DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, September 11, 2011

UMNO/BN hari ini tidak SEDAR mereka lebih MUDAH untuk diBENCI daripada diSAYANGi..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kalau kita TELITI balik REAKSI banyak PIHAK terhadap kenyataan Timbalan Presiden PAS yang meng'HERO'kan KOMUNIS dalam TRAGEDI Bukit Kepong, kita dapat meLIHAT banyak jenis REAKSI..

- Para juruBLOG dan media pro-kerajaan menSENSASIkan sehabis mungkin kenyataan BODOH dia tuh hingga memBANGKITkan keMARAHan RAKYAT..

- Para pemimpin kerajaan dan ahli POLITIK UMNO/BN pulak hanya mampu tumpang sekaki berDASARkan fakta-fakta media dan juruBLOG untuk mengulas ISU ini..

- Para POLIS dan ATM pulak bukan main MARAH dan meLAHIRkan keBENCIan tidak terkata terhadap kenyataan si BAHLOL itu..

- Para ahli keluarga mangsa TRAGEDI Bukit Kepong dan RAKYAT jelata secara AMnya jugak memBANTAH dan menuntut si BAHLOL itu meMOHON maaf..

Namun demikian, REAKSI tidak sekata ini sebenarnya langsung tidak memBERIkan kesan terhadap si BAHLOL itu dan jugak parti yang menaunginya iaitu PAS.. Kita faham RAKYAT jelata sangat MARAH tetapi kita tidak nampak keMARAHan itu disalurkan kepada orang yang sepatutnya.. Dengan kata lain, keMARAHan RAKYAT ini tidak diSAHUT oleh kerajaan UMNO/BN yang telah dipilih RAKYAT sebaliknya mereka memBIARkan sahaja RAKYAT terpaksa menelan air LIUR dan air MATA mereka tanpa pemBELAan yang sepatutnya diBERIkan oleh kerajaan UMNO/BN..

Cuba BAYANGkan kalau kenyataan ini diKELUARkan oleh mana-mana pemimpin UMNO/BN.. Sudah tentu ianya akan menyaksikan BANTAHan besar dan kita PERCAYA 100% media pro-PR seperti Malaysiakini, Malaysian Insider, Harakah, Rocket dan Suara Keadilan akan meMAINkan isu ini sampai PRU-13.. Tidakkah UMNO/BN belajar bagaimana mereka diBURUKkan oleh media pro-PR dalam kes keMATIan Teoh Beng Hock dan isu BN berjaya menubuhkan kerajaan di Perak dahulu? Tidakkah UMNO/BN nampak bagaimana berSUNGGUHnya media pro-PR dan juruBLOG mereka cuba meLAHIRkan keBENCIan terhadap UMNO/BN?

Dalam kedua-dua ISU tersebut, kita pelik UMNO/BN GAGAL meLIHAT bagaimana berSUNGGUHnya puak-puak PR cuba menimbulkan keBENCIan RAKYAT terhadap UMNO/BN sehinggakan mereka sanggup menyediakan khidmat GUAMan untuk memBOLEHkan RAKYAT mengheret UMNO/BN ke mahkamah.. Dalam ISU kenyataan BODOH Timbalan Presiden PAS ini, adakah UMNO/BN melakukan sedemikian untuk memBELA pihak yang terHINA contohnya ahli keluarga mangsa TRAGEDI Bukit Kepong? Sebaliknya Lebai-Lebai PAS di Johor cepat-cepat mengHERET peguam mereka KONONnya nak hadapkan UMNO/BN kerana mengubah SEJARAH.. Mujurlah RAKYAT Johor jauh lebih bijak berbanding Lebai-Lebai PAS dalam ISU ini..

Apa yang ingin kita BERITAHU kepada UMNO/BN ialah lebih MUDAH untuk musuh-musuh mereka menimbulkan keBENCIan RAKYAT terhadap UMNO/BN berbanding usaha UMNO/BN untuk menarik kembali sokongan RAKYAT.. Nyata sekali JENTERA penyebaran MAKLUMAT atau propaganda UMNO/BN begitu BODOH dan kuat TIDO seperti ianya diWARISi daripada PM ke-5 dahulu.. UMNO/BN sudah diLEMAHkan oleh pemimpin mereka SENDIRI.. Semuanya hanya nak berTINDAK bila disalurkan FULUS! Kalau bukan kerana ramai juruBLOG seperti kita yang sering mengHENTAM puak-puak PR dan memBERIkan penerangan sebenar kepada RAKYAT, dah LAMA dah UMNO/BN menerima nasib seperti mana rejim Ghadaffi atau rejim Mubarak..

Apa yang dilakukan oleh para juruBLOG ini bukan kerana mengHARAPkan balasan sebaliknya kerana mahukan NEGARA ini kekal aman dan HARMONI tanpa RAKYAT diperBODOHkan oleh para pemimpin seperti Penasihat PKR, Lebai-Lebai PAS dan para peMAKAN BABI dalam DAP La'anatullah! Terlampau banyak ISU yang memperLIHATkan para pemimpin UMNO/BN memilih untuk berDIAM diri walaupun sepatutnya menjadi tanggung-jawab mereka sebagai meWAKILi RAKYAT.. Lihat dalam isu cukai 6% 'prepaid'.. Ada ke tak pemimpin UMNO/BN tampil sebagai suara PARTI yang meWAKILi RAKYAT meLAHIRkan BANTAHAN? Kalau ianya datang dari beberapa Menteri atau PM DS Najib, itu diLIHAT sebagai suara bagi pihak kerajaan! ->KLIK<-

RAKYAT hari ini tidak meRASAkan pun UMNO/BN sentiasa bersama mereka.. Pada RAKYAT, UMNO/BN hari ini sama seperti Lebai PAS, pen'JUBOR' PKR dan peMAKAN BABI dalam DAP, hanya mahu memperBODOHkan RAKYAT untuk UNDI.. Apabila dah dapat UNDI, bersekongkol pulak dengan puak-puak KAPITALIS dan 'Lanun-Lanun KORPORAT' untuk menindas RAKYAT demi mengejar keMEWAHan.. RAKYAT yang diANIAYA oleh para pemimpin POLITIK seperti mereka yang keRUGIan akibat rusuhan BERSIH 2.0 pada 9 Julai lalu dan ahli keluarga mangsa TRAGEDI Bukit Kepong hanya mampu buat beRIBU laporan POLIS yang tidak ada sebarang TINDAKan susulan.. Para pemimpin UMNO/BN yang berkuasa dalam kerajaan terlampau 'PENGECUT' untuk bertindak atas keBENARan walaupun demi RAKYAT..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS