DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, April 06, 2011

Bapak buat SALAH, ibu & kakak SULUNG tukang 'COVER', adik-adik lain pakat makan HATI..ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Masih INGATkah lagi anda SEMUA dengan siri drama TV tahun 80-an bertajuk DALLAS? Semasa siri ini diSIARkan, kita pun masih belum berSEKOLAH rendah lagi.. Namun SIRI ini mendapat sambutan HANGAT di kalangan rakyat Malaysia yang RATA-RATA pada masa itu hanya ada 2 SIARAN TV iaitu RTM 1 dan RTM 2.. DALLAS mengisahkan tentang keluarga JR Ewing, seorang TAIKUN minyak dari Texas yang TAMAK dan sanggup mengetepikan hubungan kekeluargaan demi mengejar keKUASAan, keMEWAHan serta meLAYAN tuntutan NAFSU.. KeHIDUPan keluarga mereka sering diSAJIkan dengan perSENGKETAan, skandal dan pemBUNUHan.. Sebenarnya, banyak pengajaran dari SIRI drama ini yang boleh kita pelajari dan KAITkan pulak dengan stau keluarga pada HARI ini..

Hari ini kita diSAJIkan pulak dengan siri DALLAS versi Malaysia zaman MILLENIUM.. Cuma kita TIDAK perlu pun menonton di TV pasal kisah keluarga INI adalah kisah 'REAL LIFE' yang dapat diikuti oleh sesiapa pun di negara ini.. Walaupun keluarga yang diMAKSUDkan bukanlah keluarga yang ASALnya daripada taikun MINYAK atau KAYA raya tetapi keluarga ini jugak menghadapi kisah penDEDAHan SKANDAL demi SKANDAL tanpa keSUDAHan disebabkan keGILAan ketua KELUARGA ini mengejar keKUASAan POLITIK.. Ketua keluarga ini ialah Penasihat PKR yang hari ini bukan sahaja menghadapi perBICARAan kes 'menJUBOR' pembantunya sendiri di mahkamah, malah ketika ini dia diKAITkan sebagai 'LELAKI Y' yang muncul dalam video seks seorang pemimpin kanan PKR..

ASALnya, keluarga Penasihat PKR hanyalah keluarga biasa.. Namun, diSEBABkan keGILAan Penasihat PKR mengejar keKUASAan POLITIK telah menyebabkan dia sanggup melakukan apa sahaja CARA terhadap LAWAN atau pun KAWANnya sendiri agar cita-citanya itu tercapai.. Bukan itu sahaja, ISTERInya jugak dilihat begitu lurus BENDUL untuk mengIYAkan apa sahaja perbuatan suaminya walaupun diPERTIKAIkan oleh RAKYAT dan mendatangkan keMUSNAHan kepada NEGARA.. Anak SULUNGnya pulak diasuh menjadi pemimpin POLITIK sepertinya bukan untuk berKHIDMAT kepada RAKYAT, sebaliknya agar menjadi PERISAI kepada setiap SKANDAL atau keBURUKkannnya yang terDEDAH satu demi satu..

Walaupun kita TIDAK suka dengan Penasihat PKR, ISTERInya dan anak SULUNG mereka yang semakin hari semakin menampakkan keRAKUSan mereka mengejar keKUASAan POLITIK, kita tetap berSIMPATI dengan anak-anaknya yang lain.. Kita terTANYA-tanya sampai bilakah mereka harus menanggung AZAB sengsara akibat perBUATan ibu bapa dan KAKAK sulung mereka yang memBELA setiap keSALAHan bapa mereka demi tujuan POLITIK? Sampai bila mereka harus menanggung MALU apabila hari demi hari masyarakat memperKATAkan salah laku SEKSUAL bapa mereka secara TERBUKA? Apakah masa depan anak-anak yang LAIN patut diJAHANAMkan juga demi meRELAkan bapa mereka mengejar keKUASAan POLITIK walaupun satu demi satu keBURUKkannya terDEDAH?

Kita KAGUM bukan kerana perjuangan ibu bapa dan kakak SULUNG mereka ini MULIA.. Sebaliknya kita KAGUM kerana walaupun satu demi satu keMUNGKARan diDEDAHkan, ibu dan kakak SULUNG mereka masih tetap mahu memperBODOHkan RAKYAT dengan memuja bapa mereka KONONnya sebagai 'ANUGERAH TUHAN'! Walaupun banyak pihak mengemukakan BUKTI demi BUKTI tentang perilaku SEKSUAL bapa mereka, ibu dan kakak SULUNG mereka tetap buat PEKAK seolah-olah adik-beradik yang lain tidak WUJUD sama sekali.. Walaupun hari ini ibu mereka sendiri terkial-kial untuk menJAWAB soalan wartawan berhubung pemBUKTIan jam Omega bapa mereka dalam kes video seks, ibu mereka seolah-olah tidak memikirkan MARUAH keluarganya AKIBAT jawapannya itu! ->KLIK<-

Mungkin satu hari bapa mereka sekali lagi akan didapati berSALAH samada dalam KES 'menJUBOR' atau pun kes terbaru berkaitan video seks ini.. Cuma ibu dan kakak SULUNG mereka tuh tak taula apa jadik nanti pasal mereka DAH terLAJAK sangat bab memBOHONG rakyat nih.. Namun, kita YAKIN rakyat Malaysia masih WARAS untuk tidak mengHUKUM anak-anaknya yang LAIN atas keSALAHan bapanya ini.. Kita sangatlah berHARAP agar keSALAHan bapa mereka tidak akan diKAITkan dengan ahli keluarganya tetapi nyata itu PAYAH nak diREALISASIkan pasal ibu dan kakak SULUNG mereka sendiri telah menunjukkan TELADAN yang memBUKTIkan mereka berdua jugak 'SENGET' macam bapanya jugak! Kita cuma berHARAP semoga ahli keluarga INI yang masih tinggal tidak jadik 'SENGET' macam ibu dan kakak SULUNG mereka! Tidak ke KISAH keluarga ini pun LAYAK diDRAMAkan seperti siri DALLAS tadi? DRAMA kot mana pun tetap DRAMA jugak..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS