ala-ala kandang KAMBING di Kelantan.. Ada jugak RUMAH 'POLYSTRENE' seperti di Selangor.. Apa pun, itu tetap RUMAH.. Namun, adakah ini satu bentuk keADILan?

Ya.. KeADILan.. Di NEGARA ini sering berlaku SENARIO di mana keADILan bagi pihak RAKYAT diNAFIkan.. Yang meMALUkan tuh, para PEGUAM yang sepatutnya menegakkan keADILan turut berSEKONGKOL sama mengHALANG keADILan untuk RAKYAT diLAKSANAkan.. Status PEGUAM yang diMILIKki mereka mengUBAH mereka seakan menJADI 'Tuhan' untuk menentukan keADILan terhadap RAKYAT MARHAEN..

- Ada RAKYAT yang menDAKWA di'JUBOR' diADILi dengan berat sebelah oleh hingga meNAFIkan segala bentuk BUKTI DNA yang diperOLEHi..

- Pihak yang 'menJUBOR' pulak BEBAS menJATUHkan KREDIBILITI RAKYAT yang menjadi MANGSAnya dan BEBAS ke mana-mana memperTIKAIkan perTUDUHan yang diHADAPInya tanpa perlu RISAUkan TUDUHan mengHINA MAHKAMAH..

- Walaupun ada RAKAMan VIDEO yang menyabitkan PEMIMPIN kanan PKR dengan TUDUHan berZINA, langsung TIADA TINDAKan MAHKAMAH untuk menyabitkannya dengan membuat LAPORan POLIS palsu!

- Para PEGUAM BAR Council jugaklah yang memBELA peRUSUH BERSIH 3.0 yang meMUSNAHkan PRASARANA dan INFRASTRUKTUR awam tetapi mengHINA POLIS yang menjaga keTENTERAMan dan RAKYAT yang terjejas dengan RUSUHAN tersebut..

- Begitu juga semasa Sesi penDENGARan UMUM projek Lynas, ada jugak PEGUAM BAHLOL yang hanya menDENGAR FAKTA SONGSANG dari sebelah PIHAK sahaja?

Adakah KARIER sebagai PEGUAM itu masih lagi MULIA dalam KONTEKS yang diNYATAkan di atas? Adakah mereka yang menDAKWA diri sebagai penegak keADILan dan KeDAULATan UNDANG-UNDANG itu BEBAS pulak meLANGGARi UNDANG-UNDANG atau TIDAK terTAKLUK kepadanya? Apa sudah jadi dengan SISTEM keADILan NEGARA?

Seharusnya anda sebagai RAKYAT tahu bahawa NEGARA ini akan HANCUR dengan lebih CEPAT jika begini ETIKA yang diAMALkan oleh para PEGUAM yang sepatutnya menJADI penegak keADILan.. Apakah HAK bagi RAKYAT untuk mengelakkan mereka dari diZALIMi? Apakah HAK bagi RAKYAT jika mereka diZALIMi, mereka menDAPAT pemBELAan yang seWAJARnya, bukan DUIT mereka untuk BAYARan GUAMan HANGUS begitu sahaja? Ini adalah satu bentuk SENARIO yang menakutkan.. Inilah jugak SENARIO yang mengHAKIS kePERCAYAan RAKYAT kepada SISTEM perUNDANGan..

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

Oooi kau leh tanya Pak Lah tak...dia segaanya terjadi...dia yg beri muka rakyat pariah tibai bantai malukan polis..akhir allah malukan dia pulak PM 1 penggal...itu pun degil tak mau turun...

Anonymous said...

assalam, bagi saya rakyat marhaen yg tak berapa bijak dan pandai berkata2 seperti peguam2 dan pengamal undang2 di m'sia terkini merasakan nampak sangat jelas profession peguam, pendakwaraya, majestrate dan hakim adalah golongan pefession penipu dan pembohong yang lebih mengutamakan wang dan harta lebih dari mengamalkan keadilan itu sendiri. malah saya amat risau sekiranya ada dikalangan anak2 menunjukkan minat terhadap peofession ini, setelah akhir2 ini ia lebih menjurus ke arah kemunafikan dan kepura-puraan. fenomena terbaru kita diperlihatkan bgmana pendakwaraya dalam kes anwar-saiful begitu mudah dibeli untuk bertukar watak pula menjadi peguambela kepada tertuduh? dan alasan seperti biasa, bertindak professional??......
alim ulama jual agama, pengamal undang2 jual maruah. sungguh tidak bermoral dan memalukan bangsa dan agama. tk tuan.
... melayu kurang cakap.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS