DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, November 24, 2011

PRU-13 serentak Parlimen dan DUN - Makin ramai ahli POLITIK jadik Badut SARKAS..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Kita PERCAYA sebelum ini bahawa walaupun PRU-13 diadakan SEKARANG, 4 DUN di bawah PR tidak akan diBUBARkan.. Namun demikian, apabila kita meneliti kembali kata-kata Pok Nik 'ALAIHISSALAM' yang mahukan 4 DUN di bawah PR diBUBARkan serentak dengan Parlimen, seakan terasa ada LOGIKnya apa yang dia cakap.. Menurut Pok Nik,

"Daripada pengalaman saya, lebih baik bubar sekali (serentak). Sebabnya kalau kita bubar sendirian segala iblis, segala syaitan akan datang ke sini semuanya, tidak berdaya kita hendak melawan, lebih baik sekali," ->KLIK<-

HE!HE!HE! Memang kena 'SCAN' OTAK dah orang TUA nih.. Bukanke dulu dia sendiri yang cakap boleh berKAWAN dengan 'SYAITAN'? Hakikatnya, hari ini Lebai-Lebai PAS bukan sahaja takat berKAWAN, malah dah boleh seKATIL dan seBANTAL lagi dengan 'SYAITAN'.. Ye la.. 'SYAITAN' kan selalu mengajak kepada keMUNGKARan? Jadik, kalau PAS boleh berSEKONGKOL dengan pemimpin 'penJUBOR' atau penZINA dalam PKR dan ber'CEMOLOT' dengan PIHAK yang meMUSUHi ISLAM sebagai agama RASMI dalam Perlembagaan NEGARA seperti DAP La'anatullah, TIDAKkah PAS jugak sekutu 'SYAITAN'? KAH!KAH!KAH!

Apa pun, seperti sebelum ini jugak, setiap kenyataan Pok Nik ini pasti akan ada ayat 'REVERSE' atau putar BELITnya.. Di satu sudut, mungkin Pok Nik nampak 'GABRA' kerana mungkin kali ini PAS di Kelantan akan TUMBANG diSEBABkan RAKYAT makin MELUAT dengan keGILAan orang TUA nih nak pegang KUASA walaupun dah makan GAJI BUTA berpuluh TAHUN.. Kalau Hosni Mubarak, Ben Ali, Ali Abdullah Salleh dan Muammar Ghadaffi telah diTUMBANGkan, kenapa pulak TIDAK dengan Pok Nik? Itu yang dia GABRA tuh.. Kalau nak diKIRA sumbangan Pok Nik di Kelantan, tak ada apa pun.. Yang kaki MAKSIAT tetap kaki MAKSIAT.. Yang minum air KARAT pun masih minum lagi? HE!HE!HE!

Berbeza pulak dengan Pok Nik, rakan se'SYAITAN'nya seperti DAP La'anatullah dan PKR tidak berSETUJU untuk memBUBARkan DUN masing-masing SERENTAK dengan Parlimen.. Mungkin mereka mahu tunjuk KUASA kerana semua MAKLUM bahawasanya DAP La'anatullah nih hampir 80% kaum peMAKAN BABI menyokong mereka.. Manakala PKR pulak tentunya berGANTUNG harapan kepada seBAHAGIAN besar sokongan kaum peMAKAN BABI dan perPECAHan undi di kalangan kaum Melayu/BUMIPUTERA.. Untuk meMINIMAkan RISIKO keKALAHan kerana 'MOOD' kaum Melayu/BUMIPUTERA semakin tidak menyebelahi mereka, PKR tentunya mahu meLEWATkan (bukan 'meLIWATkan' ye..) pemBUBARan DUN agar mereka dapat MASA untuk memulihkan keadaan..

Dalam KONTEKS ini, adalah lebih BIJAK bagi UMNO/BN mengambil peluang untuk mengukuhkan parti dan memBUANG jauh-jauh LIABILITI yang mengGUGAT keKUATan parti.. Sudah cukup lama UMNO/BN menyimpan LIABILITI dalam parti, ingat RAKYAT tak nampak ke? Kita PERCAYA tulisan Datuk Zainudin Maidin dalam Utusan Malaysia hari ini WAJAR dijadikan pengajaran oleh UMNO/BN sebelum BUBARkan Parlimen.. ->KLIK<-

Pengalaman 'meNGERIkan' Datuk ZAM semasa PRU 2008 sepatutnya menjadi IGAUan kepada pemimpin UMNO/BN yang masih dok 'KHAYAL' dengan IDEALISME otak-otak LIBERAL dari Oxford, KONON-kononnya.. Hek eleh.. 'PENYAMUN' pun RAMAI yang belajar kat Oxford..

Pok Nik mungkin 'SENGAJA' nak 'TEST Market' dengan berkata sedemikian.. Almaklumlah, DIKTATOR TUA yang makan GAJI BUTA berpuluh tahun, bukan SENANG nak diTERIMA semula RAKYAT.. Silap langkah, jadik macam TS Wan Mokhtar tahun 1999 dulu.. UMNO/BN patut MALU jika terpedaya berkali-kali dengan orang TUA nih.. Kalau bukan kerana keBODOHan pemimpin UMNO/BN sendiri, dah lama dah Kelantan kembali ke pangkuan mereka.. Ingatlah keBODOHan 'BOSS' Pemuda UMNO yang ghairah berSLOGAN 'Pade doh' untuk meRAMPAS Kelantan pada PRU-12.. Akhirnya SLOGAN 'Pade doh' dan memakan diri sendiri jadik SLOGAN 'Pade muko'! KAH!KAH!KAH!

PSSTTT...!! PerHIMPUNan Agong UMNO(PAU) nih takde ke USUL ucapan TERIMA KASIH kepada 'BOSS' Pemuda UMNO yang menyatakan tak mahu jadik calon dah? Atau seperti mana PAU sebelumnya, Melayu-Melayu dalam UMNO ini adalah Melayu LIBERAL yang OTAKnya sering diKATAkan sebagai LAMBAT 'Pick-UP' walaupun graduan Oxford? KAH!KAH!KAH!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS