DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, June 11, 2012

AWAS! Anda mungkin di'REJECT' ke SYURGA kerana memperSOALkan penyebaran GAMBAR SOLAT Pok Nik ANAK-berANAK..

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Ada sebuah HADIS Rasulullah SAW yang sesuai untuk RUJUKAN Pok Nik ANAK-berANAK dan kita semua sebagai umat ISLAM seperti berikut,

Rasulullah SAW bersabda :

كم من قائم حظه من صلاته النصب

"Berapa banyak orang mendirikan solat, tetapi yang diperolehi hanya penat dan letih, kerana mereka yang lalai dalam sembahyangnya". (RIWAYAT An-Nasaie)Untuk apa anda SOLAT? Untuk diperTONTONkan kepada orang RAMAI? Untuk menunjukkan diri itu ZUHUD? Atau anda SOLAT kerana TUNTUTan Allah SWT terhadap hambaNYA? SOLAT adalah TIANG agama.. Oleh itu, SOLAT bukanlah perkara yang boleh diperMAINkan.. TerGELINCIR sedikit sahaja NAWAITU anda ketika SOLAT, BATAL terus SOLAT itu.. Katakan anda nak SOLAT di KHALAYAK RAMAI tanpa mengira TEMPAT.. Kalau WUJUD sikit aje SIFAT RIAK atau TAKBUR sebesar ZARAH dalam diri anda ketika orang RAMAI memerhatikan atau ambil GAMBAR anda SOLAT, adakah SOLAT itu SAH? YAKIN ke SIFAT begitu tiada?

عَنْ ابْنِ عُمَرَأَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ نَهَى أَنْ يُصَلَّى فِي سَبْعَةِ مَوَاطِنَ فِي الْمَزْبَلَةِ وَالْمَجْزَرَةِ وَالْمَقْبَرَةِ وَقَارِعَةِ الطَّرِيقِ وَفِي الْحَمَّامِ وَفِي مَعَاطِنِ الْإِبِلِ وَفَوْقَ ظَهْرِ بَيْتِ اللَّهِ

"Dari Ibnu Umar bahawa Rasulullah SAW telah melarang daripada melakukan solat di tujuh (7) tempat iaitu dalam tempat buangan sampah, di tempat sembelihan, di atas kubur, di tempat lalu lalang, dalam bilik mandi, di tempat rehat unta dan di atas Kaabah." RIWAYAT oleh Ibnu Humaid dalam MASNADnya, Ibnu Majah dan At-Turmizi.

Sebab itulah kita hanya mampu mengGELENG kepala dan terSENYUM apabila meLIHAT Lebai-Lebai DUNGU PAS menyebarkan GAMBAR-GAMBAR Pok Nik 'ALAIHISSALAM' dan ANAKnya berSOLAT tanpa mengira TEMPAT di KHALAYAK RAMAI.. Apa sebenarnya MESEJ yang hendak di SAMPAIkan? ->KLIK<-

Pada golongan JAHIL seperti Lebai-Lebai PAS yang DUNGU, mereka pasti menyanjung apa saja keLAKUan GANJIL Pok Nik ANAK-berANAK seperti ini.. Namun, pada umat ISLAM yang TEGUH berPEGANG kepada agamanya, mereka terTANYA-TANYA apakah Pok Nik ANAK-berANAK ini sudah begitu KRONIK hingga memerlukan 'SCAN' OTAK di HUSM? Kalau BETUL, cepat-cepatlah BUAT..


Kalau diLIHAT perSEKITARan dan WAKTU mereka ini SOLAT, kita AGAK mereka meLAKUkan SOLAT sunat.. Takkanlah nak KATAkan mereka SOLAT Fardhu pulak.. Kalau SOLAT sunat sebelum atau selepas SOLAT Fardhu pun takkanlah begitu terDESAK? CONTOHnya gambar ANAK dia berSOLAT yang diKATAkan lepas SOLAT Fardhu Jumaat.. Nama pun SOLAT sunat, apa SALAHnya tunggu JEMAAH lain KELUAR dulu hingga ada ruang dalam SURAU? Atau pun ANAK Pok Nik memang SPESIS lambat ke MASJID pada hari Jumaat hingga TUNGGU orang meLIMPAH ruah keluar? Mungkin nak ada 'TIMING' untuk 'SHUTTER chance'?


Pok Nik pulak mungkin SOLAT sunat DHUHA yang boleh diTUNAIkan kira-kira 20 minit selepas TERBIT matahari dan berAKHIR sebelum menjelang waktu ZOHOR.. Dengan KATA lain, Pok Nik ada MASA kira-kira 6 JAM untuk SOLAT DHUHA.. Apakah ada manusia begitu DUNGU di NEGARA ini hingga GAGAL untuk menCARI MASJID atau SURAU bagi berSOLAT sunat DHUHA dalam tempoh 6 JAM? Ish! Agak-agakla.. Apakah Kelantan yang diGELARkan NEGERI Serambi MEKAH TIDAK ada MASJID atau SURAU atau paling LEKEH pun ruang SOLAT di mana-mana RUMAH orang ISLAM? MALU benar RAKYAT Kelantan kalau begitu?

Kalau diTANYA SOLAT Pok Nik ANAK-berANAK sedemikian SAH atau TIDAK, rasanya tak ada SIAPA pun boleh beri JAWAPAN.. Seperti yang kita SEBUT di AWAL tadi, semuanya berGANTUNG kepada NAWAITU.. Bukankah NAWAITU itu adalah salah satu RUKUN dalam SOLAT? HADIS Rasulullah SAW berbunyi,

Diriwayatkan daripada Amirul Mukminin Abu Hafsh 'Umar bin Khahtab r.a,

"Sesungguhnya setiap amalan itu bergantung kepada niat, dan setiap orang hanya memperolehi apa yang ia niatkan. Barangsiapa yang hijrahnya kerana Allah dan RasulNya maka hijrahnya itu kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang hijrahnya kerana dunia yang akan ia memperolehinya atau kerana perempuan yang ingin dinikahinya, maka hijrahnya itu kepada apa yang dihijrahkan kepadanya." (RIWAYAT Al-Bukhari dan Muslim)

Semoga kita mendapat PEDOMAN dan HIDAYAT daripada perLAKUan Pok Nik ANAK-berANAK ini agar keHIDUPan kita diBERKATi dunia dan akhirat..

Wallahualam..

3 comments:

Meow Bergaya said...

Jgn persoalkan solat mereka berdua tu, dua2nya terima 'wahyu' utk melakukannya dari sahabat yg mrk sentiasa mohon pertolongan, lebih2 lagi utk menang pilihanraya dan dapat kuasa.

Kelantan kan ke PAS gelarkan negeri 'tadahan wahyu'? Dan wahyu diturunkan khusus utk para nabi dan rasul, betul kan? Jadi kesimpulannya PAS seolah-olah masih berkeyakinan akan ada nabi diangkat dikalangan mrk, hanya bezanya nabi PAS diangkat oleh manusia bukan spt lazimnya pilihan Tuhan.

Begitulah ringkasan kepercayaan lebai2 DUNGU PAS.

q0l0p said...

Yup tuan. saya pun tak paham kpd orng2 sholat di tempat yang bukan di ruang sholat, surau atau masjid.
Kita ni di Malaysia bukan Amerika atau eropah atau pun padang pasir asia tengah. Saya seorang yang selalu berherak dalam kerja seharian, bab untuk cari tempat bersholat di negara ini saya tak risau sebab saya yakin sekurang2nya dalam lingkungan 500 meter sekeliling saya semestinya akan ada mushola untuk saya mengerjakan apa apa pun sholat -surau/masjid kampung2 atau taman, stesen minyak, gedung perniagaan- kecuali kalu saya berada dalam highway plus, kena bergerak ke tempat Toll atau R&R berikutnya untuk jumpa ruang sholat.
jadi orang yg bersholat di tempat macam gambar tu adalah sesuatu yang ganjil kat nrgara ini,
Dia tu orang besar Negeri berkenderaan mewah boleh kemana mana musholla yang berdekatan bila bila masa sahaja. Bangla yang berbasikal pun tahu nak cari ruang sholat!

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Seperti yang kita SEBUT, semuanya terpulang kepada NAWAITU mereka..

Anda tentu FAHAMkan kenapa Rasulullah SAW menDIRIkan MASJID Quba terlebih dahulu apabila sampai di Madinah..

Anda jugak tentu tahu kenapa ada 'RUKSAH' di dalam SOLAT (SOLAT Fardhu) aje ye..

Jadik, anda NILAIkan sendirilah perLAKUan mereka ANAK-berANAK ini..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS