DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, April 10, 2013

4 buah BAS ahli UMNO Perlis berKUMPUL di PWTC menuntut Pok Nik menjadik MB mereka pada PRU-13 nanti?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Belum pun apa-apa lagi diUMUMkan oleh PM DS Najib berKENAan dengan CALON PRU-13, sudah ada UMNO NEGERI yang menyalak-nyalak sesama sendiri berGOMOL berGUMPAL pasal CALON.. Antara yang KUAT diperKATAkan dalam beberapa BLOG ialah UMNO Perlis yang KECIL tapi KUAT NAFSU.. ->KLIK<-

Ini sekaligus menjadi MODAL BESAR kepada puak-puak PR untuk terus meMOMOKkan lagi UMNO walaupun HAKIKATnya UMNO Perlis TIDAK langsung mengUKUR BAJU di badan sendiri untuk mengHADAPi PRU-13 kali ini.. PerGOLAKkan UMNO Perlis ini menunjukkan bahawa UMNO di NEGERI paling KECIL pun boleh berGOLAK sakan meREBUT KUASA pada PRU-13 kali ini..

HAK untuk memilih siap CALON pada PRU-13 ialah HAK PM DS Najib sebagai PRESIDEN dan KETUA kepada BN.. Namun, ada jugak beberapa PEMIMPIN tahap 'TAIK' dalam UMNO Perlis ini masih MAHU meLUMURkan 'TAIK' mereka MUKA DS Najib dengan meLAKUkan perkara sebegini walaupun NAMA sesiapa pun belum diUMUMkan lagi.. Memang SIAL SPESIS orang macam nih! ->KLIK<-

Tengok? Mereka boleh berHIMPUN untuk meMALUkan PM DS Najib demi memBANTAH HAK PM sebagai PRESIDEN UMNO untuk menCALONkan orang? Tatkala keKUATan UMNO di NEGERI-NEGERI yang diTAWAN oleh PR semakin meningkat, UMNO Perlis pulak buat 'TAIK' seolah-olah mereka langsung TIDAK berTERIMA KASIH kepada PM.. Inilah PE'EL segelinitir ahli UMNO Perlis yang meRASAkan UMNO itu macam SYARIKAT SDN.Bhd! Agaknya ahli UMNO yang diMAKSUDkan itu meRASAkan UMNO diTUBUHkan untuk mereka jadikkan HARTA pusaka turun-temurun macam PEMIMPIN PKR dan DAP La'anatullah gamaknya? 

DS Najib sepatutnya SEDAR bahawa SIKAP UMNO Perlis inilah yang memBUAT RAKYAT naik MELUAT dengan UMNO selama ini! DS Najib TIDAK perlu RISAU jika yakin memilih CALON yang TEPAT kerana yang akan mengUNDI ialah RAKYAT.. Jika DS Najib meNAFIkan PEMIMPIN yang diTERIMA oleh RAKYAT semata-mata kerana menurut keMAHUan segelintir PEMIMPIN UMNO Perlis yang meLUMURkan 'TAIK' kepada PARTI ini, RAKYAT pasti melihat kePIMPINan UMNO secara keSELURUHan masih LEMAH ala-ala ZAMAN PM ke-5 dahulu.. Ini TIDAK mengHAIRANkan kerana PEMIMPIN UMNO Perlis jugak yang KUAT mengAMPU PM ke-5 dan MENANTU BABAHnya dahulu!

Kita SARANkan agar DS Najib memperSETANkan sahaja UMNO Perlis yang BIADAB dan TIDAK TAHU berTERIMA KASIH pada PRU-13 kali ini.. Ini kerana, jika mereka ini diLAYAN secara berLEBIHan, ianya hanya memBURUKkan UMNO seluruh NEGARA.. Ada BAIKnya jika DS Najib dan seluruh JENTERA UMNO menumpukan keKUATan kepada NEGERI-NEGERI selain Perlis.. Mungkin sepatutnya JENTERA UMNO diTUMPUkan kepada NEGERI Kelantan, Kedah, Selangor, Perak dan Negeri Sembilan? SeKURANG-KURANGnya, UMNO di NEGERI-NEGERI ini lebih berBALOI untuk mendapat PERHATIAN berBANDING UMNO Perlis!

UMNO Perlis ini TIDAK pernah merasa di bawah REJIM puak-puak PR.. Sebab itulah mereka ini TIDAK pernah pun rasa berSYUKUR dijaga oleh UMNO Pusat sekian LAMA.. Penyakit UMNO Perlis ini SAMA seperti penyakit UMNO Kelantan dan Kedah sebenarnya cuma kali ini UMNO Perlis pulak lebih KRONIK.. PEMIMPIN UMNO Perlis jugak sebenarnya mempunyai PE'EL ala-ala Pok Nik 'ALAIHISSALAM' jugak iaitu mahu pegang JAWATAN sampai MATI! ->KLIK<-


Mungkin mereka patut meMOHON agar Pok Nik berTANDING jadik MB di Perlis jika mereka KECEWA dan berSIKAP BIADAB terhadap apa yang DS Najib buat?

Kita TIDAK rasa PEMIMPIN UMNO Perlis terUTAMAnya yang berSUSAH-PAYAH bawak BAS ke PWTC untuk meMALUkan DS Najib pada hari ini akan mengHORMATinya.. Jadik, sebab itulah DS Najib wajar melihat kepada UMNO di NEGERI-NEGERI lain KHUSUSnya UMNO Kelantan yang GIGIH bekerja untuk 'PENCEN'kan Pok Nik! TIDAK perlu pun RISAU jika Perlis di bawah PR selepas PRU-13 kerana kot mana pun RAKYAT di sana akan mengHUKUM UMNO Perlis kerana ISU ini.. Biarlah DATUK Harun DIN merasa jadik MB selepas Pok Nik mungkin diPENCENkan nanti.. Bukankah itu yang UMNO Perlis nak sebenarnya?

Wallahualam.. 

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS