DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, November 17, 2012

Datang mu TIDAK diUNDANG, pergi mu langsung TIDAK diHALANG..ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

DiKHABARkan seMALAM bahawa KONONnya 'BOSS' Pemuda UMNO meLUAHkan HASRATnya yang meBAYANGkan dia mungkin TAK kisah kalau tak jadik YB di PARLIMEN Rembau tetapi mungkin ambil kisah untuk jadik 'BOSS' Pemuda UMNO bagi kali kedua.. Menurut pengakuannya di dalam The Star,

"I have made my preference known but if the Prime Minister asks me to contest I will do so. You must also accept it if you are not chosen, although everyone who looks in the mirror will think that he is the most suitable candidate," ->KLIK<-

Sebenarnya, BAIK dia berTANDING atau pun TAK berTANDING pada PRU-13, telah BANYAK keROSAKkan yang berlaku oleh MANTAN pemBAWAK 'PASSPORT' kepada Penasihat PKR ketika dia diBEBASkan dari JEL Sungai BULOH dahulu.. Untuk memperBAIKI keROSAKkan yang diBAWAK olehnya terhadap PARTI bukannya perkara yang  MUDAH..

Kenapakah padanya JAWATAN 'BOSS' Pemuda UMNO lebih berNILAI daripada JAWATAN YB di kawasan PARLIMEN atau DUN? Mudah aje.. PARTI adalah LUBUK KUASA bagi mana-mana ahli POLITIK ketika ini bukannya kerajaan.. Jika anda menguasai PARTI, nak TAK nak Kerajaan PUSAT dan segala AGENSInya akan TUNDUK kepada anda.. Apakah KUASA sebegini akan diperOLEHi jika anda menjadi YB kepada sebuah kawasan PARLIMEN yang menyaksikan penurunan UNDI yang begitu menDADAK sebaik sahaja anda diTABALkan sebagai CALON pada PRU-12? TIDAK bukan? Malah, ianya memBUKTIkan anda diTOLAK sebenarnya..

Nak lebih menguatkan HUJAH lagi, anda boleh BAYANGkan bagaimana seseorang yang menDAPAT penCALONan yang RENDAH untuk JAWATAN 'BOSS' Pemuda UMNO di peringkat CAWANGAN dan BAHAGIAN tetapi akhirnya memperolehi keMENANGan 'SILAP MATA' pada PAU tahun 2009.. Apakah yang berlaku? Seluruh CAWANGAN dan BAHAGIAN PARTI buat keputusan tetapi yang sebaliknya pulak berlaku? Jadik? Nak perBODOHkan SIAPA? Nampak tak AHLI-AHLI PARTI  itu MUDAH diPERDAYAkan berBANDING RAKYAT di luar sana yang cuma mengundi 5 TAHUN sekali? RAKYAT yang TIDAK reti pun untuk bermain POLITIK nyata dilihat lebih TULUS dalam membuat peNILAIan..

Inilah 'PENYAKIT' yang masih GAGAL diRAWAT sepenuhnya oleh UMNO.. Tatkala 'MOOD' PRU-13 semakin memuncak dan puak-puak DUNGU dalam PR begitu sibuk memperBODOHkan RAKYAT, Pemuda UMNO masih lagi buat SELAMBA dan PERASAN KONONnya mereka dapat KEKAL berKUASA.. Dah tentu ianya MUDAH diFAHAMi kerana orang yang menJAWAT JAWATAN tersebut NAIK secara 'EKSPRES' di dalam HIERARKI kePIMPINan PARTI tanpai diNILAI langsung apakah JASA dan SUMBANGannya meLAINkan SUMBANGAN 'FULUS' semasa pemilihan PARTI aje.. Inilah tahap KUALITI kePIMPINan yang sebenarnya bertaraf HAPRAK tetapi masih berlaku dalam UMNO..

Kita PERCAYA DS Najib dan TS Muhyiddin SEDAR akan perkara ini tetapi TIDAK mampu untuk berbuat apa-apa.. Seperti mana PAS yang diROSAKkan oleh 'PARASIT' dan ERDOGAN, UMNO jugak mempunyai golongan sedemikian yang sebenarnya berasal daripada mereka yang berSEKONGKOL dengan Penasihat PKR.. SAMA seperti 'PARASIT' dan ERDOGAN dalam PAS, golongan di dalam UMNO ini jugak TIDAK kurang HEBATnya menJAHANAMkan PARTI ini dari dalam.. Mujurlah kePIMPINan DS Najib berjaya mengekang 'PENYAKIT' ini daripada melarat dalam UMNO.. BerBEZA pulak dengan PAS yang 100% GAGAL mengawal golongan begini..

Oleh itu, UMNO TIDAK perlu pun GUSAR jika ada suara-suara 'SUMBANG' sebegini yang seakan MERAJUK dengan kePIMPINan dalam PARTInya.. Buat TAK tahu aje.. PEMIMPIN datang dan PERGI di dalam UMNO.. Bukan macam PAS dan Lebai-Lebai DUNGUnya yang terpaksa berGANTUNG kepada 'FIRAUN TUA' peMAKAN GAJI BUTA yang kerjanya dok berLAKON ZUHUD sambil masuk WAD CCU kat HUSM Kubang Kerian! PARTI yang KONONnya lebih ISLAM dari orang ISLAM lain dah jadik macam puak-puak JAHILIIYAH yang dok sembah BERHALA buatan TAIK UNTA! UMNO diLAHIRkan untuk berKHIDMAT kepada RAKYAT, bukannya untuk 'PERSONAL' aje..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS