DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, November 27, 2012

SeLANTANG manakah SUARA memperTAHANkan kePENTINGan kaum Melayu/BUMIPUTERA pada PAU kali ini?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

PAU akan berMULA dalam MINGGU ini.. RAMAI perWAKILan sudah meLANGKAH ke PWTC..Apakah agaknya agenda PAU kali ini? TUN Dr. Mahathir telah menyatakan PANDANGan beliau.. ->KLIK<-

Anda pulak bagaimana? Apakah HARAPAN anda pada PAU yang mungkin terAKHIR kali ini?

- Nak berSEMBANG BESAR KONONnya UMNO mampu MENANG BESAR PRU-13 nanti? 

- Nak KATAkan KONONnya UMNO diTERIMA oleh segenap LAPISan RAKYAT tanpa peringkat UMUR, BANGSA dan AGAMA?

- Nak KATAkan UMNO semakin PULIH dan berjaya memBANTERAS gejala POLITIK WANG?

Beberapa HARI lepas, RAMAI RAKYAT di KL menyaksikan bagaimana kaum peMAKAN BABI telah cuba menegakkan pemBOHONGan mereka menerusi DEMONSTRASI memBANTAH Kilang LYNAS dan jugak DEMONSTRASI memBANTAH Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM).. Jelas sekali di sini kaum peMAKAN BABI ini bukan sahaja menolak INTEGRASI NASIONAL yang cuba diPUPUK sekian LAMA sebaliknya merekalah yang menDOKONG perJUANGan berSIFAT RASIS dan KOMUNIS! Lihat sendiri semangat ASOBIYYAH mereka ini..


IRONInya, UMNO pulak diLIHAT segan silu untuk berSUARA bagi pihak kaum Melayu/BUMIPUTERA.. Apakah kita bakal meLIHAT suara-suara perWAKILan memperTAHANkan kePENTINGan kaum Melayu/BUMIPUTERA setelah sekian LAMA para PEMIMPIN ATASan UMNO berDIAM diri kerana TIDAK mahu diLABELkan RASIS oleh MUSUH mereka? Apakah ada perWAKILan yang TAMPIL menDEDAHkan segala pemBOHONGan kaum peMAKAN BABI itu terUTAMAnya yang berKAITan dengan ISU Kilang LYNAS dan PPPM? UMNO bukan memerlukan KAKI BORAK atau Pak LAWAK penyeri PAU tetapi seorang PAHLAWAN BANGSA..

Semalam kita dah DEDAHkan keTIDAK-PUASan HATI beberapa juruBLOG yang MARAHkan UMNO dan DS Najib kerana diLIHAT ENGGAN berSUARA bagi pihak kaum Melayu/BUMIPUTERA.. Kita jugak dah KATAkan bahawa kita FAHAM keDUDUKan DS Najib ketika ini yang memerlukan SOKONGan PADU.. ->KLIK<-

Yang kita rasa MALU ialah SIKAP dan PERANGAI ahli-ahli PARTInya sendiri yang ENGGAN berSUARA untuk memBELA kePENTINGan kaum Melayu/BUMIPUTERA.. Kalau dulu JENTERA PARTI ini sanggup TAMPIL berSINSING LENGAN jika ada kaum Melayu/BUMIPUTERA cuba 'DiJENTIK' atau diKHIANATi oleh kaum peMAKAN BABI ini, hari ini ada ke? Antara ketiga-tiga SAYAP Pemuda UMNO, Wanita UMNO dan Puteri UMNO takde siapa pun yang BERANI tampil berSINSING LENGAN..

- UMNO TIDAK BERANI ke menDESAK demi memperTAHANkan kePENTINGan kaum Melayu/BUMIPUTERA?

- UMNO TIDAK MAHU ke menunjukkan PARTI ini memperTAHANkan Perlembagaan NEGARA, agama ISLAM, INTITUSI KeSULTANan Melayu dan TANAH airnya?

- UMNO TIDAK MALU ke GAGAL untuk menDEDAHkan pemBOHONGan kaum peMAKAN BABI yang jelas cuba MENIPU seluruh RAKYAT di NEGARA ini?

Kalau ISU-ISU di dalam NEGERI pun UMNO GAGAL nak 'SETTLE'kan, apakah UMNO mampu untuk menJAJA ISU-ISU di peringkat ANTARABANGSA seperti ISU umat ISLAM di Selatan THAI, Palestin dan umat ISLAM lain? Apakah UMNO akan diHORMATi tatkala UMNO sendiri TAKUT diLABELkan dengan GELARan RASIS atau perKAUMan hanya kerana memperTAHANkan HAK kaum Melayu/BUMIPUTERA?

UMNO sebenarnya TIDAK LEMAH.. Namun, ahli-ahli UMNO diLANDA MASALAH PERSEPSI yang diSEMAIkan oleh MUSUH mereka.. Ahli-ahli UMNO diMOMOKkan dengan PERSEPSI KONONnya RAKYAT memBENCI PARTI ini, PARTI ini bermasalah POLITIK WANG dan kePIMPINan UMNO peringkat CAWANGAN dan BAHAGIAN saling berMUSUHan.. Ya.. Itulah dia PENYAKIT sebenar UMNO.. TAKUT dengan PERSEPSI yang diTIMBULkan oleh MUSUH mereka sendiri.. HAKIKATnya, berapa RAMAI sangatlah yang main POLITIK WANG? Tak SAMPAI pun 0.1% daripada keSELURUHan 3.4 JUTA ahli.. Masalahnya mereka diANGKAT sebagai PEMIMPIN!

KeSILAPan terBESAR UMNO ialah memBIARkan golongan berOTAK LIBERAL menguasai PARTI ini semacam menguasai SYARIKAT KONGLOMERAT.. Golongan berOTAK LIBERAL inilah yang meMAINkan PERANAN bagi pihak MUSUH UMNO dengan meMOMOKkan PERSEPSI seperti yang diNYATAkan terhadap ahli-ahlinya.. UMNO lupa kepada tanggungjawab ASAL mereka terhadap RAKYAT.. UMNO diLALAIkan sama seperti PENAGIH yang 'LALOK'.. SEMUAnya kerana 'DADAH' yang diSEBARkan oleh golongan berOTAK LIBERAL ini.. Soalnya, apakah UMNO NAMPAK apa yang sedang berlaku ini atau masih buat-buat PEJAM MATA?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS