DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Tuesday, November 22, 2011

HIKAYAT baru terCIPTA di Gelora Bung KARNO - HIKAYAT 'MALING' menjadi 'PERWIRA'..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

TAHNIAH.. TAHNIAH.. Syukur ke HADRAT Ilahi di atas keMENANGan pasukan bola SEPAK Malaysia menewaskan pasukan bola SEPAK Indonesia menerusi TENDANGan PENALTI yang begitu DRAMATIK.. KeJAYAan yang sungguh ISTIMEWA dan harus diperTAHANkan sebaik mungkin sampai bila-bila.. Mungkin sudah tiba MASAnya semua pihak dalam FAM berganding BAHU memBANGUNkan ERA baru bola SEPAK di NEGARA kita selepas keTIADAan seorang 'Mamat OXFORD' sebagai Timbalan Presiden FAM paling 'HAMPEH' dalam SEJARAH.. Dia tuh BUAT apa pun 'HAMPEH' !

Baiklah, kenapakah keJAYAan pasukan bola SEPAK kita menewaskan pasukan bola SEPAK Indonesia di Gelora Bung Karno ini begitu ISTIMEWA? Sebenarnya tidak ada apa yang ISTIMEWA dalam perLAWANan bola SEPAK sebegini.. Samalah seperti kita menonton Liga Inggeris atau Liga Eropah.. Yang menJADIkan perLAWANan bola SEPAK pada sukan SEA ini begitu ISTIMEWA sebenarnya adalah SIKAP 'GOBLOK' warga Indonesia sendiri yang meLAKUkan PROVOKASI tanpa HENTI dan BIADAB terhadap Malaysia.. JERITan 'MALING'(PenCURI) terhadap ATLET Malaysia telah menCEMARi pengANJURan Sukan SEA di Jakarta - Palembang pada kali ini..->KLIK<-

KeBIADABan tahap manusia tidak berTAMADUN atau JAHILIYYAH yang diTUNJUKkan semasa acara sukan yang meLIBATkan ATLET Malaysia telah menyebabkan warga Indonesia menerima pemBALASan Tuhan dalam perLAWANan AKHIR bola SEPAK Sukan SEA ini.. Mana ada perLAWANan bola SEPAK dalam dunia hari ini yang menyaksikan pasukan yang berTANDANG terpaksa menaiki Kereta Perisai TENTERA untuk ke STADIUM atas faktor keSELAMATan? Inilah keGILAan mereka yang hari ini menyaksikan Allah SWT pun telah mengALIHkan rahmatNYA daripada mereka ini..Malam tadi, mereka yang diPROVOKASI dengan JERITan 'MALING' telah memBUKTIkan kePERWIRAan dalam peLAWANan AKHIR bola SEPAK Sukan SEA.. Umpama hikayat LAMA seperti cerita Abu Hassan PENCURI atau Ali Baba dan 40 orang PENYAMUN, 'MALING' yang diHINA dan keSELAMATan mereka terANCAM hanya kerana mahu menyertai Sukan SEA telah menJADI kumpulan PERWIRA yang menjadi LEGENDA sampai berGENERASI di Malaysia.. STADIUM Gelora Bung KARNO akan KEKAL bergelora dan Bung KARNO itu sendiri jika HIDUP balik mungkin MALU tak SUDAH kerana melihat MARUAHnya jatuh di STADIUM yang NAMAnya terpahat..

Ya.. Arwah Bung KARNO inilah yang meMULAkan SEJARAH perMUSUHan terhadap NEGARA Malaysia yang dianggapnya 'MALING' ini semasa dia menJADI Presiden Indonesia yang pertama.. Entah apa DOSAnya NEGARA Malaysia ini terhadap arwah Bung KARNO, ianya tidak pernah terCATAT dalam SEJARAH.. Yang meMULAkan KONFRONTASI pun dia.. Akhirnya, KONFROTASI berAKHIR dengan menyaksikan bagaimana para Jeneral TENTERA Indonesia meRASAkan mereka diperBODOHkan dek arwah Bung KARNO ini lalu menJATUHan arwah Bung KARNO dari puncak KUASA.. Hari ini keEGOan dan keANGKUHannya diWARISi pulak oleh RAMAI warga Indonesia dan banyak kali diperTONTONkan SIKAP sebegini semasa Sukan SEA berlangsung!

Tidak SALAH kalau PATRIOTIK terhadap NEGARA sendiri.. Namun, apakah bentuk SIKAP ini diTUNJUKkan dengan cara BIADAB seperti meLAKUkan PROVOKASI tanpa HENTI dengan memanggil ATLET lain sebagai 'MALING'? Sudah berpuluh TAHUN arwah Bung KARNO ke alam KUBUR, tetapi SIKAPnya ini diTERUSkan pulak oleh generasi terKEMUDIAN hasil HASUTan suku-sakatnya di Pulau Jawa! Sampai bila mereka berSIKAP begini, tak siapa pun TAHU.. Mungkin apabila Puncak Merapi, Bromo atau Anak Krakatau meLETUS baru nak SEDAR bahawasanya Allah SWT pun BENCI dengan SIKAP begini.. Selagi belum MASAnya, SILAkan teruskanlah dengan SIKAP ini..

Apa pun, SIKAP sebegini kot mana pun akan MAKAN diri mereka yang mengAMALkannya.. Inilah yang telah diBUKTIkan oleh pasukan bola SEPAK kita di STADIUM Gelora Bung KARNO malam tadi.. Sememangnya ATLET kita yang diPANGGIL dengan gelaran 'MALING' nyata memBUKTIkan mereka sebagai PERWIRA di hadapan 100 ribu penonton perLAWANan AKHIR bola SEPAK Sukan SEA.. Lalu PANGGILan 'MALING' yang diJERITkan terhadap para PERWIRA kita nyata membawa 'MALANG' kepada 100 ribu penonton RAKYAT Indonesia.. Namun demikian, kita KAGUM jugaklah bila tengok kat TV bagaimana 100 ribu penonton boleh KOSONGkan STADIUM Gelora Bung KARNO sebegitu CEPAT? Mungkin dah MALU kot?

Wallahualam..

5 comments:

House PK said...

Tuan macam biasa nak mintak izin untuk copy! Terbaik le arikel tuan ni

Anonymous said...

Maling itulah yang memberi makan pada jutaan rakyat negara hebat itu. Maling itu juga tempat orang aceh,minang,kerinci,batak,jawa,madura,papua orang negara hebat itu datang meniaga cari rezeki.....

sungguh tidak bersyukur orang negara hebat itu hingga dalam bersukan pon nak tunjuk hebat angkuh.....

glassman said...

stadium cepat kosong sebab nak kejar kapal terbang, nak balik kerja esok kat kolumpo

Anonymous said...

Syabas Harimau Muda! Syabas Ong Kim Swee! Rakyat Malaysia amat berbangga melihat semangat kamu yg kental. Never give-up, never surrender!

RCZ

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

En. Parpu,

Sila... Silakan.. Macam x biasa pulak.. HE!H!HE!

Kita bukannya NEGARA yang nak berlagak Tuan tetapi apa salahnya kalau dilayan sebagai tetamu sebelah rumah?

Apa pun, kita harapkan mereka memperBAIKI sikap BURUK ini dan kita jugak sebagai RAKYAT Malaysia harus sentiasa berSEMANGAT dalam apa jugak perkara yang kita buat..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS