DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, January 17, 2013

Sungguh KELAKAR! PENDATANG memPERTIKAIkan PENDATANG lain jadik WARGANEGARA seperti mereka dalam MALAYSIAKINI?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE! PENDATANG.. Ya.. Kita cukup SUKA apabila ISTILAH ini disebut-sebut oleh pihak tertentu yang berkePENTINGan POLITIK terUTAMAnya berhubung pemBERIan keRAKYATan di Sabah diLAKUkan dan tentunya sekali lagi meRUPAkan 'ART of DIVERSION' untuk memBURUKkan Kerajaan UMNO/BN pada hari ini.. Yang SERONOKnya tuh, ada pulak beberapa PORTAL berita 'AH-Beng' seperti MALAYSIAKINI cuba menSENSASIkan ISU ini bersama-sama para PEMIMPIN DAP La'anatullah seperti 'DINASTI Lim'! Tak apa.. Kita cukup SUKA mereka menSENSASIkan ISU ini.. Malah, kita PERCAYA RAMAI lagi yang SUKA..

PENDATANG.. Siapakah yang diKATAkan PENDATANG? Dalam KONTEKS Geografi di rantau Asia Tenggara ini, siapakah yang PENDATANG? Ooo.. KONTEKS tu BESAR sangat ke? OKlah.. Kita ambil dalam KONTEKS sekitar NEGARA kita ini dengan NEGARA-NEGARA jiran seperti Indonesia, Thailand, Brunei dan Filipina.. Sekali lagi kita TANYA, siapakah yang diMAKSUDkan dengan PENDATANG? 

1) Adakah orang Melayu/ISLAM di Kedah dan Kelantan melihat orang Melayu/ISLAM di Pattani atau Songkhla sebagai PENDATANG?

2) Adakah orang Melayu/ISLAM keturunan Acheh, Rawa, Minang, Mendailing, BUGIS atau JAWA menganggap sanak-saudara mereka yang seketurunan di pulau Sumatera, Jawa dan Sulawesi sebagai PENDATANG?

3) Adakah orang Bajau dan PRIBUMI Sabah terutamanya di Bahagian TIMUR menganggap orang Moro/ISLAM di Selatan Filipina dan orang Melayu BRUNEI sebagai PENDATANG?

Itu SOALAN yang patut diTANYAkan dalam KONTEKS sekitar NEGARA kita ini.. Untuk menJAWABnya, kita BERIkan 'HINT' seperti di bawah,

- Apakah BAHASA dan TULISan mereka berBEZA sangat? 

- Apakah fahaman AGAMA mereka berBEZA?

- Apakah BUDAYA dan cara HIDUP mereka berBEZA?

Jika SEMUAnya TIDAK ada perBEZAan, siapakah yang sebenarnya LAYAK dipanggil PENDATANG? Ada tak para 'AH-BENG' dalam MALAYSIAKINI boleh menJAWABnya? Tak mahu JAWAB? OK.. Kita JAWAB.. PENDATANG dalam KONTEKS NEGARA ini ialah orang ASING yang dibawa MASUK ke NEGARA ini oleh orang ASING yang lain.. CONTOHnya seperti PENJAJAH Eropah yang meng'IMPORT' RAKYAT benua China dan India ke NEGARA lain untuk jadik KULI mereka! Tak FAHAM jugak? Ish.. Memang BENAK 'AH-Beng' nih.. Patutnya jadik 'CAI' yang jual 'HENSET' kat Pasar PUDU aje kalau dah BENAK! HE!HE!HE!

Apa? Mereka ialah PENDATANG kerana berASAL dari NEGARA lain dan diBERIkan keRAKYATan kerana telah LAMA tinggal di NEGARA ini.. Ooo.. Sebab itu aje ke? Apa BEZAnya STATUS mereka sebagai PENDATANG dengan STATUS 'AH-Beng' dalam MALAYSIAKINI dan DAP La'anatullah sebagai PENDATANG? 'AH-Beng' dalam MALAYSIAKINI dan DAP La'anatullah KATA mereka BERHAK jadik WARGANEGARA pasal TOK NENEK mereka dah LAMA datang ke NEGARA ini.. Eh? kalau para 'AH-Beng' yang TOK NENEKnya datang JAUH beRIBU batu boleh 'CLAIM' sedemikian, kenapa pulak mereka yang lebih DEKAT ini TIDAK boleh? 

Kita SETUJU dengan keCERDIKkan TUN Dr. Mahathir yang menJAWAB ISU ini.. Beliau mengatakan keRAKYATan telah diBERIkan kepada mereka yang tidak FASIH dalam Bahasa Malaysia tetapi telah lama tinggal di Malaysia..

"Jadi mengapa tidak pendatang di Sabah yang memiliki semua  kelayakan ini, boleh diterima sebagai warganegara?" ->KLIK<-

PERGH!! Patutlah puak PENDATANG yang TIDAK mahu dipanggil PENDATANG seperti 'AH-Beng' dalam MALAYSIAKINI dan DAP La'anatullah nih 'HANGIN'! Memang JAWAPAN beliau PEDIH dan CUKUP dengan segala macam PERASA! Syabas TUN! KAH!KAH!KAH!


Ooo.. Ada 'AH-Beng' yang MARAH pulak KONONnya pasal tak dapat meMILIKki TANAH di Sabah.. Hek elleh.. 'AH-Beng' kalau mau TANAH kena datang ke Kelantan la, bukannya Sabah.. Kelantan pasal ada Pok Nik 'ALAIHISSALAM' yang boleh bagi kat PENDATANG sampai 10 ribu ekar TANAH tanpa sebab.. Jadik, kalau 'AH-Beng' nih rasa SUSAH sangat nak dapat TANAH di Sabah, Pok Nik pasti akan mengALU-ALUkannya ke Kelantan.. Cumanya kena datang CEPAT sikitla TAKUT Pok Nik masuk CCU ke ICU ke atau ke dalam TANAH, lagi SUSAH! KAH!KAH!KAH!


Nih apahal pulak 'PADIYAPPA' nih? Apahal pulak mau UNGKIT orang masuk ISLAM dah dikira BUMIPUTRA pulak? Ehh? 'PADIYAPPA' nih BENGONG ke apa? Kalau TOK NENEK dia masuk ISLAM dan KAHWIN dengan orang Melayu/ISLAM zaman PENJAJAH British dulu, dah SENANG aje dapat 'TITLE' BUMIPUTRA hari nih? Siapa suruh TOK NENEK ko tak KAHWIN dan masuk ISLAM masa tuh? TOK NENEK ko le yang BODOH! Patut le 'PADIYAPPA' HINDRAF macam ko berIYA-IYA nak MINTAK PAMPASan dari British! Ko yang SAHkan ko tuh PENDATANG pasal MARAHkan British bawak TOK NENEK ko datang ke NEGARA ini? KAH!KAH!KAH!

KELAKAR.. KELAKAR.. PENDATANG sendiri memPERTIKAIkan PENDATANG lain jadik WARGANEGARA? PENDATANG sendiri MARAHkan PENDATANG lain yang memenuhi SYARAT sepertinya untuk jadik WARGANEGARA? Patutnya, mereka cuba DENGAR balik apa yang Puan Sharifah ini KATA dalam FORUM di UUM.


"LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.. Kalau YOU tak SUKA NEGARA ini, kenapa tak 'MIGRATE' aje ke NEGARA lain? LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.." KAH!KAH!KAH!


Kalau nak diUNGKIT, berapa RAMAI agaknya kePIMPINan dalam DAP La'anatullah dan PKR sendiri yang sememangnya PENDATANG tetapi boleh pulak PERASAN BAGUS untuk memPERTIKAIkan orang lain? Apa pun, kita TAHU sangat-sangat KONONnya kenapa ISU PENDATANG di Sabah yang diBERIkan keWARGANEGARAan ini diMAINkan.. Bukan perkara BARU pun.. Ianya terMASUKlah AGENDA untuk mengKRISTIANkan Sabah seperti yang diHAJATi oleh Penasihat PKR dan RAKAN seKONGKOLnya dari Filipina ini.. 


Sebab itulah dia SEMBUNYIkan PERANANnya menJATUHkan Kerajaan PBS di Sabah dahulu pada TAHUN 1994.. Memang JAHATlah 'PenJUBOR + PenZINA' yang berFAHAMan PLURALISME nih.. Itu pun Lebai-Lebai DUNGU PAS ikut aje.. Ye la.. Dah DUNGU la KATAkan.. HE!HE!HE!

Wallahualam..    

7 comments:

Anonymous said...

Canteeeek posting you bro.... Cayalah.

Anonymous said...

Aku tak sangka rupanya ramai jugak atasan PKR ni lahir Singapore, apa mungkin PKR ni trojan horse Singapore?
Sedangkan Obama pun dipertikaikan sebab disangsikan tanah lahirnya...

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Pohon kepada ANON berdua untuk SEBARkan..

Wallahualam..

ajai62 said...

Assalam Bro

Setuju sangat Bro... ada yang kepanasan bontot dah... Pendatang mempersoalkan kerakyatan pendatang yang lain... hihihhhhhi... kata orang sejarah tak mudah nak diubah... kalau dah asal-usul komunis...tetap komunislah Bro...

ajai62 said...

Assalam Bro

Mohon untuk copy ke blog kawan...

tq

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

En. Ajai,

SILAkan..

Wallahualam..

Anonymous said...

Racist giler org2 d blog ni.memalukn org mly je. Dosa tu jgn la buat byk sgt.

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS