DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, April 05, 2013

ANALISIS PRU13: KELANTAN ~ MeRUNTUHkan keTAKSUBan seUMPAMA PENAGIH KETAGIHkan DADAH terhadap Pok Nik!ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sebelum peNAMAan CALON berMULA, apa KATA kalau kita pakat-pakat ANALISA keKUATan dan keMAMPUan UMNO/BN di setiap NEGERI? Apa KATA kalau kita pakat-pakat TENGOK keLEMAHan dan keKUATan kepada UMNO/BN untuk mengRAMPAS dan memperTAHANkan NEGERI-NEGERI pada PRU-13 kali ini? UMNO/BN seperti KATA TUN Daim, memang sudah LAMA memerintah lalu TIDAK hairanlah jika WUJUDnya keLEMAHan dalam pemerintahan mereka ini.. Namun, untuk menyatakan UMNO/BN langsung TIDAK memperBAIKI keLEMAHan adalah TIDAK TEPAT.. Jadik, kita MULAkan dengan UMNO/BN di Kelantan dahulu..

Kenapa Kelantan? kerana Kelantanlah NEGERI terAKHIR yang diPERINTAH oleh UMNO/BN sejak 25 TAHUN lalu.. IRONInya, Kelantan yang diPERINTAH oleh Lebai-Lebai DUNGU PAS sebenarnya jauh lebih KUAT berBANDING PKR di Selangor atau pun DAP La'anatullah di Pulau Pinang.. Malah, PAS di Kedah pun TIDAK seKUAT PAS di Kelantan.. CABARan terKUAT yang diHADAPi oleh Lebai-Lebai DUNGU PAS ini pun hanyalah pada PRU-11 yang menyaksikan PAS nyaris lagi TUMBANG dan memerintah dengan hanya keLEBIHan 1 KERUSI DUN sahaja.. Malah, kerusi PARLIMEN di Kelantan pulak diKUASAi oleh UMNO/BN..

TIDAK diNAFIkan PAS sememangnya KUAT di Kelantan.. Walaupun UMNO/BN cuba meNAFIkan, HAKIKATnya keKUATan PAS di sana turut diSUMBANGkan oleh ahli-ahli UMNO/BN sendiri yang seringkali KECEWA apabila LOBI mereka untuk JAWATAN dalam PARTI dan CALON PRU TIDAK berHASIL.. Kerana inilah PAS sering menDABIK DADA mengatakan MUSTAHIL UMNO/BN menawan Kelantan.. Selagi ada PEMIMPIN UMNO/BN sendiri yang 'KAGUM' dengan LAKONan 'ZUHUD' Pok Nik 'ALAIHISSALAM' di sana, selagi itulah UMNO/BN akan GAGAL untuk menawan Kelantan.. Ada BAIKnya mereka ini diCARI dan diNASIHATi segera..

SENARIO semasa PRU-11 menyaksikan Pok Nik sering keluar MASUK HUSM kerana SEMPUT apabila terpaksa jadik MB dengan keLEBIHan 1 KERUSI DUN.. Apakah yang menyumbangkan kepada keJAYAan UMNO/BN pada masa itu? TIDAK lain TIDAK bukan ialah kerana WUJUDnya keSEPAKATan sesama PEMIMPIN UMNO/BN.. Yang RALATnya pulak kerana pemecatan DATUK Ibrahim ALI pada SAAT-SAAT PRU-11 hendak diadakan.. Walaupun diLABELkan dengan pelbagai GELARan baik oleh ahli-ahli UMNO atau pun PAS, DATUK Ibrahim tetap ada PENGARUH seKURANG-KURANGnya di kawasan PARLIMENnya sendiri..

Selain itu, RAKYAT Kelantan jugak TIDAK sePENUHnya menyokong UMNO/BN sebaliknya hanya mahu meLIHAT dahulu atau 'TEST MARKET'.. Disebabkan keLEMAHan kePIMPINan PM ke-5 yang menyaksikan MENANTU BABAH dan 'LEVEL 4 Boys' memPORAK-PERANDAkan Kerajaan PUSAT dan PARTI, pada PRU-12 sekali lagi UMNO/BN diMALUkan.. Walaupun sebelum itu bukan main lagi SLOGAN 'Pade DOH' diLAUNGkan oleh MENANTU BABAH yang diMAKSUDkan.. Cukup untuk kita KATAkan bahawa RAKYAT Kelantan TIDAK MAHU orang 'OX-BRIDGE' berLAGAK di sana kerana RAMAI RAKYAT Kelantan berkeLULUSan TINGGI!


Walaupun UMNO/BN berKEMPEN sebegitu HEBAT pada PRU-12, HAKIKATnya kerana DASAR Kerajaan PUSAT di bawah PM ke-5 menyaksikan TSUNAMI POLITIK yang bukan sahaja mengekalkan Kelantan di bawah PAS, malah NEGERI-NEGERI yang TIDAK dijangka akan JATUH pun terlepas jugak.. SENARIO paling meMALUkan berlaku apabila berBUAH-BUAH BAS yang mengANGKUT anak Kelantan di peRANTAUan menyaksikan mereka ini memilih PAS walaupun BAS keNAIKkan mereka itu disediakan oleh UMNO/BN! Terpaksalah DATUK Mustapa Mohammed (TOK Pa) GELENG kepala walaupun SLOGAN tadi tuh bukan IDEAnya!

Sejak keKALAHan meMALUkan pada PRU-12, Lebai-Lebai DUNGU PAS telah berUSAHA untuk meMANTAPkan PENGARUH mereka di kampung-kampung dan jugak dikalangan RAKYAT Kelantan yang bekerja di luar NEGERI.. Setiap kali mereka ini akan diHUBUNGi dan diHASUT dengan segala macam PROPAGANDA yang menDEWAkan Pok Nik kerana LAKONan 'ZUHUD'nya.. LAMA jugaklah PEMIMPIN UMNO/BN di sana terpaksa makan HATI sehinggalah DS Najib menjadi PM.. Selepas itulah sedikit demi sedikit keKUATan UMNO/BN di sana diPULIHkan HASIL kerja keras TOK Pa yang TIDAK jemu berTANDANG ke segenap pelusuk NEGERI.. 

Malah, kita jugak menyaksikan TS Annuar MUSA mula menarik MINAT golongan MUDA Kelantan kepada UMNO/BN apabila mereka mengKAGUMi USAHAnya menerajui KAFA hingga Kelantan MUNCUL JUARA Piala Malaysia, sesuatu yang TIDAK pernah diIMPIkan sejak MERDEKA! TENGKU Razaleigh HAMZAH jugak berPERANAN besar menJELASkan ISU TUNTUTan ROYALTI yang cuba diMAINkan oleh seorang EXCO yang sentiasa GAGAL dalam PROJEKnya di Kelantan.. DATUK Ibrahim jugak walaupun TIDAK kembali ke pangkuan UMNO tetapi masih 'MESRA' dengan para PEMIMPIN UMNO terUTAMAnya selepas dia menerajui PERKASA..

Sementara itu, Lebai-Lebai DUNGU PAS pulak telah meLAKUkan BANYAK keSILAPan apabila sering memperLEKEHkan keMAMPUan RAKYAT Kelantan sendiri untuk berFIKIR.. Terlalu BANYAK keBODOHan yang diPAMERkan oleh Pok Nik dan REJIMnya terUTAMAnya berHUBUNG dengan ISU peMILIKkan TANAH, ISU BEKALan AIR dan PROJEK-PROJEK EXCOnya yang GAGAL tetapi masih diSAYANGi oleh Pok Nik! Selain itu, ianya berPUNCA keGAGALan OTAK Pok Nik meNILAI antara KACA dengan PERMATA dalam ISU-ISU seperti pengGUNAan NAMA Allah SWT, ISU ZINA + MAKSIAT para PEMIMPIN PKR dan 'SUJUD'nya PAS kepada DAP La'anatullah dalam PR..


TIDAK diNAFIkan di Kelantan memang ada SPESIS yang masih mahu HIDUP meREMPAT demi mengKAGUMi LAKONan 'ZUHUD' Pok Nik.. Mereka ini macam PENAGIH DADAH yang tak KISAH pun HIDUP seperti BANGKAI asalkan dapat 'STIM'.. Sedangkan AADK pun GAGAL memulihkan PENAGIH, apatah lagi UMNO/BN Kelantan untuk memulihkan para penTAKSUB Pok Nik sebegini? Itu belum lagi SPESIS yang MARAHkan NASIB MALANGnya meREMPAT di KL dan Pulau Pinang tetapi langsung tak NAMPAK keGAGALan Pok Nik yang GAGAL menTADBIR? Mereka ingat LAKONan 'ZUHUD' Pok Nik itu mampu memBERIkan mereka REZEKI tanpa perlu berSUSAH-PAYAH?

RAKYAT Kelantan masih WARAS untuk mengatakan bahawa Pok Nik sudah terlalu MABUK KUASA dan mahu menjadi ala-ala FIRAUN yang memerintah selagi HAYAT dikandung BADAN! LAKONan 'ZUHUD' Pok Nik mungkin boleh MENIPU beberapa golongan yang MAK BAPAKnya tak ajar pasal ISLAM masa mereka KECIL tetapi bukan SEMUA RAKYAT Kelantan begitu! Pok Nik bukannya NABI dan tentunya Pok Nik tak mampu NAIK ke LANGIT untuk terima WAHYU! Malah, Pok Nik sebenarnya PENGECUT kerana hanya BERANI mengeluarkan 'MULUT HUDOH'nya di depan para penTAKSUBnya tetapi TAKUT berHADAPAN dengan para ULAMA lain yang menyanggahnya!

Sepatutnya dengan segala yang diPAPARkan di atas, bukan MUSTAHIL untuk menyaksikan Kelantan kembali kepada pemerintahan UMNO/BN.. Malah TIDAK MUSTAHIL pun untuk Pok Nik menyaksikannya semasa NYAWA masih diJASAD! Mungkin sebab itulah Allah SWT sengaja TIDAK mengARAHkan MALAIKAT Izrail bertemunya? Apa pun, itu SEMUAnya peRANCANGan Allah SWT.. Sesiapa pun hanyalah mengIKUT sahaja.. Apa yang kita boleh KATAkan ialah keMAMPUan UMNO/BN untuk meRAMPAS Kelantan pada PRU kali ini TIDAK pernah sebegini CERAH.. UMNO/BN pertama kali mendapat DOKONGan ULAMA TEMPATAN yang TIDAK KALAH ILMU mereka dengan Pok Nik..


Sepatutnya PELUANG yang Allah SWT TUNJUKkan ini TIDAK perlulah diSIA-SIAkan.. Para PEMIMPIN UMNO Kelantan seperti TOK Pa, TS Annuar, KULI dan PEMIMPIN PERKASA seperti DATUK Ibrahim sewajarnya meMANFAATkan PELUANG ini demi keBAIKkan RAKYAT Kelantan.. UMNO/BN di Kelantan TIDAK perlu pun mengIKUT ACUAN kePIMPINan UMNO/BN di Selangor atau Johor sebaliknya WAJAR beKERJA mengikut ACUAN mereka sendiri.. Apa yang PENTING, jangan TAKUT untuk berTENTANG dengan puak-puak yang TAKSUB kerana keTAKSUBan mereka itu hanya sebab diperDUNGUkan sebegitu LAMA.. Janganlah diSIA-SIAkan PELUANG ini..

Wallahualam..  

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS