DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Wednesday, January 11, 2012

'PePERANGan' 3 SEGI - Saiful VS Penasihat PKR VS UMNO (DS Najib) pasal KES 'menJUBOR'..


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

KeBODOHan PEMIMPIN UMNO dalam membuat kenyataan memang selalunya tidak diJANGKA.. Dalam KONTEKS ini, apabila PEMIMPIN UMNO mengGUNAkan MEDIA untuk menyatakan pandangan, ada BAIKnya mereka berHATI-HATI dan diLIHAT tidak cuba memperBODOHkan RAKYAT.. Mungkin PEMIMPIN UMNO patut SEDAR bahawa ramai RAKYAT di luar sana yang jauh lebih BIJAK pandai walaupun mereka tidak menJADI ahli UMNO.. Malah, 'STANDARD' habis PANDAI orang UMNO pun cuma setakat kePANDAIan budak OXFORD yang tak pernah berSEKOLAH dan memBESAR di NEGARA ini.. Itu pun dah diPUJA habis tinggi!

Ketika ini, ada BAIKnya PEMIMPIN UMNO menilai semula kenyataan mereka berhubung keputusan MAHKAMAH yang memBEBASkan Penasihat PKR daripada TUDUHan 'menJUBOR'.. Ada BAIKnya UMNO tengok balik, adakah RAKYAT menerima penJELASan BODOH yang KONONnya keputusan MAHKAMAH itu bukti UMNO tidak campur TANGAN dalam KES tersebut.. Ini kerana, kita PERCAYA kot mana pun Penasihat PKR tetap akan mengaitkan dengan UMNO.. Secara MUDAHnya, dia masuk JEL pun SALAHkan UMNO, dia diBEBASkan pun sebab UMNO berSALAH kerana memFITNAH mengGUNAkan Saiful Bukhari..

Kot mana sekalipun, OBJEKTIF Penasihat PKR ialah untuk menJATUHkan kePIMPINan UMNO seterusnya menabalkan DIRInya sebagai PM.. Jadik, tak usahlah para PEMIMPIN UMNO berKHAYAL KONONnya Penasihat PKR akan BERHENTI menyalahkan UMNO selepas dia diBEBASkan.. Dia hanya akan BERHENTI menyalahkan UMNO bila DS Najib 'CONFIRM' hilang KUASA sebagai PM.. Keputusan MAHKAMAH yang memBEBASkannya sebenarnya menjadi TONIK kepadanya untuk menguatkan TUDUHAN bahawa selama ini UMNO memFITNAHnya walaupun tiada KAITAN antara KES 'menJUBOR' pertamanya dengan KES 'menJUBORnya kali ini.. Baginya, UMNO mesti diperSALAHkan..

Kalau kita lihat balik KRONOLOGI kisah ini, ianya berMULA antara 3 PIHAK iaitu Saiful sebagai MANGSA, Penasihat PKR sebagai peMANGSA dan UMNO (DS Najib tentunya) sebagai yang diTUDUH.. Saiful yang pernah RAPAT dengan Penasihat PKR akhirnya meMOHON bantuan UMNO setelah dia tidak TAHAN akibat 'diJUBOR' oleh peMANGSA.. Malangnya, UMNO menolak untuk memBANTU Saiful sebaliknya menyerahkan kepada Saiful untuk berTINDAK sendiri.. Apabila LAPORan POLIS dibuat dan penyiasatan diMULAkan, Penasihat PKR mengambil PELUANG mengaitkan KES 'menJUBOR'nya ini dengan UMNO.. Ini menyebabkan KONFLIK tiga SEGI antara dia dengan Saiful dan UMNO..

Semua MAKLUM bagaimana Penasihat PKR diSABITkan berSALAH dalam KES 'menJUBOR' yang pertama.. Penasihat PKR yang pada masa itu cuma seLANGKAH untuk menjadik PM telah diTENDANG keluar dari UMNO oleh Tun Dr. Mahathir.. Walaupun MAHKAMAH masih menyabitkannya dengan keSALAHan 'menJUBOR' tetapi dia diBEBASkan atas faktor 'TEKNIKAL'.. Itulah DENDAMnya terhadap UMNO walaupun Tun Dr. Mahathir dah pun berSARA.. Jadik, KES 'menJUBOR' yang kedua ini adalah PELUANGnya untuk mengaitkan dengan UMNO walaupun MUNGKIN dia memang 'menJUBOR' MANGSAnya itu..

Oleh itu, selesai pengHAKIMan semalam, UMNO tetap diperSALAHkan dan cuba diKAITkan dengan FITNAH terhadapnya sejak KES 'menJUBOR' yang PERTAMA lagi.. Saiful pulak yang berSENDIRIan kerana tidak diBANTU oleh sesiapa terpaksa berHEMPAS pulas memBUKTIkan dia memang 'diJUBOR' termasuk dengan berSUMPAH Mubahalah dan seLEBIHnya mengadu kepada Allah SWT.. Jika anda meneliti TULISANnya di BLOG dan FACEBOOK, anda jelas menDAPATi dia memang berSEORANGan memperTAHANkan diri.. Cuma sejak akhir-akhir ini dia menDAPAT sedikit SIMPATI daripada beberapa NGO walaupun ianya masih belum cukup..

Oleh itu, walaupun UMNO berkali-kali meNAFIkan perKAITannya dengan KES 'menJUBOR' kali kedua ini, Penasihat PKR tetap menyalahkan UMNO bagi meRAIH MODAL POLITIK.. Di sini jelas sekali UMNO berKHAYAL apabila beberapa PEMIMPINnya semalam mengatakan UMNO tidak terJEJAS dengan pemBEBASan Penasihat PKR.. UMNO bakal diSERANG segenap PENJURU kerana Penasihat PKR pasti akan menuduh UMNO memFITNAHnya sejak KES 'menJUBOR' yang PERTAMA lagi.. Inilah yang dia cuba REALISASIkan dan tak USAHlah UMNO berKHAYAL untuk meNAFIkan KONONnya UMNO tak terJEJAS..

Yang MALANGnya tentulah Saiful kerana dia tidak dapat memBUKTIkan keBENARan.. Walaupun SUMPAH Mubahalah yang diLAKUkan ada 'pemBERAT'nya, tetapi rasanya SUMPAH sedemikian hanya diperMAINkan aje oleh para KAFIR La'anatullah dalam BAR Council dan Lebai-Lebai PAS yang JAHIL.. UMNO cuba 'PLAYSAFE' dengan tidak memBELA Saiful tetapi MALANGnya UMNO meNAMPAKkan keBODOHan kerana sepanjang 3 tahun perBICARAan, UMNO sendiri GAGAL untuk tidak meNAMPAKkan dirinya tiada KAITAN akibat kePIMPINannya mengABAIkan PENERANGAN secara berterusan kepada RAKYAT..

Walaupun ada la dua tiga KERAT juruBLOG pro-UMNO cuba memujuk diri sendiri KONONnya KES 'menJUBOR' ini akan diBAWA ke MAHKAMAH Rayuan, tetapi ini sekali lagi akan menyebabkan UMNO diTUDUH melakukan KONSPIRASI.. Sekali lagi UMNO akan diKAITkan dengan FITNAH di hadapan RAKYAT oleh Penasihat PKR.. Saiful pastinya akan memanjangkan ke MAHKAMAH Rayuan tetapi UMNO sendiri adakah mahu begitu? Jika MAHKAMAH Rayuan menyabitkan Penasihat PKR berSALAH, sudah tentu MOMENTUM SOKONGan yang diperolehinya ketika ini akan diTUJUkan kepada UMNO..

UMNO sekali lagi akan diTUDUH berKONSPIRASI atau memFITNAH Penasihat PKR sekeluarga di depan RAKYAT.. Secara JUJUR, rasanya UMNO tidak berSEDIA untuk ini.. Mungkin sebab itu beberapa 'TROJAN' PKR dalam UMNO meNASIHATkan agar KES ini tidak diRAYU oleh Peguam NEGARA.. Apa pun, wajar diTEGASkan bahawa ini HAK Saiful sebagai MANGSA, bukannya UMNO.. Jadik, UMNO kenalah BIJAK untuk menentukan keDUDUKannya agar dilihat tidak menyebelahi Saiful tetapi pada masa yang SAMA mahukan keADILan diTEGAKkan terhadap Penasihat PKR.. Soalnya, MAMPUke UMNO buat begitu?

Kita LONTARkan perSOALan sedemikian kerana UMNO sendiri GAGAL meLAKUkannya sepanjang perBICARAan berlangsung.. Kita melihat bagaimana UMNO sebagai kerajaan begitu BODOH berTOLAK ansur dalam agenda PKR seperti memBIARkan Penasihat PKR BEBAS bergerak ke mana-mana tanpa ditahan PASSPORTnya dan memBIARkan Penasihat PKR BEBAS mengHINA MAHKAMAH tanpa sebarang TINDAKan.. Itu belum lagi dikira banyaknya DEMONSTRASI yang berKAIT dengan KES ini? UMNO sebagai kerajaan langsung TIDAK mahu menegakkan keDAULATan Undang-Undang walaupun jelas Penasihat PKR 100% mahu menJATUHkan UMNO mengGUNAkan KES 'menJUBOR'nya.. Tu la.. Nak dilihat LIBERAL sangat!

Apa pun, PELUANG untuk UMNO dan jugak Saiful memperTAHANkan HAK masing-masing masih ada walaupun TIPIS.. RAKYAT menunggu dokumen PENUH pengHAKIMan KES 'menJUBOR' kali ini.. RAKYAT mahu meLIHAT adakah SENARIO 'menJUBOR' itu benar-benar berlaku antara MANGSA dengan peMANGSAnya.. Walaupun dalam KES 'menJUBOR' yang PERTAMA dulu wujud soal 'TEKNIKAL' yang memBEBASkan Penasihat PKR, tetapi para HAKIM berTINDAK BIJAK dengan menyabitkan dia sebagai meLAKUkan perBUATan 'menJUBOR'.. Dengan kata lain, keputusan HAKIM terdahulu seperti mendiang Augustine Paul dan arwah Ariffin Jaka masih BETUL tetapi cuma KHILAF..

Bagaimana pulak dengan HAKIM kali ini? Atau HAKIM kali ini dah diSOROKkan kat KeDUTAan TURKI pulak ke? Hairan jugak bagaimana pemBUKTIan DNA boleh diNAFIkan sedemikian RUPA walaupun keputusan DNA itu meRUPAkan KOMITMEN para DOKTOR, pakar DNA Jabatan KIMIA dan pihak POLIS? Agaknya NEGARA kita masih belum MAJU lagi kot dalam bidang ini? Agaknya DNA yang terCEMAR boleh berMUTASI menjadi DNA orang lain ala-ala cerita X-MEN atau HEROES kot? Apa pun, kita bukan PAKAR dan tentunya ada ALASAN yang lebih MUNASABAH bakal diTULIS dalam DOKUMEN penuh pengHAKIMan itu nanti.. Sama-samalah kita TUNGGU..

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS