DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, September 02, 2012

Err.. ADA tak korang terBACA di mana-mana KOMEN 'BOSS' Pemuda UMNO/BN bila NEGARA dan PRESIDEN PARTInya diHINA malam 30 Ogos lalu?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Eh! Eh! Nak TANYAlah kepada korang SEMUA yang memBACA BLOG kita ini.. Nak TANYA samada korang ADA tak terBACA atau terDENGAR di mana-mana MEDIA suara 'BOSS' Pemuda UMNO menyuarakan keMARAHan apabila BENDERA NEGARA diHINA dan GAMBAR PRESIDEN UMNO diPIJAK oleh kumpulan anak HARAM HIMPUNan BERSIH pada malam 30 OGOS lalu? Hari nih dah 3 SEPTEMBER.. Mintak MAAFlah kalau kita tak PERASAN pasal kita pun cuma SEMAK ikut LAPORan AKHBAR aje.. Namun, bila kita SEMAK laman WEB RASMI Pemuda UMNO pun kita TAK jumpa sebarang kenyataan dari 'BOSS'nya?RAMAI RAKYAT jelata dan NGO-NGO Melayu/ISLAM dah KECOH pasal KES ini tapi HARAM sepatah pun kita TAK dengar kenyataan daripada 'BOSS' Pemuda UMNO? Kalau dalam WEB RASMI Pemuda UMNO pun takde, kat mana ADA? Takkan kat 'NOTICE BOARD' kat PWTC kot? ->KLIK<-

PELIK? Sepatutnya Pemuda UMNOlah yang pertama sekali meLENTING bila BENDERA NEGARA dan PRESIDEN UMNO diHINA sedemikian RUPA? Ke Pemuda UMNO nih FUNGSInya cuma sekadar 'POM-POM BOYs' yang cuma tahu berSORAK untuk 'BOSS' Pemuda UMNO sahaja? Ini satu NEGARA dah KECOH tapi Pemuda UMNO dan 'BOSS'nya SENYAP SEPI aje? MABUK kuih RAYA kot?

Sudah tentu JANGGAL apabila NGO-NGO Melayu/ISLAM yang lebih dahulu meLENTING dan menyuarakan keMARAHan apabila berlaku pengHINAan sedemikian RUPA.. Walaupun kita wajar berTERIMA KASIH kerana mereka menyuarakan keMARAHan terhadap perBUATan sedemikian, patutnya 3.8 JUTA orang ahli-ahli UMNO wajar berTANYA di manakah SUARA kePIMPINan Pemuda UMNO yang sepatutnya tampil sebagai HERO memPERTAHANkan PRESIDEN PARTI ini? Takkanlah Pemuda UMNO berANGGAPan mereka ni sebegitu ELIT dan JATUH 'STANDARD' jika berSUARA dalam KES sebegini demi NEGARA ini?

Mungkin SINIS, tetapi Pok Nik 'ALAIHISSALAM' pun diLAPORkan 'MARAH dalam SUKA' terhadap perBUATan sedemikian.. HE!HE!HE! ->KLIK<-

Walaupun diLAPORkan sedemikian tetapi PERCAYAlah jika ada TINDAKan diambil terhadap PELAKU tersebut, Pok Nik pasti akan 'REVERSE' balik AYAT-AYATnya ini dan MULAlah dia akan MERAPU seperti biasa dengan HUJAH 'ZALIM' dan 'TIDAK ISLAMik'nya tuh.. SKRIP Pok Nik nih dah macam tahap SINETRON atau DRAMA MURAHan dalam TV kita aje.. Dah boleh AGAK dah..


Mungkin DS Najib pun dah terLAMPAU biasa dengan RESPON sebegini oleh Pemuda UMNO setiap kali dia diHINA sedemikian.. KESIAN jugak tuh.. Namun, nak KATA macam mana pasal DS Najib sendiri pun terPAKSA menyimpan segala 'SAMPAH sarap' dalam HIERARKI UMNO yang diWARISinya daripada kePIMPINan terDAHULU.. Itu baru dalam UMNO belum lagi dalam KONTEKS BN.. Yang PIJAK GAMBAR dia itu pun peMAKAN BABI yang satu SPESIS dengan MCA dan GERAKAN, dah tentu keDUA-DUA PARTI ini pun akan buat-buat TAK NAMPAK aje.. Bayangkan kalau NGO-NGO Melayu/ISLAM buat begitu kat DAP?

DS Najib tak perlu RISAU pasal MAJORITI RAKYAT sangat berSIMPATI terhadap DS Najib meLEBIHi Pemuda UMNO dan rakan-rakan seBNnya yang lain.. Kalau diTAKDIRkan DS Najib terpaksa berTANDING tanpa NAMA UMNO/BN pun RAKYAT tetap akan pilih DS Najib.. Sudah tentu sebagai PEMIMPIN berJIWA BESAR, DS Najib TIDAK akan meninggalkan tanggungjawabnya terhadap PARTInya.. Walaupun mereka HARAM TIDAK berTERIMA KASIH terhadap DS Najib yang berKERJA keras memulihkan IMEJ PARTI yang diJAHANAMkan mereka, kita PERCAYA MAJORITI RAKYAT sudah mula YAKIN dengan DS Najib..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS