DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, November 20, 2012

Silakan TEBANG dulu 'HUTAN' kamu sebelum menebang HUTAN Templer!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

PERTAMA sekali kita ingin mengucapkan SYABAS kepada AKHBAR The STAR kerana telah menyiarkan ISU alam SEKITAR pada muka DEPAN.. ISU tersebut berkenaan tentang usaha untuk meMUSNAHkan seBAHAGIAN Hutan Simpan TEMPLER bagi pemBINAan BANGLO MEWAH.. ISU yang diPAPARkan oleh AKHBAR The STAR ini jugak seakan menDEDAHkan ada sesuatu yang tak kena.. Ini kerana BANGLO MEWAH tersebut diKATAkan akan diBINA di lereng BUKIT Kelas 3 dan Kelas 4 yang diKATEGORIkan sebagai kawasan berBUKIT yang berBAHAYA untuk aktiviti pemBINAan.. Ini merujuk kepada TRAGEDI seperti:- 

1) TRAGEDI Highland TOWER ->KLIK<-

2) TRAGEDI Madrasah At-TAQWA, Kajang ->KLIK<-

3) TRAGEDI tanah RUNTUH di Bukit Antarabangsa ->KLIK<-

NAMPAKnya, segala TRAGEDI di atas sudah pun diLUPAkan oleh kita SEMUA.. Begitu MURAHkah NYAWA kita untuk diPERTARUHkan bagi menghadap KESAN keMUSNAHan alam SEKITAR yang kita sendiri lakukan? Dalam pada orang-orang POLITIK dok saling menuding JARI pasal TRAGEDI-TRAGEDI di atas, orang-orang POLITIK jugaklah yang buat PEKAK dan memperSETANkan segala larangan yang sebelum ini mereka sendiri perSETUJUi seperti larangan pemBINAan di kawasan lereng BUKIT? NAMPAK tak bagaimana HIPOKRASI sesama orang POLITIK biasanya berkeSUDAHan dengan mengANCAM alam SEKITAR dan NYAWA kita SEMUA?

- Sudah tentu apa yang diPAPARkan oleh The STAR di muka DEPAN AKHBARnya ini akan diLUPAkan keesokkan harinya.. 

- Sudah tentu orang-orang POLITIK kita lebih sibuk meLAYAN kenyataan MULUT Pok Nik 'ALAIHISSALAM' yang sebenarnya tengah meROYAN pasal di'REJECT' untuk jadi NABI atau RASUL! 

- Sudah tentu ISU alam SEKITAR seperti ini jugak tentunya TIDAK akan diperJUANGkan oleh NGO-NGO KAUM peMAKAN BABI yang sebelum ini beriya-iya cuba mengHALANG pemBINAan Kilang LYNAS di Gebeng KONONnya atas ALASAN keBOCORan NUKLEAR? KAH!KAH!KAH!

Ye la.. Anda patut TAHU akan ada 60 BANGLO berHARGA RM4 juta setiap satu pada HARGA perMULAan akan diBINA dengan mengorbankan HUTAN tersebut.. Tentu jugak anda MAKLUM siapala yang berDUIT sangat hingga MAMPU memBELI BANGLO sedemikian? Nak KATA kaum Melayu/BUMIPUTERA bakal pemBELInya, berapa KERAT sangatlah.. Nak kata kaum India nak BELI BANGLO tuh SEMUA, KONDO kat Batu Caves pun mereka tak MAHU? Jadik? Siapa yang MAMPU memBELInya? Faham-faham je la!

IRONInya, ISU pemBINAan BANGLO MEWAH di Hutan TEMPLER ini pulak diFAHAMkan telah pun diLULUSkan oleh MAJLIS PerBANDARan Selayang (MPS)? Menurut PENGARAH Korporatnya, keLULUSan tersebut telah diBERIkan oleh Jabatan KeJURUTERAannya kerana berlakunya perTUKARan peMILIKkan PROJEK tersebut.. Malah, keLULUSan yang SAMA telah diBERIkan oleh 'Selangor Development of Environmentally SENSITIVE Areas TECHNICAL Board'? KATAnya,

"In accordance with the Guidelines for Hillside and Highland Areas Development Planning and the Selangor Planning Standards and Guidelines Manual, the development of Class 3 slopes to build terrace houses and Semi-Ds can be considered." ->KLIK<-

Kenyataan ini pulak berTENTANGan dengan kenyataan EXCO PeLANCONGan, PerHUTANan dan PENGGUNA iaitu Elizabeth WONG yang menegaskan TIDAK akan ada sebarang bentuk pemBANGUNan di lereng BUKIT Kelas 3 dan Kelas 4? Apa nih? Siapa yang berBOHONG nih? EXCO Selangor tu ke atau PENGARAH MPS nih? Macam ada 'Something FISHY' aje dalam ISU ini? 


EXCO tersebut perlu menJELASkan kenyataan yang berCANGGAH ini walaupun sememangnya dia suka CAKAP berCANGGAH.. HARAPla dia TAK pakai PRINSIP 'HUTAN mu ku TEBANG, HUTAN ku diTAYANG'! Nanti HABIS MUNTAH bila orang tengok meRIMBUNnya 'GAMBAR HUTAN' dia yang terLEPAS di INTERNET! 

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS