DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Monday, January 07, 2013

Kenapa UMNO/BN hanya BERANI kata MENANG 140 kerusi PARLIMEN aje PRU-13 nanti..
ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Dalam mengHADAPi PRU-13, kita HAIRAN kenapa ada di kalangan PEMIMPIN UMNO/BN sendiri yang LEMAH semangat untuk meMENANGkan PARTInya ini.. Dengan KATA lain, mereka ini UMPAMA dah sediakan LEHER untuk diPENGGAL walhal pePERANGan belum pun bermula.. Kita KATAkan sedemikian pasal ada beberapa PEMIMPIN UMNO sendiri MERAPU apabila membuat kenyataan MEDIA tentang berapa BANYAK kerusi PARLIMEN / DUN yang akan diMENANGi mereka.. KATA-KATA mereka ini TIDAK lebih macam meLEPASkan BATUK di TANGGA aje.. Adakah SIKAP PEMIMPIN UMNO/BN yang KONONnya mahukan keMENANGan?

Apabila beberapa PEMIMPIN UMNO/BN sendiri menSASARkan keMENANGan kerusi PARLIMEN sekadar 140 kerusi aje, itu dah menandakan SEMANGAT mereka di tahap paling CIBAI.. Sedangkan daripada 222 kerusi PARLIMEN, UMNO/BN seharusnya TIDAK GENTAR untuk menSASARkan 160-180 kerusi.. Apakah selepas peralihan KUASA kepada DS Najib, UMNO/BN sendiri masih ENGGAN berUBAH dan segala KATA-KATA yang mengatakan mereka sudah berUBAH hanyalah RETORIK semata-mata? Apakah sukar untuk UMNO/BN beKERJA untuk mendapatkan keMENANGan BESAR atau RAMAI memilih untuk jadik peMALAS kerana meRASAkan sebagai KONTRAKTOR dan peLOBI, KOMISEN untuk mereka tetap ada?

Dalam KONTEKS yang diNYATAkan, mungkin para PEMIMPIN UMNO/BN patut MALU dengan puak-puak PR.. Puak-puak PR ini langsung TIDAK SEGAN pun untuk menSASARkan KONONnya mereka mampu memerintah NEGARA walaupun HAKIKATnya itu hanyalah KELENTONG KOSONG semata-mata.. Namun, jelas di sini segala gerak KERJA dan KOMITMEN mereka 100% hanyalah untuk menJATUHkan UMNO/BN sahaja.. Apa sahaja akan dilLAKUkan demi menJATUHkan UMNO/BN walaupun terpaksa memperBODOHkan seRAMAI mungkin RAKYAT.. Sebaliknya, UMNO/BN pulak masih tercari-cari FORMULA keMENANGan! Itu pun hanya DS Najib dan TS Muhyiddin aje dok penat OTAK memikirkannya..

Dalam 3 PARTI yang KONONnya memBENTUK PR, UMNO/BN patut menyedari bahawa PAS dan DAP La'anatullah patut diCONTOHi.. Bukan dalam bab penyebaran FITNAH sebaliknya dalam bab gerak KERJA yang diLAKUkan.. UMNO/BN harus mengetahu mereka keTINGGAlan dalam HAL ini.. CONTOHnya, 

1) Jentera PROPAGANDA atau FITNAH PAS begitu EFISIEN dalam menyebarkan FITNAH.. Mereka TOLAK tepi dulu keBENARannya sebaliknya meMAINkan FITNAH tersebut seMAKSIMUM mungkin hingga sampai TAHAP orang yang diFITNAH itu tak LAYAK jadik manusia.. Setelah FITNAH mereka sudah TEPU atau pun terBUKTI itu hanyalah FITNAH, pantas pulak mereka buat tak RETI dan mengGANTIkannya pulak dengan FITNAH terbaru.. Menariknya, PAS TIDAK pernah GAGAL menarik KHALAYAK RAMAI untuk mendengar FITNAH mereka..

2) DAP La'anatullah pulak sejak dari AWAL penubuhannya lagi sentiasa KOMITED untuk menJATUHkan pemerintahan Melayu/ISLAM di NEGARA ini.. Untuk itu, segala gerak KERJA mereka diJALANkan secara SISTEMATIK walaupun ianya mengambil MASA.. Hari ini kita LIHAT hasil gerak KERJA DAP La'anatullah, orang Melayu/ISLAM seakan sudah TIDAK ada PEMIMPIN yang berWIBAWA dan diSEGANi seperti MANTAN 4 PM terDAHULU.. Orang Melayu/ISLAM sudah tak KISAH walaupun seorang Cina MUALAF diTABALkan sebagai 'M-E-L-A-Y-U' dalam HIERARKI kePIMPINan PARTI ini tanpa berTANYA dia dah berSUNAT ke belum?

Apakah yang perlu UMNO/BN pelajari daripada PAS dan DAP La'anatullah? Ianya,

1) UMNO/BN harus CEKAP menyebarkan FAKTA dan keBENARan seperti mana PAS CEKAP dan EFISIEN dalam menyebarkan FITNAH.. UMNO/BN hanya mengHARAPkan para juruBLOG dan pihak NGO.. CONTOHnya dalam ISU FITNAH meLIBATkan penjual KARPET bernama Deepak.. Selagi UMNO/BN GAGAL meLAKUkannya, selagi itulah para PEMIMPIN UMNO hanya berANGAN untuk MENANG setakat 140 kerusi PARLIMEN aje..

2) UMNO/BN harus menuntut ahli dan PEMIMPIN mereka memBERIkan 100% KOMITMEN terhadap PARTI.. Inilah yang sebenarnya SUKAR kerana RAMAI di kalangan para PEMIMPIN UMNO/BN memPUNYAi AGENDA terSEMBUNYI dalam PARTI.. Mereka TIDAK KISAH pun UMNO/BN KALAH kerana sudah MEWAH di dalam GLC-GLC seperti beberapa 'EX-Level  4 BOYS' macam ini.. ->KLIK<-

Kita dah BANYAK kali sebut bahawa UMNO/BN sudah terlepas PELUANG untuk memBERSIHkan PARTI dengan TIDAK mengadakan pemilihan SEMULA.. Hari ini RAMAI para PEMIMPIN UMNO/BN menTERTAWAkan pemilihan DAP La'anatullah yang TIDAK tersalah mengira dalam 'EXCEL Spreadsheet'.. Malangnya, UMNO yang meRUPAkan PARTI utama patut TAHU bahawa RAKYAT TIDAK meLUPAkan langsung pemilihan UMNO pada TAHUN 2009.. Pemilihan PARTI yang terKOTOR dan terJIJIK dalam SEJARAH kerana dipalitkan dengan amalan POLITIK WANG! Sampai sekarang UMNO tak terJAWAB bagaimana orang yang penCALONannya paling SEDIKIT di peringkat CAWANGAN dan BAHAGIAN boleh MENANG di peringkat PAU?

Ya.. Selagi POLITIK WANG dan pengamalnya BEBAS berMAHARAJALELA dalam UMNO/BN dan BEBAS pulak menjadi PENYAMUN tahap VVIP dalam GLC-GLC, selagi itulah tahap SOKONGan RAKYAT terhadap UMNO/BN TIDAK ke mana.. Malah, KREDIBILITI dan KOMITMEN mereka terhadap PARTI sepatutnya sudah LAMA diSIASAT.. Bukan RAHSIA lagi mereka berSIKAP TALAM beRATUS muka dengan menDEDAHkan keBURUKkan UMNO/BN dan kerajaan tetapi pada masa yang SAMA berPURA-PURA pulak KONONnya merekalah ahli yang paling SETIA.. Jadik, teruskanlah UMNO/BN berANGAN hanya untuk MENANG 140 kerusi PARLIMEN.. Itu pun kalau dapat BANYAK tuh.. Kalau tak dapat? 

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS