DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, September 23, 2011

Pok Nik terlalu sibuk nak HUDUD sampai LUPA 400 ribu RAKYAT Kelantan tak mampu BELI rumah di sana?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita TAK tahu berapa RAMAI lagi BAHLOL-BAHLOL Lebai PAS yang berANGGAPan Pok Nik 'ALAIHISSALAM' ini benar-benar mahukan Hukum HUDUD dalam elemen perUNDANGan NEGARA.. Yang NYATAnya, kenyataan tunggang-terbalik para pemimpin PAS dan Pok Nik SENDIRI nyata meMAKAN diri dan memBUATkan RAKYAT semakin MELUAT dengan orang TUA nih.. ->KLIK<-

Pok Nik menyalahkan Tun Dr. Mahathir kerana mengHALANG perLAKSANAan HUDUD yang KONON-KONONnya nak dibuat di Kelantan pada tahun 1993 dahulu.. Namun demikian, Pok Nik tidak BERANI dan sememangnya tidak akan CUBA untuk menyalahkan Pengerusi DAP semacam dia LETAKkan keSALAHan tersebut pada Tun Dr. Mahathir? KeBERANIan Pok Nik terhadap DAP cuma setakat ni aje la.. ->KLIK<-

Baiklah, bagaimana pulak dengan Datuk Zaid Ibrahim yang pernah nak HERET ke mahkamah berhubung ISU ini? Atau memang Pok Nik nih dah kena 'SCAN' dah OTAK dia kerana GAGAL berFUNGSI berhubung 'Whose-Who' dalam ISU Hudud ini?

Dek kerana terlampau nak perMAINkan hukum Allah SWT sebagai modal berPOLITIK, Allah SWT telah tarik BALIK nikmat daripada PEMIMPIN macam Pok Nik ini satu persatu.. Kita KATAkan sedemikian kerana Pok Nik terlampau 'GILA' memPOLITIKkan HUDUD hingga lupa KEBAJIKAN yang perlu diTUNAIkan kepada RAKYAT Kelantan.. Pok Nik buat PEJAM mata HAKIKAT bahawa RAKYAT Kelantan rata-ratanya masih DHAIF dan sukar untuk memBELI rumah atau HARTANAH terutamanya di Kota Bharu seperti yang diDEDAHkan oleh REHDA.. ->KLIK<-

Tu dia.. Hampir 400 ribu RAKYAT Kelantan tak mampu beli RUMAH? Apa Pok Nik buat SELAMA 20 tahun lebih jadik MB? Makan GAJI BUTA ke? Lepas tu bila nak pilihanraya aje TIMBULkan balik isu HUDUD sebagai modal POLITIK? Buat MASJID tak mampu, bagi bekalan air BERSIH pun tak mampu sekarang nak buat RUMAH untuk RAKYAT pun tak mampu jugak? Takkan la ini pun Pok Nik nak kena keluarkan FATWA bahawa RAKYAT kena pakat-pakat bagi SUMBANGAN supaya sama-sama dapat PAHALA? Habis? Apa ko punya sumbangan Pok Nik selain makan GAJI BUTA dan masuk WAD berkali-kali?

Walaupun HARI ini kita LIHAT kondominium MEWAH bercambah macam cendawan lepas HUJAN di sekitar Kota Bharu, HAKIKATnya pemBINAan kondominium mewah ini menyaksikan rumah-rumah BURUK di pinggir Kota Bharu terpaksa diSODOK dengan jentolak untuk diROBOHkan.. Adakah penghuni rumah-rumah BURUK ini diTEMPATkan semula di kondominum MEWAH yang diBINA tersebut? Mana ada.. Manala diorang mampu BAYAR ansuran bank setiap bulan walaupun diBERIkan pampasan? Kotla Pok Nik nak KONGSIkan Pondoknya di Pulau Melaka tuh? Atau AJAK anak-MENANTUnya pakat KONGSIkan sama rumah MEWAH diorang?

Hakikatnya, pemBINAan kondominum MEWAH yang semakin banyak di Kota Bharu bakal menyaksikan hartanah di sana jugak akan diSPEKULASIkan seperti mana hartanah di Lembah Kelang.. Mengikut 'FIGURE' yang diDEDAHkan oleh REHDA, pemBINAan rumah berHARGA RM150 ribu ke atas nyata sekali tidak menyasarkan kepada RAKYAT Kelantan itu sendiri sebagai pemBELInya.. Rata-rata RAKYAT Kelantan masih berPENDAPATan RENDAH.. Ramai yang bekerja sebagai peSAWAH, nelayan, petani, peniaga kecil dan sederhana serta pekerja RENDAH di pejabat.. MUSTAHIL mereka mampu memBELI hartanah bernilai sedemikian.. Jadik, untuk apa ia diBINA?

Lebai-Lebai PAS sering mengatakan KONONnya Melayu/BUMIPUTERA semakin terpinggir di bandar-bandar besar di Lembah Kelang, Johor Baharu atau Pulau Pinang.. HAKIKATnya, Kota Bharu jugak bakal menJADI sedemikian RUPA jika hartanah berNILAI sedemikian diBINA secara berleluasa.. Lagi satu, kalau kita TELITI syarikat-syarikat yang menDAPAT kontrak pemBINAan tersebut, kita pasti akan jumpa nama-nama Lebai PAS terselit sebagai PENGARAH lantikkan atau pemegang SAHAM disebalik banyak nama-nama PENGARAH lain yang sudah TENTUnya bukan nama-nama Melayu/ISLAM, apatah lagi nak diKATAkan nama Melayu Kelantan! Siapa kata Lebai-Lebai PAS nih tidak MAHIR bab BISNES 'Ali dan BABA' macam orang UMNO? HE!HE!HE!


Dengan berDASARkan kepada apa yang kita TULIS, nampaknya Lebai-Lebai PAS nih bukan aje GAGAL dalam bab 'Negara ISLAM', bab 'Negara KEBAJIKAN' pun belum tentu BERJAYA! Lebai-Lebai PAS hanya mengGUNAkan ISTILAH seperti 'ISLAM' dan 'KEBAJIKAN' hanya untuk kePENTINGan POLITIK sahaja, bukannya untuk RAKYAT pun! Siapa kata Lebai-Lebai PAS nih tak cari keDUNIAan? Sebab itu lah jangan HAIRAN jika mendapati rumah Timbalan Presiden PAS yang dibaling MOLOTOV KOKTAIL itu lebih MEWAH berbanding kebanyakkan rumah RAKYAT di Kelantan! Siapa sangka dia mampu beli RUMAH sedemikian hanya berMODALkan 'AIR LIUR'? HE!HE!HE! ->KLIK<-

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS