DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, April 12, 2011

WARKAH daripada warga Melayu/Bumiputera Semenanjung kepada warga PRIBUMI Sarawak..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Dengan TEMPOH masa berKEMPEN tinggal lagi sekitar 4 HARI, kita ingin berTANYA kepada kaum-kaum PRIBUMI di Sarawak satu PERKARA:-

Apakah kamu YAKIN bahawa mereka yang berSEKONGKOL dengan DAP akan membawa perUBAHan yang lebih BAIK berbanding kepimpinan BN?

Kita berTANYA sedemikian kerana semua orang Melayu/Bumiputera di Semenanjung cukup ARIF dengan 'PERANGAI' parasit DAP dan KAUM yang KONONnya dinaungi oleh mereka.. Kita ingin berTANYA kepada PRIBUMI Sarawak, adakah kamu YAKIN dengan menyerahkan NASIB kamu kepada DAP dan SEKUTUnya seperti PAS dan PKR, bahawasanya mereka akan memBERIkan layanan saksama terhadap kamu dalam segala HAL?

Kalau kita ambil contoh di Pulau Pinang, STATISTIK terkini pecahan penduduk menunjukkan kaum Melayu/Bumiputera sudah menjadi kaum MAJORITI di sana.. Namun, DAP bertindak bagaikan LINTAH darat dengan mengusir orang Melayu/BUMIPUTERA dari penempatan mereka walaupun mereka sudah menDUDUKinya hampir 100 tahun! Malah, DAP sengaja mengambil-alih kawasan penempatan orang Melayu dan menukarnya dengan kediaman MEWAH berharga RM 1/2 juta seUNIT semata-mata untuk mengelakkan orang Melayu/Bumiputera di sana membeli kembali hartanah-hartanah tersebut..

Lebih DAHSYAT lagi, DAP jugak terBUKTI menindas peniaga-peniaga kecil Melayu/Bumiputera dengan mengHADkan atau menutup ruang-ruang niaga milik mereka seperti di KOMTAR atau pun di tempat-tempat kunjungan pelancong.. DAP tidak pulak mengambil tindakkan yang SAMA terhadap mereka yang seKAUM dengannya? Malah, sifat rasis DAP lebih terserlah apabila mereka mengHINA kaum India MUSLIM dengan mengHALAU mereka agar balik India! Untuk kesekiankalinya kita ingin bertanya kepada PRIBUMI Sarawak, adakah kamu YAKIN perkara yang SAMA tidak akan berlaku terhadap kamu?

Baik kaum Melayu/Bumiputera di Semenanjung mahu pun kaum PRIBUMI di Sarawak, mereka pernah diJAJAH dan faktor UTAMA mereka diJAJAH ialah kerana adanya di antara mereka sendiri yang BELOT dan menDERHAKAi bangsa mereka sendiri! Baca kembali sejarah penJAJAHan negeri kamu dan FAHAMilah kenapa dahulu kita pernah diJAJAH dan tidak MUSTAHIL kita akan diJAJAH kembali dalam bentuk baru.. DAP adalah parti yang asal-usulnya bukan dari Sarawak malah bukan dari Semenanjung pun! DAP adalah pecahan daripada parti PAP Singapura yang telah 'MENULIS SEMULA' sejarah negara Singapura itu sendiri mengikut sesuka hati mereka!

Wahai kaum PRIBUMI Sarawak.. BerBALOIkah kamu menurut kata-kata segelintir pemBELOT di kalangan kaum kamu sendiri yang berSUNGGUH menJILAT 'Punggung DAP' demi mengejar keKUASAan untuk diri mereka sendiri? Apabila mereka di puncak KUASA, apakah JAMINAN bahawa mereka akan menDENGAR kata-kata kamu yang mengUNDI mereka lebih daripada menDENGAR kata-kata DAP? Cuba kamu PEKA dengan keadaan kempimpinan di Selangor pada hari ini dan di Perak sebelum ianya di ambil kembali oleh BN.. Kamu LIHAT sendiri bagaimana segelintir pemimpin Melayu/Bumiputera yang berSEKONGKOL dengan DAP begitu mudah memBELAKANGi kaumnya? Malah, mereka juga sanggup memperDAGANGkan agama mereka dan menDERHAKAi Sultan-Sultan mereka sendiri? Adakah itu yang kamu mahu berlaku di Sarawak?

Sekutu utama DAP di Sarawak adalah PKR.. Tidakkah kamu SEDAR bahawa PKR itu adalah LEMAH dan langsung tidak berORIENTASIkan Sarawak? Tidakkah kamu MALU mengUNDI pemBELOT kaum kamu sendiri yang mengANGGOTAi PKR sedangkan kamu TAHU bahawa PKR hanya memperjuangkan NASIB seorang INDIVIDU yang terkenal dengan masalah SEKSUALnya? Tidakkah kamu SEDAR bahawa PKR telah cuba memperBODOHkan kaum PRIBUMI seperti kamu setelah kaum Melayu/Bumiputera di Semenanjung sendiri MENOLAK mereka AKIBAT meluat dengan pemBOHONGan demi pemBOHONGan Penasihat PKR itu sendiri?

Tidakkah kamu NAMPAK bahawa PKR yang semakin keKURANGan pemimpin akibat seorang demi seorang keluar PARTI telah cuba memBOHONGi kaum PRIBUMI Sarawak demi mendapatkan UNDI kamu? Adakah kamu YAKIN mereka masih akan bersama kamu SELEPAS kamu memberikan mereka KUASA? Apa JAMINAN bahawa PKR akan menjaga kamu sedangkan di Semenanjung pun wakil rakyat mereka jarang NAMPAK batang hidung di kawasan masing-masing? Tidakkah kamu NAMPAK bahawa PKR yang LEMAH ini akhirnya akan di'TUNGGANG' bagaikan KELDAI oleh DAP? Adakah ini yang kamu mahu demi membela nasib PRIBUMI Sarawak?

Kamu BERHAK untuk tidak berPUAS hati dengan BN dan kepimpinannya di negeri kamu.. Namun, sebagai PRIBUMI Sarawak, kamu seharusnya SEDAR bahawa tanpa DAP, sekurang-kurangnya kamu tidak diHALANG untuk mencari REZEKI di bumi kamu sendiri! Mungkin REZEKI kamu di bawah pemerintahan BN tidak seMEWAH mana kerana ianya berGANTUNG kepada USAHA kamu sendiri.. Namun, kalau kamu menyerahkan NASIB kamu kepada DAP, kenalah terima HAKIKAT bahawa REZEKI kamu yang seCUBIT pun akan diRAMPAS oleh mereka! Jadi, yang mana kamu mahu wahai PRIBUMI Sarawak?

Wallahualam..

1 comment:

Bhavani said...

Hi, Some one from facebook refereed your link i have book marked it nice blogs you write see Free Ezine Article here

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS