DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, September 20, 2012

BLUE OCEAN STRATEGY - GAGAL masuk PREMIS pertubuhan HARAM, pihak berKUASA balik RUMAH layan BINI atas KATIL?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Err.. PELIK betul.. Amat PELIK dan agak meMALUkan jugaklah.. Itulah 'IMPRESSION' kita apabila kita memBACA tentang BERITA sebegini..->KLIK<-

Apa seBENARnya ini? Siapa yang lebih berKUASA? Apakah begini BACUL sekali sekali pihak berKUASA yang ada dalam kerajaan ketika ini? Kita HAIRAN kenapa pihak berKUASA seperti ROS dan pihak POLIS macam BAPUK aje untuk berTINDAK walaupun mereka ada KUASA? Dalam KONTEKS berita di atas, kenapakah TIDAK diTERUSkan aje SERBUAN terhadap pertubuhan yang ROS sendiri KATAkan sebagai pertubuhan HARAM? Nak beri MUKA untuk APA dan untuk SIAPA? Ini ke yang diKATAkan 'KeDAULATan Undang-Undang'?

Apa akan JADIK jika selepas ROS dan pihak POLIS pulang, pertubuhan HARAM itu meMUSNAHkan bahan BUKTI? Di mana pulak ROS, pihak POLIS dan segala macam agensi kerajaan nak DAPATkan bahan BUKTI untuk penDAKWAan? Habis, jika bahan BUKTI tiada maka KES JENAYAH sebegini diTUTUP begitu aje? PEGUAM NEGARA akan buat 'SKRIP' KATA tiada BUKTI untuk diteruskan penDAKWAan? Lalu KES ini diTUTUP kemudian selepas itu pertubuhan HARAM ini berGIAT lagi dengan DANA ZIONIS Neo-CON untuk mengHANCURkan NEGARA? Macam ini ke pihak berKUASA tegakkan undang-undang HARI ini?

- KeSALAHan sebagai sebuah pertubuhan HARAM itu bukan keSALAHan undang-undang ke?

- KeSALAHan menDAPATkan pemBIAYAan DANA ZIONIS Neo-CON untuk menJATUHkan NEGARA tuh bukan keSALAHan ke?

- Apakah sebuah pertubuhan HARAM boleh menDAPATkan HAK perUNDANGan untuk mengHALANG SERBUan pihak berKUASA di PREMIS mereka?

SeMUDAH itu aje ROS dan POLIS balik rumah minum TEH TARIK selepas diHALANG masuk untuk tujuan menDAPATkan BUKTI penDAKWAan? Atau memang WUJUD perSEKONGKOLan HARAM belakang TABIR antara pertubuhan HARAM ini dengan beberapa INDIVIDU dalam kerajaan bagi mengHANCURkan atau mengHANCURkan asas keNEGARAan dari dalam? Kiranya macam 'ROLE' RAJA Mendaliar atau Si KITOL dalam buku Sejarah MELAYU la.. Mungkin sebab itulah begitu MUDAH aje 'KOWTIM'? Dah sampai DEPAN pintu PREMIS pertubuhan HARAM ini pun tak BERANI masuk lagi? Bukan kerja BODOH ke tu?

Ini ke yang diKATAkan STRATEGI 'BLUE Ocean' yang diperKENALkan oleh DS Najib terhadap pihak berKUASA di NEGARA ini? Biar betul.. ->KLIK<-

Ini STRATEGI 'BLUE Ocean' ke babak FILEM 'BLUE Lagoon'? Kalau macam nih, memang RANAP le NEGARA nih pasal seSIAPA pun BEBAS meLANGGARi undang-undang dan BEBAS pulak mengHALANG diri mereka sendiri daripada diSIASAT atau diDAKWA oleh pihak berKUASA? Pihak berKUASA pulak BEBAS memilih samada nak lakukan SERBUan ke atas PREMIS pertubuhan HARAM atau balik RUMAH layan BINI atas KATIL bila SERBUan mereka diHALANG? Patutle BANYAK perLANGGARan undang-undang berlaku, pakat PEJAM mata aje la!

Wallahualam..

3 comments:

Anonymous said...

Langkah segera yang sepatutnya diambil adalah membekukan semua akaun bank yang berkaitan dengan pertubuhan tersebut termasuk dengan mereka yang mempunyai jawatan dalam pertubuhan tersebut.

Perkara ini pun payah nak buat.

Anonymous said...

Tu la ..point dh ade..bkukan ..psni penn la dia tu pun payah nk buat n tkut coz hak assi katanye..
X leh ke tubuh ngo hak assi yg skg gov?bru buku ngan ruas..

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kalau begini CARAnya untuk menguatkuasakan undang-undang, tak ada BEZAnya dengan tiada langsung undang-undang..

Kalau dengan organisasi yang sah-sah HARAM pun pihak berKUASA tak BERANI berTINDAK, apakah kita sebagai RAKYAT ni dilindungi oleh undang-undang?

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS