DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, November 24, 2011

Hasrat meminda AUKU bukti DS Najib dan UMNO/BN sudah terKENTUT di Tahiyat AKHIR..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Begitu sekali terDESAKnya UMNO/BN untuk menarik SOKONGan golongan MUDA seterusnya meMENANGi PRU-13.. Selain SLOGAN terbaru yang diterajui oleh UMNO/BN, DS Najib telah bergerak selangkah lagi ke arah berTENTANGan dengan hasrat RAKYAT apabila mengUMUMkan pemindaan AUKU di Parlimen sebentar tadi.. ->KLIK<-

Walaupun demikian, DS Najib menegaskan bahawa POLITIK kePARTIan tidak akan di bawa ke KAMPUS.. Menurutnya,

"Bagi menghormati hak pelajar yang telah mencapai tahap kematangannya, kerajaan akan meminda Seksysen 15 AUKU bagi membolehkan pelajar mengambil bahagian dalam aktiviti politik dan menjadi ahli parti politik, bagaimanapun dalam masa yang sama kita tegaskan politik kepartian tidak akan dibenarkan di kampus-kampus,"

Alahai.. Di sini kita seakan NAMPAK DS Najib sebenarnya sudah MERAPU dalam kenyataannya tersebut.. Tahukah DS Najib bahawa POLITIK kePARTIan sememangnya sudah LAMA bersemarak di dalam KAMPUS di IPT seluruh NEGARA? Tahukah DS Najib bahawa POLITIK kePARTIan diSEBARkan di kalangan mahasiswa IPT bukannya oleh rakan-rakan mereka sahaja sebaliknya oleh para PENSYARAH jugak? Apakah DS Najib diKABURi pemikiran LIBERAL sama seperti budak Oxford dalam Pemuda UMNO yang GAGAL melihat apakah yang sebenarnya keMAHUan golongan MUDA di NEGARA ini? Kalau begitu sekali DS Najib mengambil BERAT tentang PENDIDIKAN NEGARA, kenapa tidak berUSAHA untuk meWUJUDkan SISTEM satu SEKOLAH sebagai USAHA untuk meMARTABATkan sektor PENDIDIKAN?

Berapa kalikah DS Najib sendiri menJENGOK KAMPUS IPT di dalam NEGARA ini? Berapa RAMAIkah mahasiswa yang pernah diTEMUi oleh DS Najib secara peribadi untuk mengetahui apakah CITA-CITA mereka? Pernahkah DS Najib atau mana-mana pemimpin UMNO? BN bersemuka 'FACE to FACE' dengan PENSYARAH kategori 'HARDCORE' pembangkang seterusnya menJELASkan dasar-dasar kerajaan kepada mereka? Pernah DS Najib tampil membela PENSYARAH yang jadi mangsa POLITIK di UNISEL? Atau sekurang-kurangnya DS Najib tampil ke hadapan memperTAHANkan pihak yang diFITNAH oleh 'Profesor CHAP Ayam' UIA ini tanpa perlu DYMM Sultan Selangor sendiri berTITAH untuk memperJELASkan keadaan? ->KLIK<-

Kita PERCAYA 100% DS Najib seperti jugak semasa dia mengUMUMkan untuk meMANSUHkan ISA 31 Ogos lalu tidak menDAPAT gambaran sebenar sama sekali.. Agaknya PENYAKIT Pok Nik 'ALAIHISSALAM' di Kelantan dah berJANGKIT kepadanya? Apa yang DS Najib lakukan sekarang hanyalah melakukan apa yang MUSUH kepada UMNO/BN mahu lakukan iaitu 'Self-DESTRUCTION' kepada parti dan juga kerajaan sendiri.. DS Najib cenderung menDENGAR kata-kata puak-puak LIBERAL dalam UMNO/BN yang berKIBLATkan PR lebih daripada kata-kata puak-puak NASIONALIS yang mahukan NEGARA ini KONSTRUKTIF dan maju ke hadapan dengan dasar-dasar sedia ada..

Apakah yang diHARAPkan oleh DS Najib daripada PINDAan AUKU ini? MengHARAPkan para mahasiswa akan berbondong-bondong menyokong UMNO di luar KAMPUS? Atau mengHARAPkan IPT kita akan meLAHIRkan lebih RAMAI graduan seperti SAINTIS, pakar GENETIK, pakar Bio-TEKNOLOGI dan sebagainya HASIL aktiviti POLITIK di luar KAMPUS? Sedangkan dalam UMNO sendiri pun ada MALAUN yang berPENDIDIKan hingga ke Oxford tetapi lebih CENDERUNG meMUSNAHkan NEGARA dengan amalan POLITIK WANG? Sepatutnya pengHAPUSan amalan seBEGINI yang patut menjadi 'PRIORITY' bagi DS Najib untuk kembali mendapat SOKONGan RAKYAT, bukan MANSUHkan dasar sedia ada!

Sebagai pemBAYAR cukai, sudah tentu RAKYAT mengHARAPkan duit cukai mereka diGUNAkan seWAJARnya oleh kerajaan termasuklah dalam soal pemBANGUNan PRASARANA, pemBANGUNan Modal INSAN menerusi IPT dan menjaga 'SECURITY' keHIDUPan mereka serta NEGARA.. Namun, jelas DS Najib dok MANSUHkan akta itu dan ini semata-mata kerana menDENGAR kata-kata puak-puak berOTAK LIBERAL yang jelas tidak memandang jauh ke HADAPAN.. Nampaknya RAKYAT terpaksalah berANGGAPan DS Najib sama jugak dengan Lebai-Lebai PAS, pelaku MAKSIAT dalam PKR dan peMAKAN BABI dalam DAP La'anatullah lebih UTAMAkan cara nak 'KERJA'kan duit cukai ini demi memperTAHANkan kuasa POLITIK.. Nampaknya TEORI 'R-A-H-M-A-N' akan TAMAT..

Wallahualam..

1 comment:

Anonymous said...

JELAS SEKALI BAHAWA APA YANG DIPERKATAKAN OLEH TUAN ITU ADA KEBENARANNYA. YANG BENAR KITA AKUI IANYA BENAR. SINDROM MENARI MENGIKUT RENTAK PEMBANGKANG SEOLAH2 TELAH MENJADI SATU SENI TARI YANG DIAMALKAN OLEH UMNO. KALAU DGN AUKU, KERAJAAN TAK BOLEH KAWAL PELAJAR, APATAH LAGI TANPA AUKU?

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS