DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, January 27, 2013

KLIP YOUTUBE ini patut diTONTON sambil anda memBACA hasil 'RESEARCH' UMCEDEL..ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Beberapa hari sebelum ini HEBOH jugaklah diperKATAkan di dalam BLOG-BLOG tentang KAJIAN UMCEDEL, sebuah BADAN di bawah NAUNGAN Universiti MALAYA (UM).. UMCEDEL ini diTUBUHkan KONONnya untuk membuat KAJIAN AKADEMIK dan pengKHUSUSan tentang amalan DEMOKRASI dan PILIHANRAYA di NEGARA ini.. KONON-KONONnya lagi, BADAN ini TIDAK mahu NEGARA ini keTINGGALan atas apa yang diKATAkan sebagai pemBANGUNan DEMOKRASI.. Sebab itulah KAJIAN mereka ini asyik-asyik bab POLITIK dan berKISAR tentang MAINAN PERSEPSI terhadap Kerajaan UMNO/BN sebagai Kerajaan PUSAT.. ->KLIK<-

Kita TIDAK NAFIkan sememangnya sudah menjadi LUMRAH untuk mana-mana IPT memBINA PUSAT KAJIAN sebegini.. Itu adalah HAK mereka.. SOALnya, setakat manakah ianya memBANTU dalam perkembangan AKADEMIK seterusnya membantu dalam pemBANGUNan NEGARA bagi mencapai WAWASAN 2020? Itu yang sepatutnya diFIKIRkan dan menjadi TANGGUNG-JAWAB kepada SEMUA Naib CANSELOR, para PROFESSOR, SAINTIS dan jugak PENSYARAH di IPT.. SALAHkah untuk meLETAKkan kePENTINGan NEGARA lebih UTAMA berbanding NAFSU POLITIK yang cuba diSAMPAIkan menerusi  hasil KAJIAN?

Kita dah BANYAK kali SEBUT dalam BLOG ini bahawa mereka yang berGELAR sebagai PENSYARAH atau PROFESOR di IPT-IPT pada hari ini sepatutnya SEDAR bahawa di luar perseKITARan IPT jugak RAMAI golongan yang memPUNYAi SARJANA dan jugak PhD.. Dengan KATA lain, mereka yang di luar ini TIDAK perlu pun meLABELkan diri KONON-KONONnya sebagai ahli AKADEMIK atau pun memaksa orang lain mendengar apa yang mereka KATAkan.. Namun, mereka tetap diHORMATi dan PENDAPAT mereka diambil kira dalam BIDANG masing-masing.. Malah, mereka ini TIDAK perlu pun diJAJA atas PENTAS CERAMAH POLITIK pun!

Kita nak TANYAlah kepada anda SEMUA.. Apakah perlunya WUJUD PUSAT seperti UMCEDEL ini di IPT dan perlukah KAJIAN mereka ini diperBESARkan? Kalau di NEGARA-NEGARA MAJU, keBANYAKkan KAJIAN berKAITAN POLITIK ini diLAKUkan oleh pihak MEDIA, NGO berDAFTAR dan jugak para pengKAJI BEBAS yang mempunyai PUSAT KAJIAN perSENDIRIan.. Kerajaan dan jugak PARTI-PARTI lawan jugak mempunyai PUSAT KAJIAN masing-masing.. CONTOHnya seperti JASA dan Merdeka CENTER.. Jadik, kenapakah KAJIAN UMCEDEL ini perlu diPUBLISITIkan sedangkan ianya SAMA aje dengan KAJIAN oleh pihak lain?

Malah, KAJIAN oleh UMCEDEL ini sebenarnya terlalu PINCANG dan yang sering diPAPARkan oleh mereka hanyalah PDF 'SLIDE' yang sudah pun terSEDIA di dalam laman WEB mereka.. Tak ke ini menunjukkan tahap KUALITI KAJIAN mereka?

- Apakah SKOP KAJIAN mereka?

- Bagaimanakah DATA diKUTIP? 

- Apakah KAEDAH STATISTIK yang diGUNAkan untuk ANALISIS?

- Cukup ke RESPONDEN cuma sekitar 1500 orang sedangkan PENGUNDI berDAFTAR di NEGARA ini berJUMLAH 13 juta orang?

Walaupun kita bukan ahli AKADEMIK di IPT, tetapi kita jugak berkeLULUSAN SAMA seperti mereka yang dok buat KAJIAN tuh.. Kita RASA diperBODOHkan apabila HASIL KAJIAN UMCEDEL cuma memaparkan GRAF dalam PDF 'SLIDE'.. Apa yang diperSOALkan di atas langsung TIDAK terJAWAB di dalamnya.. Ini tahap KAJIAN yang KONONnya AKADEMIK untuk sebuah IPT terTUA di NEGARA ini? 

Mungkin ada yang MARAH jika KAJIAN sebegini diKAITkan dengan PRESTASI atau 'RANKING' UM yang semakin KELAM di PERSADA AKADEMIK seluruh DUNIA.. Tatkala IPT-IPT lain seluruh DUNIA dok buat KAJIAN terperinci tentang TEKNOLOGI-TEKNOLOGI baru, UM hanya berBANGGA dengan KAJIAN UMCEDEL? Tak MALU ke UM bila IPT ini semakin keTINGGALan berBANDING IPT lain walaupun UM adalah IPT terTUA di NEGARA ini?

1) '2012 WORLD UNIVERSITY WEB RANKING' oleh 4 International Colleges and University (4ICU) meLETAKkan UM di tangga ke-81 bagi IPT seluruh ASIA (UTM di tangga ke-68).. ->KLIK<-

2) 'Times Higher Education World University Rankings' langsung TIDAK meLETAKkan mana-mana IPT di NEGARA ini termasuk UM ke dalam SENARAI.. ->KLIK<-

3) 'QS Asian University Rankings' pulak meLETAKkan UM di tangga ke-35 jauh di bawah IPT lain di ASIA yang lebih 'MUDA'.. ->KLIK<-

4) PORTAL Malaysian Digest pulak meLETAKkan UM di tangga ke-3 di bawah UKM (tangga ke-2) dan UTM (tangga pertama) di kalangan IPT dalam NEGARA.. ->KLIK<-

Apakah KRITERIA yang diLETAKkan untuk 'RANKING' sesebuah IPT? Tentunya KAJIAN AKADEMIK yang diLAKUkan serta KUALITI pemBELAJARan yang diajar.. KeBANYAKkan IPT lain di peringkat ASIA di dalam senarai 'RANKING' di atas adalah IPT yang meLETAKkan BIDANG SAINS dan TEKNOLOGI sebagai KAJIAN AKADEMIK di IPT masing-masing.. Dengan KATA lain, TESIS mereka berKISAR tentang pemBANGUNan TEKNOLOGI dan APLIKASI bagi keGUNAan manusia di masa HADAPAN.. Apakah KAJIAN POLITIK ala-ala UMCEDEL ini tergolong sekali?

Inilah PAYAHnya EGO dengan puak-puak di IPT di NEGARA kita ini.. Baik dari PENSYARAH sampailah ke peringkat PELAJARnya.. Ada yang 'DROP' walaupun cuma belajar TESL pun masih PERASAN dirinya 'MAHASISWA'? KAH!KAH!KAH!Haaa.. Inilah PENYAKITnya.. Inilah yang menCEMARkan dunia AKADEMIK di IPT-IPT seluruh DUNIA.. Kita meLETAKkan si 'BODOH' sebagai 'HERO'.. Sedangkan yang pihak yang bersungguh-sungguh mengejar ILMU dipinggirkan? EGO sebegini jugaklah yang diMILIKki oleh sesetengah PENSYARAH yang meLETAKkan FAHAMan POLITIK mereka lebih UTAMA.. Nak CONTOH? Tengok aje la PROFESOR 'KANGKONG' di UIA, UNISEL dan UM yang rela jadik 'CAI' kepada ahli POLITIK yang tak habis SEKOLAH pun.. Sama jugalah dengan seorang Timbalan MENTERI IPT tuh.. BerLAGAK macam peMENANG 'NOBEL'!

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

UM, UNISEL DAN UIA ADALAH IPT HEBAT YANG MELAHIR KAN GRADUAN BERKUALITI TINGGI DALAM BIDANG DEMONSTRASI JALANAN.

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Patut bagi DEGREE ke DIPLOMA untuk COURSE macam tu? HE!HE!HE!

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS