DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, April 18, 2011

Bukan mudah untuk mencari pengGANTI seorang NEGARAWAN..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Apabila kita meneliti REAKSI para BLOGGER dan Forumer dalam beberapa laman BLOG dan Forum pro-BN selepas Pehin Sri Taib Mahmud mengangkat sumpah sebagai KM Sarawak, kita dapati banyak REAKSI suam-suam kuku dengan perLANTIKkan semula Pehin Sri Taib.. Kita tak NAFIkan mereka MAHUkan BN menang dan membentuk kerajaan yang STABIL.. Namun demikian, kerajaan yang STABIL memerlukan seorang PEMIMPIN yang DINAMIS, tegas, diHORMATi, berIMAN dan bijak.. Jika mahukan Pehin Sri Taib diGANTIkan sekali pun, SOALnya adakah anda JUMPA pengganti yang boleh menggantikannya sekarang?

Inilah PENYAKIT beberapa orang BLOGGER dan Forumer yang mengaku pro-BN ini.. Kita melalui BLOG ini bukan mahu memBODEK, jauh sekali mahu menDEWAkan Pehin Sri Taib tetapi kita ingin INGATkan bahawa kalau bukan kerana keBIJAKsanaan Pehin Sri Taib dalam arena POLITIK Sarawak, hari ini BN dah GIGIT jari akibat keHILANGan sebuah lagi negeri! Tidakkah wajar Pehin Sri Taib diberikan pengHARGAan kerana berjaya memperTAHANkan maruah BN semasa iklim POLITIK yang tidak menentu ketika INI? Lupakah anda bahawa apa yang dialami oleh Pehin Sri ketika ini adalah sama seperti apa yang dialami oleh Tun Dr. Mahathir semasa PRU tahun 1999?

Pada tahun 1999, memang HEBAT tekanan yang diletakkan terhadap Tun Dr. Mahathir.. BN bukan sahaja keHILANGan Kelantan dan Terengganu, malah pertama kali BN menyaksikan banyak kerusi Parlimen dan DUNnya hilang di Kedah, Perak dan Selangor kepada PAS! Namun, kita jangan LUPA bahawa BN menang 100% di Negeri Sembilan dan Johor.. BN jugak tidak hilang MAJORITI 2/3 di Parlimen.. Malah, antara perkara yang diBANGGAkan oleh Tun adalah LENYAPnya dua orang BANGSAT paling CELAKA dari DAP daripada Parlimen Malaysia iaitu Lim Kit Siang dan Karpal Singh selama satu tempoh PRU! Tidakkah SENARIO ini sama seperti yang dihadapi oleh Pehin Sri Taib ketika PRN Sarawak semalam?

Semasa itu bukan MAIN dahsyat lagi desakan agar Tun Dr. Mahathir berUNDUR.. Malah, tidak kurang yang SINIS terhadap beliau apabila menamakan Pak Lah sebagai TPM kerana beranggapan Pak Lah kelak akan menerima nasib seperti 3 orang TPM sebelumnya.. Namun, Tun tidak mengENDAHkan itu semua dan menyerahkan kuasa kepada Pak Lah selepas selesai PAU UMNO dan selepas BN menghadapi PRK DUN Anak Bukit dan Parlimen Pendang akibat keMATIan Presiden PAS, almarhum Datuk Fadzil Noor.. Tun melepaskan KUASAnya pada masa yang sesuai setelah YAKIN penggantinya diterima ramai.. Tindakkan Tun memBUAHkan hasil semasa PRU tahun 2004 yang menyaksikan keMENANGan terbesar BN dalam sejarah negara..

MALANGnya, sejarah ketika Pak Lah menjadi PM selepas MENANG pada PRU tahun 2004 adalah sejarah paling GELAP.. Nyata sekali Pak Lah GAGAL menguruskan keJAYAan gilang-gemilang yang diWARISkan kepadanya oleh Tun Mahathir.. Campur tangan para PENASIHAT 'Level 4 BOYS' ke atas pentadbiran kerajaan dan NEGARA nyata meMUSNAHkan segala pencapaian gemilang BN sebelum ini.. Muncul pulak MENANTUnya yang disebut oleh WIKILEAKS sebagai 'Manusia yang paling diBENCI dalam Malaysia' memBURUKkan keadaan dengan cita-cita POLITIKnya untuk 'menJUAL' negara ini! Rakyat khususnya orang Melayu/BUMIPUTERA mula hilang kePERCAYAan kepada kerajaan BN.. Seterusnya, anda pun TAHU apa yang berlaku semasa PRU tahun 2008 kan?

Pehin Sri Taib seperti jugak Tun Dr. Mahathir adalah PEMIMPIN yang statusnya sudah mencapai tahap 'NEGARAWAN'.. Sudah tentu bukan MUDAH untuk mereka memilih pengganti yang mampu memimpin sebuah kerajaan sekurang-kurangnya 3/4 daripada keUPAYAan mereka.. Untuk membentuk seseorang PEMIMPIN yang bakal meWARISi kepimpinan negeri seperti Sarawak yang mempunyai 24 suku-kaum bukannya MUDAH dan tidak boleh dilakukan dalam masa setahun dua! Memang kita agak KESAL kerana Pehin Sri sepanjang 30 tahun sebagai KM Sarawak tidak dapat mencari PENGGANTI yang sesuai tetapi kita YAKIN dan masih menaruh HARAPAN kepada Pehin Sri untuk menunaikan JANJInya kepada DS Najib semasa kempen PRN Sarawak baru-baru ini..

Soalnya sekarang, KENAPA pulak ada beberapa BLOGGER dan Forumer pro-BN yang seakan tidak SABAR untuk menanti Pehin Sri Taib menamakan pengGANTInya? Adakah anda mahu mengULANGi sejarah pengganti Tun Dr. Mahathir? Adakah anda mahu seorang lagi 'Manusia yang paling diBENCI dalam Malaysia' kembali MUNCUL dalam persada POLITIK negara? Bukankah lebih baik kita semua yang prihatin dan 'PERASAN' prihatin ini menyalurkan maklumat kepada Pehin Sri dan jugak DS Najib tentang ciri-ciri PEMIMPIN yang wajar diberikan AMANAH untuk memimpin negara dan negeri masing-masing? Bukankah kita sebagai RAKYAT yang sepatutnya menentukan ciri kepimpinan yang kita mahu?

Bukankah lebih BAIK anda yang mengaku pro-BN tuh mengatakan perkara yang sama terhadap para pemimpin LAWAN seperti Pok Nik 'ALAIHISSALAM', Lim Kit Siang dan Karpal Singh? Pok Nik sudahlah peMALAS dan pemakan GAJI buta tetapi masih nak berKUASA sampai ke mati? Lim Kit Siang dan Karpal Singh pulak sebenarnya sudah pun diTOLAK sejak dari tahun 1999 lagi.. Namun, BN tidak pulak BERANI menDEDAHkan keBONGOKkan DAP dan KAUM yang menyokongnya kerana terus-menerus memilih barang 'RECYCLE' sebagai pemimpin mereka berkali-kali?

Ini adalah FAKTA bahawasanya Lim Kit Siang sudah berkali-kali diTEWASkan sejak Projek Tanjung 1 lagi tetapi masih di'RECYCLE' dan dijadikkan pemimpin oleh satu KAUM yang MARAH dipanggil sebagai 'PENDATANG' tetapi tidak pulak bersikap sebagai 'WARGANEGARA' di negara ini..

Wallahualam..

2 comments:

Aku Peduli Apa @ APA said...

Salam.
Saya amat bersetuju sekali dengan tulisan sdra tentang Pehin Seri.Setakat hari ini belum ada sesiapa di Sarawak yang sehebat Pehin.

Jika rakyat Sarawak tidak menghargai beliau masakan BN diberi mandat baru walaupun tercalar sikit dengan budaya import DAP dan PKR dari semenanjung.

Hanya rakyat Sarawak yang faham politik Sarawak.Pengalaman selalu kesana membuat saya menghormati kematangan rakyat sarawak berpolitik jika nak dibandingkan dengan kita di Semenanjung.

Tenguk saja wawancara Pehin Seri 3 hari sebelum PRN dan semalam.Lihat ketegasan beliau terhadap kaum Cina.Tiada kompromi kata beliau!

Ada tak pemimpin semenanjung seberani beliau?

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sdr. APA, kita jugak sering mengikuti tulisan BLOG anda..

BN wajar berSYUKUR kerana masih ada NEGARAWAN seperti Pehin Sri walaupun ketika ini semakin ramai pemimpin muda BN yang dilihat sebagai PENYANGAK oleh rakyat..

Cabaran besar DS Najib bukanlah Pakatan Rakyat tetapi untuk menampilkan tokoh muda yang mampu memBERI keMENANGan kepada BN pada PRu-13 nanti..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS