DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, April 19, 2011

Hanya BAHLOL aje yang tak TAHU Khalifah RASIS Pulau Pinang dalam keTAKUTan dek keputusan PRN Sarawak!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita terGELAK besar apabila membaca kenyataan Khalifah RASIS Pulau Pinang tentang DAKWAannya KONONnya kolum Awang Selamat dalam Mingguan Malaysia dilihat sebagai mengapi-apikan perKAUMan apabila mendesak agar kerajaan BN tidak lagi memberikan perhatian kepada satu KAUM yang tidak menyokong BN di Sarawak.. Apabila keputusan PRN Sarawak menyaksikan DAP dan sekutunya iaitu PAS dan PKR gagal membentuk kerajaan di Sarawak, bukankah HAK kerajaan BN untuk menentukan bentuk LAYANAN terhadap kaum yang memang TEGAR menyokong DAP tuh? ->KLIK<-

Kita nak TANYA anda semua.. Agak-agak andalah, kenapa Khalifah RASIS ini GELISAH dengan saranan Awang Selamat dalam Mingguan Malaysia? Bukankah REALITI di peti undi PRN Sarawak jelas menCERMINkan bahawa ada satu kaum MINORITI yang jelas menolak BN dan memilih DAP didorong oleh semangat perKAUMan yang diluahkan oleh DAP semasa KEMPEN? Demokrasi apa ke JADAHnya kalau yang MENANG tak ikut suara MAJORITI? ->KLIK<-

JAWAPANnya senang aje.. Khalifah RASIS ini sebenarnya sangat TAKUT dengan HAKIKAT bahawa kaum PRIBUMI mampu memerintah mana-mana negeri pun dalam Malaysia tanpa UNDI dan SOKONGan kaum yang diMAKSUDkan.. Dengan kata lain, Khalifah RASIS ini mula SEDAR bahawa mereka tidak MAMPU menguasai mana-mana negeri apatah lagi keseluruhan negara Malaysia ini jika hanya meRAIH undi kaum yang menjadi penyokong TEGAR mereka semata-mata.. Bukankah kita dah NYATAkan sebelum ini bahawa Pehin Sri Taib memang HEBAT dan berjaya memBUKTIkan apa yang diFIKIRkan MUSTAHIL dalam KONTEKS ini?

Sebenarnya DAP amat berHARAP agar PKR mampu memecahkan undi kaum PRIBUMI di Sarawak agar dapat memberi HARAPAN kepada DAP untuk menjadi 'PUPPET MASTER' kepada pemimpin PRIBUMI dari PKR kalau pun tidak dapat menjadi Ketua Menteri Sarawak yang BARU.. Malangnya akibat keBODOHan merangka STRATEGI menyebabkan PKR yang bertanding 49 kerusi DUN (Lebih banyak berbanding PBB sendiri) hanya mampu MENANG 3 kerusi DUN sahaja lalu menyaksikan DAP hanya mampu mengGIGIT jari untuk menguasai Sarawak.. Malah, DAP jugak sudah hilang MODAL politik di hadapan KAUMnya sendiri kerana keadaan ini sekaligus menyaksikan SUARA kaum tersebut lenyap dalam persada POLITIK Sarawak!

Khalifah RASIS jugak ternyata MARAH dengan saranan Presiden MCA agar SUPP tidak menerima sebarang jawatan dalam kabinet negeri kerana telah HILANG sokongan kaum yang kini menjadi penyokong TEGAR untuk DAP.. Jika SUPP masih berjawatan dalam Kabinet BN Sarawak, DAP masih boleh bermain POLITIK dengan SUPP di hadapan kaum tersebut untuk menimbulkan keBENCIan terhadap mana-mana pemimpin PRIBUMI.. Kalau SUPP dah tak ada JAWATAN atau hanya ada JAWATAN taraf 'Cap AYAM' sahaja, apa lagi MODAL POLITIK mereka? Silap-silap, mereka pulak akan diCACI maki kembali oleh kaum tersebut kerana tidak mampu memBERIkan khidmat seperti yang diJANJIkan!->KLIK<-

Itu dalam KONTEKS Sarawak.. Yang lebih meRUNSINGkan Khalifah RASIS ini ialah jika UMNO sebagai komponen terbesar BN di Semenanjung mengGUNAkan taktik Pehin Sri Taib pulak.. Bayangkan jika UMNO berjaya meraih sokongan orang Melayu/BUMIPUTRA seperti mana Pehin Sri berjaya meraih SOKONGan 'SOLID' kaum PRIBUMI Sarawak dipihaknya? Sudah tentu DAP akan menerima NASIB seperti bekas saudaranya iaitu Parti Komunis Malaya(PKM) yang menyaksikan mereka diPERANGi dan diMUSUHi di mana-mana sahaja di bumi Malaysia ini!

Jika UMNO berjaya melakukan sedemikian, di manakah DAP dapat bertapak lagi? Di Pulau Pinang? Kaum Melayu sebenarnya sudah pun menjadi MAJORITI di sana.. Di Perak, Selangor, atau Negeri Sembilan? Boleh CUBA tetapi dapatkah DAP kekal di negeri-negeri yang diKETUAi oleh Sultan-Sultan Melayu? Johor, Melaka dan Pahang pulak adalah KUBU kuat UMNO.. Mustahil DAP nak cuba NASIB di negeri-negeri Melayu 'HARDCORE' seperti Kelantan, Terengganu, Kedah dan Perlis.. Rakyat negeri ini boleh menerima PAS atas dasar sesama bangsa dan AGAMA tetapi PANTANG sekali mereka menerima DAP di sana! Mungkin boleh meRAYU belas IHSAN kat Pok Nik 'ALAIHISSALAM' tetapi RASAnya rakyat Kelantan akan BENAM Lebai PAS sama seperti tahun 1977 jika DAP dibawa masuk ke sana!

DAP agak berUNTUNG kerana ramai pemimpin UMNO masih LEMBAB dan masih dibuai MIMPI 'New POLITICs' hasil pemikiran BODOH Ketua Pemuda UMNO dan Timbalan Menteri IPT! Kalau PERKASA tuh sebuah parti POLITIK dan keBETULan pulak melakukan seperti mana Pehin Sri Taib lakukan, kita sangat yakin DAP akan diARWAHkan pada PRU-13 nanti.. Nasib le PERKASA tu hanya NGO aje.. Pehin Sri Taib sebenarnya secara tidak langsung telah pun memBERIkan ILHAM kepada kaum PRIBUMI/BUMIPUTERA dan jugak AMARAN kepada kaum penyokong TEGAR DAP.. Oleh itu, kita TANYA balik kepada kaum tersebut, apa perlu kamu berSIKAP seperti 'PENDATANG' bercirikan BINATANG jika mahu menjadi 'WARGANEGARA' seperti kaum-kaum yang LAIN?

Wallahualam..

6 comments:

Anonymous said...

Sokong 100% kenyataan anda. Jangan biarkan parti rasis memerintah.

Anonymous said...

Saya harapkan banyak lagi artikel sebegini dari bloggers yang lain . Syabas .

.

potonglancau said...

tepat dan padat
sokong 100%

TokAyah said...

Mari kita sama-sama menjalankan kewajipan segera dengan menentukan setiap rumah bumuputera yang layak mengundi di daftarkan dengan seberapa segera. Sikap ambil mudah akan memakan diri sendiri. MANTAP BRO.............SELAMAT BERJUANG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Terima kasih di atas KOMEN anda semua..

Apa yang PENTING sekarang adalah orang Melayu/BUMIPUTERA kena kekal DOMINAN dalam POLITIK negara.. Inilah sebab kenapa orang kita lebih suka diJAJAH daripada bangkit memperTAHANkan dan meMAJUkan negara!

Wallahualam..

Anonymous said...

Hi, Some one from facebook refereed your link i have book marked it nice blogs you write see Free Ezine Article here

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS