DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, May 07, 2012

'CASE STUDY' - UMNO/BN masih LEMBAB dan GAGAL menguasai PENERBITAN bahan berCETAK berUNSURkan POLITIK..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

RAKYAT Malaysia sebenarnya SUKA memBACA.. Masalahnya, RAKYAT Malaysia terlalu KEDEKUT untuk berBELANJA membeli BUKU.. Lagi satu MASALAH ialah harga BUKU di NEGARA ini sebenarnya MAHAL meLAINkan ianya diJUAL semasa pesta BUKU berlangsung untuk pengHABISan STOK.. Walaupun hari ini kita diDEDAHkan dengan sumber INFORMASI menerusi INTERNET, BUKU tetap menjadi PILIHan kerana SIFAT BUKU itu sendiri yang STATIK dan mampu meREKODkan INFORMASI di dalamnya untuk satu tempoh yang PANJANG.. Sedangkan INFORMASI menerusi INTERNET pula terlalu FLEKSIBEL dan mudah diUBAH atau diPADAMkan seterusnya diLUPAkan oleh MINDA..

Kenapa kita membuka SESI 'CASE STUDY' pasal BUKU? Sebenarnya, BUKU mampu memPENGARUHi MINDA memBACAnya untuk satu jangka masa yang LAMA.. Dengan kata lain, apabila kita memBACA BUKU, MINDA kita jugak berFUNGSI untuk mengINGATi apa yang diBACA.. Sedangkan kalau kita 'SURFING' INTERNET, MINDA kita hanya mengINGATi apa yang diLIHAT secara SINGKAT macam 'CACHE' dalam MEMORI komputer.. Sebab itulah walaupun INFORMASI dalam INTERNET amat BANYAK tetapi ianya TIDAK mampu diNGATi dalam tempoh yang LAMA oleh mereka yang meLIHATnya.. Hari ini mereka LIHAT, esok mereka dah LUPA bila LIHAT benda lain.. KESANnya, ISU yang diBAWAkan oleh UMNO/BN akan diLUPAi seSINGKAT masa!

Ada satu PERKARA yang berKAITan dengan PENERBITAN BUKU ini yang MUNGKIN TIDAK akan diLAPORkan oleh para juruBLOG lain yang kerjanya mengAMPU 24/7 sehari.. Malah, jika UMNO/BN alpa seperti biasa, TIDAK mustahil keJATUHan mereka akan diSUMBANGkan oleh berapa BANYAKnya PENERBITAN BUKU-BUKU yang jelas diGUNAkan untuk menDEDAHkan kePINCANGan yang diDAKWA wujud dalam UMNO/BN.. Cuba anda LIHAT dalam GAMBAR yang diPAPARkan.. Berapa BANYAK BUKU yang diTERBITkan untuk perJUANGan UMNO/BN dan berapa BANYAK pulak BUKU yang diTERBITkan untuk mengHINA dan meNAFIkan SUMBANGAN UMNO/BN untuk NEGARA? Ada pulak BUKU yang TERANG-TERANG dITERBITkan untuk JATUHkan UMNO/BN..

GAMBAR di atas sebenarnya boleh diDAPATi di mana-mana kedai BUKU seperti TIMES, BORDERS, MPH atau POPULAR.. Adalah jelas PENERBITAN BUKU sedemikian berTUJUAN untuk kePENTINGan POLITIK khususnya kePENTINGan POLITIK DAP La'anatullah yang mahu men'SINGAPORE'kan NEGARA ini.. SOALnya, berapa KERAT pulak di dalam UMNO/BN yang PEDULI tentang DAKYAH yang cuba diSEBARkan oleh DAP La'anatullah dan puak-puak peMAKAN BABI menerusi PENERBITAN sedemikian? Berapa RAMAI pulak dari pihak UMNO/BN yang TAMPIL MENERBITkan BUKU untuk MENANGKIS DAKYAH mereka yang diMAKSUDkan? Kalau ADA pun cuma BUKU yang MENGAMPU PEMIMPIN? BUKU pasal POLITIK PARTI mereka? Ada?

UMNO/BN sebenarnya masih keTINGGALan JAUH dalam PENYEBARAN INFORMASI yang MEMIHAK kepada mereka.. Mungkin di dalam alam SIBER INTERNET keadaan masih dikira 50%-50% antara UMNO/BN dan MUSUHnya.. Namun, di dalam PENERBITAN BUKU atau bahan berCETAK, jelas sekali UMNO/BN diKALAHkan dalam pengiraan 75%-25%.. Malah, dengan PINDAan pada Akta MESIN CETAK baru-baru ini, kita menJANGKAkan peRATUSan tersebut TIDAK akan memihak langsung kepada UMNO/BN.. Mungkin SENARIO yang diGAMBARkan ini TIDAK penting kerana UMNO/BN menguasai MEDIA ELEKTRONIK seperti TV dan RADIO tetapi IMPAK BUKU ini tetap ada!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS