DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, November 25, 2012

PemBOHONGan tentang Kilang LYNAS berleluasa kerana BODOH + LEMBABnya TINDAKan daripada Kerajaan UMNO/BN sendiri..ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita dah BANYAK kali mengatakan bahawa ISU Kilang LYNAS itu hanyalah berTERASkan pemBOHONGan yang diCIPTA semata-mata.. Sudah begitu RAMAI segala macam PAKAR tampil menJELASkan tentang tahap keSELAMATan dan jugak kadar RADIASI tetapi pemBOHONGan ini tetap mahu diTERUSkan kerana kePENTINGan POLITIK kaum peMAKAN BABI ini yang mahukan NEGARA benua ASAL mereka meMONOPOLI INDUSTRI Nadir BUMI.. Malah, MAHKAMAH Tinggi jugak telah memBERIkan keBENARan untuk Kilang LYNAS ini berOPERASI.. Jadik, sepatutnya cerita pemBOHONGan ini boleh diTAMATkan serta-merta..

Dalam KONTEKS yang diNYATAkan, RAKYAT SEMUA maklum bahawa pemBOHONGan ini perlu diTERUSkan demi SURVIVAL POLITIK PENIPU kaum peMAKAN BABI yang diMAKSUDkan.. Sudah tentu mereka ENGGAN mengakui di hadapan RAKYAT bahawa ISU Kilang LYNAS ini bahawa FANTASI semata-mata walaupun keBENARannya sudah terBUKTI baik di MAHKAMAH mahu pun secara SAINTIFIK.. Habislah MODAL POLITIK mereka setelah pemBOHONGan mereka ini diKANTOIkan sedemikian RUPA.. SILAPnya di sini kerana keBODOHan dan keLEMBAPan Kerajaan UMNO/BN yang telah menyangka ISU ini telah SELESAI..


BODOHnya Kerajaan UMNO/BN terMASUK segala Pak MENTERInya kerana LEMBAB dan ENGGAN mengGUNAkan LUNAS perUNDANGan untuk mengambil TINDAKAN perUNDANGan terhadap KUMPULAN Anti-LYNAS ini dan DALANGnya..

- Kenapa tiada TINDAKAN mengHINA MAHKAMAH diambil walaupun mereka ini NYATA mengHINA keputusan MAHKAMAH Tinggi yang memBENARkan Kilang LYNAS berOPERASI?

- Kenapa tiada TINDAKAN terhadap AKTIVITI mereka yang mengANJURkan perHIMPUNan HARAM di Dataran MERDEKA dan serata KL? ->KLIK<-

- SURUHANJAYA dah diTUBUHkan, MAHKAMAH pun dah PUTUSkan, tetapi mereka ini masih meneruskan pemBOHONGan yang mereka sendiri GAGAL BUKTIkan.. Kenapa TIDAK diambil TINDAKAN MAHKAMAH seperti SAMAN terhadap segala pemBOHONGan yang diCIPTA oleh mereka ini?   

Terus-terang KATAlah, inilah keBODOHan Kerajaan UMNO/BN yang masih LEMBAB, BODOH dan GAGAL mengGUNAkan segala peruntukan UNDANG-UNDANG yang mereka sendiri LULUSkan di PARLIMEN! Kita sebagai RAKYAT dah MUAK dan JEMU dengan pemBOHONGan kaum peMAKAN BABI ini yang PERASAN KONONnya kaum mereka aje yang BIJAK pandai dalam segala HAL! Namun, kita sebagai RAKYAT jugak lagi naik MARAH dengan keBODOHan Kerajaan UMNO/BN yang ENGGAN berTINDAK terhadap mereka yang terang-terang berBOHONG ini.. Sampai bila RAKYAT kena mengHADAPi SEMUA ini?

BerHUBUNG dengan ISU Kilang LYNAS ini, kalau Kerajaan UMNO/BN yakin di PIHAK yang BENAR, kenapa ENGGAN berTINDAK seperti yang kita SARANkan? Apakah berSIKAP seperti PENGECUT dan BACUL itu meRUPAkan STRATEGI terBARU UMNO/BN untuk meraih UNDI daripada RAKYAT? Sampai bila kePENTINGan MAJORITI perlu diGADAIkan oleh Kerajaan UMNO/BN agar cuba meNAMPAKkan IMEJ sendiri KONONnya ala-ala LIBERAL? Di zaman INFORMASI di hujung JARI ini RAKYAT boleh meNILAI sendiri pemBOHONGan ini tetapi RAKYAT jugak mahu meNILAI TINDAKAN terhadap pemBOHONGan!

Dah BANYAK kali kita TEGASkan bahawa RAKYAT TIDAK memilih PARTI yang memPUNYAi RAMAI PEMIMPIN yang PENGECUT, BACUL lagi BODOH untuk memBENTUK sebuah kerajaan.. RAKYAT dah cukup CERDIK untuk memilih PARTI yang memPUNYAi PEMIMPIN yang 'WALK the TALK'.. Walaupun seSEMPURNA mana pun IMEJ DS Najib dan TS Muhyiddin, tak ada GUNAnya kalau anggota KABINET mereka yang lain begitu BODOH dan LEMBAB untuk berTINDAK walaupun hanya untuk memerangi pemBOHONGan sebegini.. Tak MUSTAHIL besok pemBOHONGan sebeginilah yang akan meROSAKkan EKONOMI NEGARA kita yang bergantung kepada peLABURan ASING sebegini.. 

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

Pakkal sahaja tak ada gabungan parti komponen alternatif ketiga untuk menjadi pilihan rakyat. Kalau ada, memang saya pun tak ingin nak beri undi kepada BN kerana sifat kepondanan/kekecutan mereka mengambil tindakan ke atas pengkhianat-pengkhianat negara seperti yang dipaparkan dalam artikel ini.

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Mungkin itu SEBABnya DS Najib meRAPATkan diri dengan NGO-NGO kerana dia dah SEDAR keKUATan UMNO/BN dan JENTERA kerajaan TIDAK boleh diHARAPkan sangat ketika ini?

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS