DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Thursday, April 18, 2013

KURANG dari 48 JAM lagi untuk DS Najib dan UMNO/BN memBUKTIkan CALON-CALON mereka diTERIMA RAKYAT!


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

SERONOK jugak kita melihat GELAGAT ahli-ahli POLITIK samada daripada UMNO/BN mahu pun daripada PR berGELUT dengan CALON-CALON yang dipilih mereka.. Ada yang diCALONkan menarik diri.. Ada yang KECEWA dan keluar PARTI.. Ada jugak yang terpaksa diTUKAR-TUKAR macam BAJU pulak dah..

1) DS Mohd Ali RUSTAM sahkan CALON BN DUN Tanjung Bidara, Abd KARIM Sulaiman tarik diri dan diGANTIkan Md RAWI Mahmud..

2) Bekas MP Seremban, John Fernandez UMUM keluar DAP dan bertanding atas tiket BEBAS pada PRU-13.. 

3) CALON BN bagi DUN Johol, Mohd Fadzil Abu Kasim sahkan SERAH kembali WATIKAH peLANTIKannya sebagai CALON kepada MB Negeri Sembilan pagi tadi.. 

4) ADUN rumah URUT DAP La'anatullah, Ronnie LIU, yang juga EXCO Kerajaan NEGERI Selangor diGUGURkan dari senarai CALON DAP La'anatullah pada PRU kali ini..  

5) Bagi PARLIMEN Lipis, DATUK Abdul Rahman Mohamad akan mengGANTIkan CALON sebelum ini iaitu DATUK Shahrom Osman, manakala tempat Abdul Rahman di DUN Padang Tengku diGANTIkan oleh DATUK Mustapa Long. Sementara itu, CALON asal DUN Bebar Ibrahim Awang Ismail, diGANTIkan oleh Mohd Fakruddin..

HE!HE!HE! Seingat kitalah, ada kenyataan yang agak 'ANGKUH' daripada kePIMPINan UMNO/BN sendiri yang menyatakan bahawa CALON-CALON yang dipilih ini adalah MUKTAMAD dan TIDAK boleh diUBAH lagi.. Namun, jika kita melihat perUBAHan di atas, NAMPAKnya MUKTAMAD yang disebutkan mereka itu hanyalah sekadar MAINAN di BIBIR aje.. Hanya BAHLOL aje yang berLAGAK ANGKUH dengan berKATA sedemikian sedangkan HAK untuk memilih dalam mana-mana PRU ialah HAK RAKYAT? RAKYAT bukannya nak memilih CALON perWAKILan PARTI kamu? RAKYAT nak pilih seorang 'PEKERJA' untuk mereka! 

Jika UMNO/BN atau mana-mana PARTI meRASAkan CALON yang diKEMUKAkan mereka ini RAKYAT terpaksa menerimanya, maka berSEDIAlah untuk menerima pulak PENOLAKkan RAKYAT seperti mana pada PRU-12 lalu.. Jadik, ingin kita NASIHATkan kepada kePIMPINan UMNO/BN itu jangan terlalu 'ANGKUH' dengan membuat kenyataan sedemikian.. Kita pun HAIRAN kenapa CALON-CALON yang diKEMUKAkan beberapa hari LEPAS seolah-olah macam CALON yang diTAPIS oleh 'ETHOS Consultant' aje? Apakah UMNO/BN yang menerajui NEGARA ini TIDAK mempunyai MEKANISME sendiri untuk memilih CALON setiap kali PRU?


Kalau UMNO/BN memilih CALON seperti mana KAEDAH puak-puak PR memilih, NAMPAKnya UMNO/BN sendiri yang perlu diTRANSFORMASIkan oleh DS Najib sebelum menTRANSFORMASIkan NEGARA! Hari ini terdapat BANTAHan bukan dari RAKYAT sebaliknya dari kalangan ahli-ahli UMNO sendiri seperti di Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Kelantan, Pahang dan Negeri Sembilan.. Ahli-ahli UMNO ini memBANTAH CALON yang terdiri daripada golongan PROFESIONAL di tempat-tempat yang mereka KALAH.. Patutlah KALAH pasal RAKYAT yang memilih dalam PRU bukannya ahli-ahli PARTI! Itu pun RAMAI yang BUTA perut?

Sementara RAKYAT pulak ternyata kurang SENANG dengan CALON-CALON yang pernah di'REJECT' oleh mereka tetapi masih diBERIkan peluang entah kali ke BERAPA oleh UMNO/BN.. Macamlah 5 JUTA ahli UMNO/BN itu langsung tak ada sesiapa yang diSENANGi oleh RAKYAT hanya untuk mengisi 222 KERUSI PARLIMEN dan 505 KERUSI DUN? Namun, disebabkan sifat ANGKUH yang ada dalam diri, maka memang TIDAK wujud semangat untuk berTOLAK ansur atau WASATIYYAH dalam diri masing-masing.. Kat RAKYAT pandai SEBUT tapi untuk AMALAN diri sendiri, jangan HARAPlah.. Entah bilalah nak merasa RENDAH diri?

Apa pun, masih ada KURANG 48 JAM untuk kePIMPINan UMNO/BN mengUBAH apa yang patut.. Kita haraplah jika benar SLOGAN 'RAKYAT diDAHULUkan' itu menjadi PEGANGan, kePIMPINan UMNO/BN wajar mengUBAH apa yang patut sebelum hari peNAMAan CALON nanti.. RAKYAT hari ini sudah BIJAK meNILAI apa yang PARTI patut perJUANGkan dan apa pulak yang ahli PARLIMEN dan ADUN patut perJUANGkan.. Namun, masih ada PEMIMPIN UMNO/BN sendiri yang BUTA perut SENGAJA buat-buat tak NAMPAK kerana mengANGGAP PARTI mereka itu ialah sebuah KONGLOMERAT yang perlu diREBUT segala JAWATAN!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS