DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, November 26, 2011

DR Chandra dan MUBARAK mengHARAPkan UMNO 'BERANI' tetapi HAKIKATnya?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Hari ini ada dua PIHAK telah menyuarakan kepada UMNO agar 'BERANI' menJAWAB segala ISU, tuduhan dan TOHMAHan yang diLEMPARkan terhadap UMNO.. Salah seorang yang menyatakan sedemikian ialah Dr. Chandra Muzafar.. Menurutnya, anggapan bahawa tuduhan yang tidak berASAS dan EKSTRIM tidak akan dipercayai RAKYAT adalah salah.. Sebagai MANTAN ahli PKR, memang dia TAHU pun apa yang diKATAkannya ini..

"Seorang individu ini saya kenal telah dituduh dan memilih tidak menjawab tuduhan tersebut. Saya tanya kenapa tidak jawab masa itu, dia kata orang tidak percaya tuduhan itu. Pilihan Raya Umum 2008, ini (tuduhan itu) digunakan dan memberi kesan kepada Barisan Nasional," ->KLIK<-

Selain itu, Presiden Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (MUBARAK), jugak menyatakan UMNO perlu menyediakan BARISAN yang HEBAT untuk menangkis TOHMAHan terhadap kerajaan yang kini berleluasa di media ALTERNATIF seperti BLOG dan laman sosial.. Tengok? Orang dah PENCEN pun tahu UMNO lemah?

"Peperangan siber yang UMNO ada sekarang kurang berkesan, UMNO sepatutnya mesti strategik menyediakan satu barisan penyerang yang paling hebat dan serang balik media alternatif yang mengeluarkan perkara tidak benar tentang kita (kerajaan)," ->KLIK<-

Baiklah.. Ada satu kata KUNCI yang diNYATAkan oleh kedua pihak di atas iaitu 'BERANI'.. Oleh itu, kepada anda yang membaca BLOG ini, kita ingin TANYA kepada anda.. ADAKAH ANDA RASA AHLI DAN PEMIMPIN UMNO HARI INI 'BERANI'?

Sudah tentu kalau diTANYAkan kepada ahli atau PEMIMPIN UMNO, tak adanya nak mengaku mereka tuh 'PENAKUT' atau 'PENGECUT'.. Hakikatnya, itulah apa yang RAKYAT lihat atau PERSEPSI mereka terhadap UMNO.. Hari ini UMNO memBENTUK kerajaan dengan parti-parti KAUM lain dalam komponen BN tetapi UMNO yang mempunyai kerusi Parlimen terBANYAK terpaksa TUNDUK dan AKUR kepada banyak tuntutan tidak MUNASABAH daripada mereka hingga akhirnya banyak MANSUHkan itu dan ini? UMNO yang sepatutnya memperJUANGkan tuntutan kaum Melayu dilihat 'PLAYSAFE' dengan meLIBERALISASIkan tuntutan tersebut.. Adakah itu yang diKATAkan 'BERANI'?

Nak CONTOH lagi? Semalam di Parlimen telah menyaksikan keHEBATan dua orang MP BEBAS iaitu Datuk Zul Nordin dan Datuk Ibrahim Ali memBANTAI 'BAPAK Khalifah Umar Abd. Aziz Pulau Pinang' dan tentunya Penasihat PKR.. ->KLIK<-

Datuk Zul Nordin dengan BERANInya menyebut satu persatu ayat-ayat RASIS 'BAPAK Khalifah Umar Abd. Aziz Pulau Pinang' yang menJADI pencetus kepada Tragedi 13 Mei 1969.. Mungkin keterlaluan tetapi jika BENAR ayat-ayat sedemikian diSEBUT olehnya, sepatutnya dia diMUSUHi oleh orang Melayu sama seperti Chin Peng diMUSUHi.. Sementara Datuk Ibrahim Ali pulak menDEDAHkan HIPOKRASI Penasihat PKR yang macam BIAWAK lidah berCABANG semasa dia berada dalam kerajaan dan selepas dia diPECAT seterusnya menubuhkan PKR.. Inilah keBERANIan yang betul..

Baiklah, itu MP BEBAS yang tidak terIKAT dengan mana-mana parti.. UMNO pulak bagaimana? Untuk apa UMNO diTUBUHkan dan mempunyai WAKIL di Parlimen? Untuk ANGGUK kepala tuntutan puak MINORITI? Atau untuk tepuk meja setiap kali kepentingan orang Melayu diLIBERALISASIkan KONONnya mengikut tuntutan semasa? Setakat ini adalah anda pernah terBACA keBERANIan MP UMNO melakukan apa yang Datuk Zul Nordin dan Datuk Ibrahim Ali lakukan di Parlimen seperti yang diNYATAkan? Ada ke? Sedangkan dalam ISU Lembu NFC pun SEMPUT nak JAWAB?

Mungkin ada yang KATA keBERANIan 'BOSS' Pemuda UMNO dalam ISU Lembu NFC KONONnya BUKTI bahawa UMNO pun ada MP seBERANI kedua-dua MP BEBAS tadi.. Sungguh BONGOK jika anda berFIKIRan begitu.. ISU Lembu NFC menyaksikan UMNO yang diGASAK teruk oleh MP PR dan 'BOSS' Pemuda UMNO pun GAGAL menJAWABnya dengan BAIK.. Kenapa dia yang SIBUK nak menJAWAB? Jika anda masih ingat ISU penSWASTAan IJN semasa Pak MERTUAnya jadik PM dulu, tentu anda TAHU nama-nama siapa yang 'NAIK' dalam ISU penSWASTAan IJN masa tuh.. ->KLIK<-

Itu KISAH semasa tahun 2008 dulu.. Kiranya 'You watch my BACK, I watch your's' -> Ala-ala DIALOG 'Kak Anje' dalam FILEM 'BINI-bini ku GANSTER'.. KAH!KAH!KAH!

KESIMPULANnya, jika Dr. Chandra dan MUBARAK mengHARAPkan UMNO menjadi 'BERANI' seperti yang diHARAPkan mereka, rasanya PAYAH kot.. Baik di Parlimen, di luar sana atau pun di alam SIBER, memang UMNO terkeBELAKANG (Bukan 'Main BELAKANG' ye..).. Di alam SIBER pun mujur ada RAKYAT yang masih WARAS pasal SAYANGkan NEGARA dan tak mahu NEGARA ini diGADAIkan dek puak-puak GILA KUASA dalam PR.. Nak HARAPkan ahli atau PEMIMPIN UMNO sendiri? Hari ini dalam UMNO ramai PEMIMPIN yang berMATA 'FULUS'.. Nak JAWATAN dalam parti pun main TABUR 'FULUS', apakah anda HARAP mereka ini menjadi 'BERANI' demi UMNO?

Wallahualam..

3 comments:

Anonymous said...

Saya fikir bukan so'al tak berani. Tapi so'al DS Najib mahukan undi bukan Melayu teramat sangat. Macam dah pelahap.

Bongkok sangat kapada kaum Cina, beri apa saja mereka mau. Nampak keterlaluan. Ekstrim. Lagi ekstrim naik kepala pihak Pembangkang eksploitasi Melayu. Termasuk Anwar AlJuburi (Mat Sabu kasi pangkat tu).

Dalam keadaan gitu, yang patut berani ialah akar umbi UMNO. Bidas dan, jikaa perlu, mintak tukar pemimpin. Jangan harap Majlis Tertinggi dan mereka diJawtankuasa Bahagian yang dah dapat ganjaran. Mereka yang takut, tak berani, takut hilang jawatan atau ganjaran.

Tapi diPerhimpunan Agong UMNO yang lalu, Najib beri taklimat tertutup sebelom mula PAU. Tak tau apa yang dia cakap. Ucapan ucapan diPAU itu jadi tak lantang. Hanya ketawakan Pembangkang dan 1-2 orang sendiri. Tak tau juga macam mana diPAU akan datang ni.

Anonymous said...

Tun Dr Mahathir kata Melayu dah pecah 3 - UMNO, PAS, PKR. Takkan undi pun pecah 3 sama rata. Tentu UMNO lebih, sebab UMNO dah lebih 50 tahun perjuangkan nasib Melayu, PAS kemudiannya dan PKR baru 1-2 tahun jagong.

Takkan Melayu tak dapat 50% undi Melayu. Mungkin 60%. Yang undi PR sebab fedap dengan Tun Abdullah Badawai dah banyak kata menyesal, nak undi BN semula. Terutamanya diLembah Kelang. Sudah lihat bagaimana PR perintah Selangor, kucar kacir, banyak temberang saja, Sultan pun mereka nak pertikaikan.

Tapi saya nak lihat bagaimana anggaran konstituensi yang BN boleh menang. MCA & Gerakan banyak hilang kerusi di2008. Sepatutnya mereka dah berkempen keakar umbi secara direct, minta sokongan diPRU13. Tak tahu jika diorang dah buat.

Siapa yang ada anggaran kerusi kerusi yang BN boleh menang, tolong beri tahu. Kalu boleh dari penganalisa politk yang mahir. Nak tahu ada justifikasi ke Najib melutut kapada bangsa lain nakkan undi.

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

ANON 9:13, Selepas PRU-12, dah berapa banyak dah PAU diadakan.. Masa PAU cakap bukan main HEBAT tetapi selesai aje PAU, semua balik kawasan buat macam tak ada apa? HE!HE!HE!

ANON 9:27, Tun cakap UMNO kena dapat undi Melayu lebih 70% dalam keadaan sekarang dan undi kaum2 lain sekadar TAMBAHan.. Soalnya, apakah yang diLAKUkan oleh UMNO untuk dapat undi Melayu? MANSUHkan itu dan ini? LIBERALISASIkan itu dan ini?

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS