DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, November 27, 2011

Mungkinkah SUMPAH MUBAHALAH boleh memBERSIHkan ATLET ini dari TUDUHan TIDUR dengan Si JALANG?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Astaghfirulahalazim.. MURAHnya MARUAH artis kita.. Termenung PANJANG kita apabila terBACA gossip yang berKUMANDANG di beberapa BLOG berKENAan kisah penjaga GOL sensasi Kelantan, Khairul Fahmi Che Mat yang diKATAkan sedang diUGUT untuk penDEDAHan aksi RANJANG meLIBATkan seorang artis (terus-TERANG katalah, RASAnya dia nih tak se'FAMOUS' mana pun..) berNAMA Shida Harmi.. ->KLIK<-

Ini mengINGATkan kita pulak tentang KISAH bintang bola SEPAK David Beckham yang diKATAkan pernah diTUDUH sedemikian semasa zaman POPULARnya.. Apakah Khairul Fahmi yang diKENALi sebagai Apex memang berPERANGAi sebegitu?

Kita pun seBENARnya MALAS nak menJADIkan BLOG ini sebagai medan GOSSIP liar artis-artis MURAHan.. Namun demikian, perSOALan yang ingin kita TAHU ialah BENARkah TUDUHan sedemikian? Apakah Apex sebagai anak Kelantan yang boleh diKATAkan menerima penDIDIKan yang BAIK boleh menjadi 'LIAR' hanya setelah mengecap POPULARITI? Tambahan pulak, TUDUHan aksi RANJANG ini adalah TUDUHan berZINA yang mungkin TIDAK dapat diTERIMA oleh para PEMINATnya walaupun mungkin mereka boleh menerima seKIRAnya orang itu ialah David Beckham..

Pada kitalah, kenyataan yang terSIAR dalam beberapa BLOG ini sebenarnya boleh diJADIkan kayu pengUKUR betapa RENDAH dan JIJIKnya MORAL dan pegangan AGAMA mereka yang berGELAR artis ini dan jugak sesetengah para ATLET sukan kita.. Sebagai anak keLAHIRan Kelantan, mungkin ini SAAT terBAIK untuk Pok Nik 'ALAIHISSALAM' mengANJURkan agar kedua-dua yang menJADI 'artis JALANG dan ATLET miang' ini diBICARAkan mengIKUT Hukum HUDUD.. Malah, seperti mana Saiful Bukhari dan salah seorang 'DATUK T', Apex jugak boleh menCONTOHi mereka dengan berSUMPAH Mubahalah untuk meNAFIkan TUDUHan selain ambil tindakan MAHKAMAH..

Demi MARUAH diri, keluarga dan PASUKANnya, sepatutnya Apex melakukan SUMPAH Mubahalah bagi menJAWAB TUDUHan ini.. Apex masih MUDA dan seorang ATLET yang berPOTENSI.. Janganlah segala keLEBIHan anugerah Allah SWT itu diHANCURkan kerana berSKANDAL dengan beberapa BETINA GATAL yang diLAKNAT Allah SWT.. BerGELUMANG dengan artis JALANG seperti ini mungkin kita dapat merasa 'GLAMOUR' sekejap tetapi ianya bukan untuk seLAMA-LAMAnya.. Kita PERCAYA Apex cukup TAHU tentang HALAL dan HARAM dalam ISLAM.. Sudah tentu tidak ada MAKNA jika kita diJULANG sebagai ATLET tetapi MORAL kita LUNTUR..

Apa yang berlaku ini sebenarnya menCEMARkan Industri SENI dan jugak dunia SUKAN di tanah air kita.. Kenapakah kita tidak boleh menJADIkan para artis kita terkenal bukan kerana keJALANGan mereka dan para ATLET kita cemerlang dengan anugerah dan PINGAT, bukannya dengan kisah-kisah RANJANG dan 'Dalam KAIN'? Ini sepatutnya diberi PERHATIAN oleh Menteri KPKK, DS Utama Dr. Rais Yatim dan Menteri KBS, DS Shabery Chik.. Cukup-cukuplah arena POLITIK di NEGARA kita meMUALkan kepada sesiapa yang mengIKUTinya.. Industri SENI dan dunia SUKAN di tanah air kita pulak menJIJIKkan.. Nanti semua bukak TV tengok KARTUN aje..

Ketika NEGARA kita mengejar keMODENan, kita tidak seharusnya memBIARkan MORAL dan pegangan agama kita berada di tahap yang teRENDAH.. Mungkin ini PERKARA yang tidak termasuk semasa PEMIMPIN kita dok meLIBERALISASIkan dan meMANSUHkan itu dan ini.. Ye la.. Kot bila semua dah diLIBERALkan, nanti kita semua pun dah tak TAHU apa BEZAnya antara MANUSIA dengan BINATANG.. Sepatutnya, ini menJADI tanggung-jawab PEMIMPIN dan jugak ahli-ahli agama dalam menentukan BAIK BURUK sesuatu PERKARA.. Atau pasal ini tak akan BERIkan kuasa POLITIK, semua pakat tunggu BALA Allah SWT kot baru nak TEGUR itu dan ini?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS