DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, January 17, 2013

'LISTEN.. LISTEN.. LISTEN..' The 'ART of DIVERSION' and SABOTAGE threating UMNO/BN..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

PERTAMA sekali kita ingin memperBETULkan kenyataan bahawa Puan Sharifah dalam ISU "LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.." itu bukanlah seorang PANELis seperti yang diSANGKA.. Sebaliknya dia adalah MODERATOR dalam FORUM yang berlangsung di UUM tersebut.. Namun demikian, ini lebih meWAJARkan untuk dia mengUCAPkan "LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.." terhadap MAHASISWA PSM yang meLAKUkan PROVOKASI kepadanya.. Kenapa pulak dia TIDAK berhak mengatakan sedemikian sedangkan dia adalah MODERATOR dalam FORUM tersebut? SALAH ke dia KATA begitu ketika seorang MAHASISWA PSM datang MEREPEK tak tentu HALA tatkala masa untuk berFORUM sudah hampir TAMAT?

Kita dah SEBUT dalam beberapa 'POSTING' berKAITAN ISU "LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.." ini bahawa kita TIDAK berMINAT pun menDALAMi apa yang Puan Sharifah itu dan MAHASISWA PSM tersebut BAHASkan.. Apa pun, sekiranya anda ingin mengikuti ISU yang mereka timbulkan hingga jadik EMOSIONAL, anda boleh memBACA penJELASan di BLOG Panglima Perang CYBER.. ->KLIK<-

Setelah anda memBACAnya, kita yakin anda akan FAHAM kenapa perKATAan "LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.." itu diTUJUkan kepada MAHASISWA PSM tersebut.. Nak jadik MAHASISWA tuh bukannya takat pandai KELENTONG aje.. OTAK pun kenalah LIGAT berFIKIR untuk meNILAI sesuatu FAKTA.. Baru tak jadik BODOH!

Apa yang kita ingin NYATAkan kali ini ialah bagaimana ISU "LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.." yang sebenarnya amat REMEH tetapi telah dijadikkan 'SENJATA' terhadap UMNO/BN.. Inilah yang kita KATAkan sebagai 'ART of DIVERSION' dan bukan SEMUA orang mampu meLAKUkannya.. 'ART of DIVERSION' ini sudah menjadi LUMRAH di kalangan puak-puak PR untuk mengALIHkan sesuatu ISU yang memBEBANkan mereka.. Untuk meLAKUkan 'ART of DIVERSION', apa yang MUSTAHAK ialah bagaimana untuk memPENGARUHi EMOSI pihak RESPONDEN yang menDALAMi sesuatu ISU yang diSAKSIkan depan MATA mereka.. Apabila EMOSI diPENGARUHi, mereka TIDAK dapat buat perTIMBANGan yang BETUL..

Dalam ISU "LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.." ini, 'ART of DIVERSION' telah diLAKUkan bukan oleh MAHASISWA PSM itu sebaliknya oleh KUNCU-KUNCUnya yang meRAKAM dan menyebarkan AKSInya menerusi MEDIA Internet.. Sudah tentu BODOH untuk kita menyangkakan SEMUA pengguna FACEBOOK, pembaca BLOG dan YouTUBE itu mempunyai PEMIKIRAN yang SAMA dengan kita.. 'FLOW' bagaimana mereka melakukan 'ART of DIVERSION' ini adalah seperti ini:-

1) Pada AWALnya mereka menyebarkan ISU "LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.." ini dalam VERSI mereka di kalangan puak-puak TOTOK yang sering memBUTAkan diri terhadap FAKTA dan keBENARan..

2) Puak-puak TOTOK ini pulak akan menyebarkan pulak ISU "LISTEN.. LISTEN.. LISTEN.." ini kepada rakan-rakan mereka yang berFIKIRan NEUTRAL tetapi mudah terPENGARUH..

3) GABUNGan puak-puak TOTOK dan mereka yang mudah terPENGARUH inilah yang akan memPENGARUHi pemikiran RASIONAL pihak lain dalam SKALA yang BESAR hingga membentuk SENTIMEN di kalangan UMUM..

4) Apabila ianya sudah menjadi SENTIMEN, sukar untuk memBOLEHkan FAKTA yang SEBENAR diperBETULkan dan diSEBARkan semula..

RAMAI di kalangan RAKYAT di NEGARA ini meMILIKki akaun FACEBOOK, TWITTER dan YouTUBE yang terBUKTI begitu EFEKTIF untuk meMUDAHkan 'ART of DIVERSION' ini diLAKUkan.. Nak tak nak, kita kena menerima bahawa inilah cara KOMUNIKASI yang EFEKTIF tetapi pada masa yang sama boleh meMUSNAHkan dalam KONTEKS 'ART of DIVERSION' yang kita NYATAkan.. Oleh itu, UMNO/BN harus meMANFAATkan seMAKSIMUM mungkin cara KOMUNIKASI yang diperKENALkan oleh DASAR Kerajaan UMNO/BN sendiri untuk RAKYAT..

Sebenarnya TIDAK susah pun untuk UMNO/BN meLAKUkan semula 'REVERSING' terhadap 'ART of DIVERSION' yang diLAKUkan oleh puak-puak PR ini.. Yang menjadik PUNCA kepada segala keSULITan UMNO/BN ialah SABOTAJ oleh beberapa PEMIMPIN UMNO/BN sendiri yang TIDAK mahu FAKTA dan keBENARan diSEBARkan.. Bukan RAHSIA lagi beberapa PEMIMPIN UMNO/BN boleh MENIKAM 'BOSS' mereka iaitu DS Najib sendiri mengGUNAkan ISU yang telah melalui 'ART of DIVERSION' ini.. Ini kerana sejak dari AWAL lagi mereka yang meLAKUkan SABOTAJ ini bukannya SETIA kepada PARTI dan DS Najib sebaliknya mereka ini sememangnya telah diTUGASkan untuk menJAHANAMkan UMNO/BN dari dalam! 

UMNO/BN sebenarnya masih LEMAH dalam bab menangkis 'ART of DIVERSION' ini tetapi ENGGAN pulak memperBAIKI keLEMAHannya.. Oleh kerana SABOTAJ dari dalam UMNO/BN sendirilah penyebab kenapa segala MAKLUMAT berKENAan DASAR Kerajaan PUSAT dan PARTI langsung TIDAK sampai kepada RAKYAT.. Para penSABOTAJ ini bukan sahaja ENGGAN menyebarkannya, malah mereka pulak yang memPROMOSIkan AGENDA puak-puak PR walaupun ianya terBUKTI menJAHANAMkan NEGARA! Selain itu, pengGUNAan MEDIA Internet yang RENDAH di kalangan para PEMIMPIN UMNO/BN sendiri meMUDAHkan SABOTAJ ini diLAKUkan.. BACAlah 'POSTING' terDAHULU BLOG ini untuk mengetahui siapa yang diKATAkan penSABOTAJ tersebut..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS