DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, January 08, 2012

Ku sangkakan MAHASISWA SMM ini PANDAI tetapi rupanya PANDIR! - PENYELEWENGAN 'Full SCHOLARSHIP' yang wajar diSIASAT?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

HE!HE!HE! Memang RAMAI pihak yang menempelak dan mengatakan MAHASISWA SMM yang berDEMONSTRASI di PWTC dan UPSI sebelum ini adalah BODOH.. Anda boleh LIHAT sendiri menerusi KOMEN-KOMEN di FACEBOOK, BLOG, media dan banyak lagi.. Kenapa mereka mengatakan MAHASISWA SMM ini BODOH sedangkan MAHASISWA SMM ini pulak meLAUNGkan dalam DEMONSTRASI dan di media Internet KONONnya mereka ini MAHASISWA yang tergolong dalam golongan CERDIK dan PANDAI?

Rupa-rupanya, penCAPAIan AKADEMIK mereka ini sangat-sangatlah meMALUkan.. Dengan kata lain, mereka ini MAHASISWA yang 'DROP' daripada pengajian.. Ini adalah pengakuan mereka sendiri menerusi KENYATAAN di dalam PORTAL The MOLE.. ->KLIK<-

Jadik, nak kata apa lagi kalau bukan BODOH? Kalau kita kata mereka PANDAI, ini tidak ADIL pulak kepada para MAHASISWA lain yang benar-benar BELAJAR? Jadik, kot mana sekali pun memang mereka nih BODOH! KAH!KAH!KAH!

Kalau mengikut laporan juruBLOG Double Y, terdapat KENYATAAN berikut,

- Mereka adalah pelajar-pelajar IPTA pro-pembangkang yang gagal di IPTA. Tetapi selepas diberhentikan pengajian di IPTA kerajaan Negeri Selangor memberikan mereka 'full scholarship' untuk belajar di IPTS milik kerajaan negeri Selangor.

- Kerajaan negeri Selangor dikatakan menggunakan mereka untuk menjayakan agenda gerakan politik pembangkang di kalangan pelajar-pelajar junior.
->KLIK<-

Jika perkara ini BENAR berlaku, apakah TINDAKan Menteri IPT? Ini kerana KEMENTERIANnya berKUASA penuh untuk memantau dan memastikan KUALITI penDIDIKan IPT di NEGARA ini mencapai SASARAN yang diTETAPkan.. Tidakkah KEMENTERIAN Pengajian TINGGI patut menyiasat bagaimana MAHASISWA DUNGU ini boleh diBERIkan 'Full SCHOLARSHIP' oleh Kerajaan Selangor untuk belajar di IPTS milik Kerajaan NEGERI sedangkan masih RAMAI lagi RAKYAT NEGERI Selangor yang lebih BERHAK untuk menDAPATkan 'Full SCHOLARSHIP' itu?

Apakah Menteri IPT tidak NAMPAK ini adalah satu bentuk PENYELEWENGAN? Apakah Menteri IPT tidak meRASAkan perlu untuk meminta SPRM menyiasat kenapa MAHASISWA yang BODOH diBERIkan 'Full SCHOLARSHIP' oleh Kerajaan NEGERI Selangor di bawah PKR? Dari manakah Kerajaan NEGERI Selangor mendapat peruntukan untuk 'Full SCHOLARSHIP' tersebut dan atas ALASAN apakah mereka yang berOTAK DUNGU mendapatnya? Apakah KRITERIA yang diGUNAkan hingga orang yang 'DROP' dari IPTA diberikan 'Full SCHOLARSHIP'?

Jika diFIKIRkan dari SUDUT mana pun tak nampak LOGIK untuk MAHASISWA yang BAHLOL ini mendapat keISTIMEWAan sedemikian rupa? RAKYAT boleh terima jika 'Full SCHOLARSHIP' itu diberikan kepada MAHASISWA yang CEMERLANG walaupun dia menyokong PKR.. Namun, ini adalah KES yang terBALIK sama sekali.. Ini adalah PENYELEWENGAN yang tidak boleh diMAAFkan.. Jika PKR 'berKOMPANG' macam nak GILA memBURUKkan UMNO dalam isu NFC, bagaimana pulak dengan kes PENYELEWENGAN sebegini?

'Full SCHOLARSHIP' daripada Kerajaan NEGERI sepatutnya disalurkan kepada MAHASISWA dari NEGERI Selangor sendiri yang lebih CEMERLANG dan lebih memerlukannya.. Dalam KONTEKS ini, nampaknya Kerajaan NEGERI Selangor di bawah rejim MB GAGAP lebih melihat kePENTINGan POLITIK demi memperTAHANkan Penasihat EKONOMI 'KOTE BENGKOK' yang diKANTOIkan menerusi RAKAMan video SEKS dan tengah 'NAZAK' dengan keputusan KES 'menJUBOR'nya pada 9 Januari ini.. PENYELEWENGAN sebegini sebenarnya meRUGIkan RAKYAT Selangor sendiri yang sepatutnya menJANA modal INSAN demi keSEJAHTERAAN Negeri SELANGOR sendiri..

MAHASISWA SMM yang BODOH ini tentunya tidak akan mengaku mereka BODOH.. Namun, TINDAK-tanduk mereka ini jelas meNAMPAKkan mereka ini takdenya nak jadik PANDAI.. Walaupun mereka meNAFIkan perKAITan mereka dengan PKR, yang NYATAnya HUBUNGan mereka dengan para PEMIMPIN PKR ibarat kembar SIAM yang meLEKAT sesama sendiri.. Mereka diLATIH untuk menjadi 'PENGGANAS' bagi pihak PKR dengan mengGUNAkan label MAHASISWA yang sepatutnya tidak LAYAK digunakan mereka kerana telah 'DROP' dari IPT..

Kalau diFIKIRkan bagaimana Kerajaan NEGERI Selangor telah diperKUDAkan oleh PKR demi kePENTINGan POLITIK Penasihat PKR, rasanya banyak lagi PENYELEWENGAN yang telah dilakukan.. RAKYAT Selangor sendiri wajar meLIHAT bagaimana sebuah Kerajaan NEGERI yang sepatutnya mengUTAMAkan KEBAJIKAN mereka telah di'HIJACK' oleh PKR demi SURVIVAL POLITIK Penasihat PKR.. HAKIKATnya, Penasihat PKR sendiri GAGAL memBUKTIkan dirinya 'SUCI' di hadapan para pengIKUTnya.. ->KLIK<-

Apakah kita perlu berDIAM terhadap PENYELEWENGAN sebegini DAHSYAT oleh PKR?

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS