DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, February 10, 2013

Dear UMNO/BN Kelantan, didn't you MISS out something for PRU-13?ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

TIDAK diNAFIkan RAMAI yang menJANGKA Kerajaan 'FIRAUN' berLAKON ZUHUD Pok Nik 'ALAIHISSALAM' akan TUMBANG pada PRU-13 kali ini.. Ini berikutan WUJUDnya satu macam 'GELOMBANG' BESAR di Kelantan yang meNAIKkan keMARAHan RAKYAT terUTAMAnya berHUBUNG ISU yang paling SENSITIF untuk RAKYAT Kelantan iaitu ISU TANAH.. BerBEZA dengan NEGERI-NEGERI lain, ISU TANAH amat-amat SENSITIF di Kelantan.. Malah ISU inilah penyebab Kerajaan PAS TUMBANG pada TAHUN 1977 di Kelantan.. Walaupun ini cuba diNAFIkan oleh Pok Nik dengan menyalahkan UMNO/BN, HAKIKATnya itu adalah kerja PAS!

HIMPUNAN ANTI TANAH NGEH+NGA @ Gua Musang-1
HIMPUNAN ANTI TANAH NGEH+NGA @ Gua Musang-2
Hari ini Lebai-Lebai DUNGU PAS khususnya di Kelantan memBUKTIkan mereka UMPAMA Yakjuj Wal Makjuj yang sanggup mengGADAIkan NEGERI kepada pihak LUAR mengalahkan UMNO/BN sendiri.. RAMAI RAKYAT Kelantan 'HANGIN' memikirkan bagaimana Pok Nik boleh 'SEDEKAH'kan 10 ribu EKAR TANAH di Gua Musang kepada PEMIMPIN DAP La'anatullah dari Perak selama beberapa KETURUNAN tanpa sebab.. Disebabkan nak cari 'FULUS' cara MUDAH, itulah satu-satunya CARA singkat yang mampu diFIKIRkan oleh Pok Nik.. Ye la.. Bukan TANAH atas NAMA dia pun sebaliknya TANAH orang.. Tu yang Pok Nik SYOK tuh..

PUNCA keGAGALan UMNO/BN Kelantan selama 5 kali PRU hanyalah kerana TIDAK wujud semangat kerja berPASUKAN dan saling mementingkan diri sendiri.. Malah, jangan terKEJUT jika diKATAkan bahawa RAMAI di kalangan PEMIMPIN UMNO/BN di Kelantan sendiri yang mahu meMENANGkan calon-calon PAS kerana diJANJIkan HABUAN.. Ini kerana Lebai-Lebai DUNGU PAS bijak meMAINkan SENTIMEN keNEGERIan dan sering meLABELkan penyokong UMNO/BN sebagai orang LUAR yang mahu memporak-perandakan NEGERI ini.. Namun, itu CERITA dulu.. Masa belum WUJUD lagi TAHALUF 'SIAL' dalam PR..

Kita TIDAK meNAFIkan bahawa UMNO/BN Kelantan berkerja lebih KERAS untuk kali ini.. Malah, adalah lebih BAIK untuk UMNO/BN Kelantan mengekalkan MOMENTUM sedia ada tanpa perlu berHARAP kepada pihak LUAR seperti 'BOSS' Pemuda UMNO yang mengGUNAkan SLOGAN 'Pade DOH'nya pada PRU-12 lalu.. Apa yang penting SLOGAN-SLOGAN sedemikian perlulah diBAKUL sampahkan kerana ianya ternyata meRENDAH-RENDAHkan tahap pemikiran RAKYAT Kelantan yang lebih HEBAT berBANDING LULUSAN OX-BRIDGE seperti 'BOSS' Pemuda UMNO tuh.. Dia ingat RAKYAT Kelantan TAKJUB ke dengan SIJILnya?

HIMPUNAN GELOMBANG MERAH @ Pengkalan Chepa
TS MUHYIDDIN melawat Kota Bharu Kelantan
DS NAJIB melawat Kota Bharu, Kelantan
Apa yang PENTING untuk keMENANGan UMNO/BN di Kelantan ialah dengan meMAKSIMUMkan TENAGA kerja 'LOKALITI' untuk KEMPEN PRU-13 kali ini.. Pada ZAHIRnya, jika kita UKUR kepada keHADIRan RAKYAT pada majlis UMNO/BN nyata sekali ia meNAIKkan 'GERUN' kepada Lebai-Lebai DUNGU PAS.. Malah, CERAMAH DATUK Hassan ALI dan para NGO pun boleh menarik keHADIRan yang RAMAI.. Namun, itu belum CUKUP.. Tok Pa jangan LUPA bahawa RAMAI RAKYAT Kelantan yang berada di luar NEGERInya yang akan balik dan mampu mengUBAH POLARISASI pengUNDIan pada mana-mana PRU!

Itulah yang sepatutnya Tok Pa ambil BERAT.. RAKYAT Kelantan di NEGERI sendiri memang dah LAMA dah JEMU dan MUAK dengan GELAGAT Pok Nik dan BARUAnya.. RAKYAT Kelantan yang berada di luar sana tuh yang 'PROBLEM'.. Tok Pa pun TAHU bahawa RAMAI di kalangan mereka ini bukannya takat kerja KILANG atau bukak kedai TOMYAM di KL dan Shah Alam aje.. RAMAI yang PROFESIONAL dan berJAWATAN tinggi di agensi kerajaan dan SWASTA.. Yang patut diBIMBANGi ialah RAMAI yang jadik GURU dan PENSYARAH seterusnya memPENGARUHi pulak pemikiran pelajar mereka di sana untuk SOKONG PAS..

Selagi mereka ini TIDAK mampu diTARIK kepada perJUANGan UMNO/BN, selagi itulah UMNO/BN Kelantan jangan berHARAP dapat menjadi kerajaan di Kelantan.. UMNO/BN Kelantan bekerja macam nak RAK untuk meMENANGi sebuah NEGERI tetapi HAKIKATnya masih GAGAL kerana golongan ini TIDAK berjaya diUBAH pemikiran mereka.. Mungkin Tok Pa patut menubuhkan satu BENTUK suruhanjaya di kalangan UMNO/BN NEGERI bagi memikirkan STRATEGI terhadap golongan ini secepat mungkin.. Sekurang-kurangnya, jika mereka balik mengUNDI nanti, TIDAKlah UNDI mereka 100% tuh 'SOLID' kepada PAS aje..

Golongan peRANTAU di luar Kelantan yang diMAKSUDkan tersebut hari ini masih melihat Pok Nik sebagai 'SOMETHING' yang berSAYAP dan turun dari LANGIT.. Disebabkan keTAKSUBan sebeginilah mereka TIDAK akan MUDAH PERCAYA terhadap segala macam TUDUHan yang boleh menCEMARkan IMEJ 'KeZUHUDan' Pok Nik.. Walhal Pok Nik tuh manusia BIASA yang bila dia BERAK bau NAJISnya tetap BUSUK macam orang lain jugak! Inilah masalah BESAR yang patut ditangani jika Tok Pa nak MENANG PRU-13 selain masalah 'CAH-Keting' dalam UMNO/BN sendiri.. Apakah UMNO/BN mampu mengUBAHnya?

Wallahualam..    

2 comments:

Anonymous said...

Sifat dan semangat kenegerian...siapakah Nasharudin,Dr Hata,Saifudin Nasution...adakah mereka anak Kelantan???????

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Itu memBUKTIkan PAS Kelantan TIDAK meLAHIRkan PEMIMPIN di peringkat NASIONAL hingga memerlukan orang LUAR berTANDING di PARLIMEN!

Jika orang LUAR ini KALAH pun Pok Nik tak RUGI apa-apa pasal dia lebih SAYANGkan KUASA di peringkat NEGERI untuk KEKAL sebagai pemakan GAJI BUTA! Lihat balik TAHUN PRU-11 tahun 2004 menyaksikan PARLIMEN UMNO/BN MENANG banyak di Kelantan..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS