DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Sunday, February 03, 2013

Kerana KEK 'BESDAY' PRESIDEN PAS diTIPU oleh Pok Nik pasal ISU kalimah Allah SWT?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

KAH!KAH!KAH! LUCU memang LUCU.. Kalau ikut laporan Sinar HARIAN, PRESIDEN PAS meMAKLUMkan bahawa ISU pengGUNAan kalimah Allah SWT telah pun SELESAI dan PAS KOMITED dengan apa yang diPUTUSkan oleh Majlis SYURAnya.. Namun demikian, kenyataan tersebut diBANTAH oleh PENGERUSI DAP La'anatullah dengan menegaskan bahawa PAS patut mematuhi apa yang telah diPUTUSkan oleh PR sebelum ini bukannya mengIKUT Majlis SYURAnya..

"PR adalah sebuah organisasi yang besar (dianggotai DAP dan PKR) manakala Majlis Syura hanya terdiri daripada Pas, Saya kesal dengan kenyataan itu. Isu ini belum selesai dan DAP tetap dengan pendiriannya. Kita masih meminta Majlis Syura Pas untuk mempertimbangkan supaya kalimah ALLAH boleh digunakan oleh orang bukan Islam," ->KLIK<-

PELIK bukan? Ini kerana PRESIDEN PAS beriya-iya meMAKLUMkan bahawa sebelum ini Pok Nik 'ALAIHISSALAM' telah pun ke Pulau Pinang untuk menyelesaikan ISU ini dengan DAP La'anatullah bagi pihak Lebai-Lebai DUNGU PAS? Namun demikian, menurut PENGERUSI DAP La'anatullah ini,

"Semasa perjumpaan itu, saya dan Nik Aziz langsung tidak berbincang isu ini malah tiada perbincangan isu serius. Beliau hanya datang melawat saya sebagai seorang rakan. Ia adalah perjumpaan yang tidak formal. Saya tidak tahu bagaimana Hadi dapat maklumat mengenai isu kalimah ALLAH yang dikatakan sudah selesai selepas DAP setuju dengan keputusan Majlis Syura Pas,"

Walaupun PENGERUSI DAP La'anatullah ini bukanlah orang yang boleh diPERCAYAi sangat tetapi dia seorang yang KONSISTEN dengan apa yang diKATAkannya.. Jadik, dalam KONTEKS ini kita PERCAYA bahawa sememangnya TIDAK ada perBINCANGan berHUBUNG ISU ini antara PENGERUSI DAP La'anatullah dengan Pok Nik.. Oleh itu, siapa agaknya yang telah berBOHONG atau dah diBOHONGi? PRESIDEN PAS atau PENGERUSI DAP La'anatullah ini?

Sebenarnya, kedua-dua mereka ini TIDAKlah saling memBOHONGi sesama sendiri.. Kita yakin yang berBOHONG atau bahasa SOPANnya 'Yang KENCINGkan' kedua-dua mereka ini ialah Pok Nik! Ye la.. Siapa lagi? Bukankah NAMA Pok Nik yang dinyatakan sebagai 'NEGOTIATOR' bagi pihak Lebai-Lebai DUNGU PAS berhubung ISU ini? Jadik bukan ke Pok Nik yang telah 'KENCING' PRESIDEN PAS dan Lebai-Lebai DUNGU PAS yang seWAKTU dengannya? Haa.. PERCAYA la lagi dengan orang TUA tuh.. Lebai-Lebai DUNGU PAS ingatkan KONONnya dia pergi berBINCANG walhal dah ada GAMBAR orang TUA tuh tengah SYOK makan KEK!

Haa.. Ini ke yang diKATAkan sebagai berBINCANG? NAMPAK sangat Lebai-Lebai DUNGU PAS hidup-hidup kena 'KENCING' dek orang TUA nih.. KAH!KAH!KAH!


Aduhai.. Ini LAWAK yang boleh bikin kita KETAWA sampai terGULING-GULING nih.. Pok Nik tengah SYOK sakan pasal orang kasi KEK 'BESDAY' untuk dia 'CELEBRATE' di rumah PENGERUSI DAP La'anatullah diKATAnya tengah berBINCANG pasal ISU kalimah Allah SWT? Aduyaii... Dahla asyik diSESATkan tanpa HENTI, nih dah hidup-hidup kena 'KENCING' pun tak NAMPAK? HE!HE!HE!


Ye la.. Pok Nik sendiri pernah KATA orang yang SAMBUTan MAULIDURRASUL sebagai meniru ajaran Kristian.. Dah dia pernah SEBUT macam tuh, takkan la dia nak sambut pulak 'BESDAY'nya sendiri depan Lebai-Lebai DUNGU PAS? Kenalah 'COVERLINE' sikit.. Sekurang-kurangnya dia tak naklah Lebai-Lebai DUNGU PAS NAMPAK dia nih macam cakap tak serupa BIKIN! Nanti bila dia berLAKON 'ZUHUD', dah tak LAKU la pulak.. Jadik, mana-mana yang dia boleh 'KENCING'kan Lebai-Lebai DUNGU PAS, dia buatlah! Lagipun dia tengah SYOK pasal orang kasi KEK 'BESDAY' sampai terLUPA perihal ISU kalimah Allah SWT!


Bukan sekali dua aje PRESIDEN PAS pernah kena 'KENCING' dengan Pok Nik.. Dah BANYAK kali dah.. Cumanya kali nih NAMPAK tebal MUKA sikitlah pasal dia tak boleh TUDUH PENGERUSI DAP La'anatullah berBOHONG.. Walaupun dia TAHU Pok Nik dah 'KENCING' sama dia, dia pun tak boleh buat apa-apa jugak.. Disebabkan Pok Nik, terpaksalah PRESIDEN PAS nih tadah TELINGA kerana mungkin diTUDUH berBOHONG oleh para pengikut DAP La'anatullah dan jugak SEKUTUnya sendiri dalam PKR atau pun di kalangan Lebai-Lebai DUNGU PAS.. Pok Nik SERONOK la dah dapat KEK 'BESDAY'.. Takdenya dia PEDULI apa dah..

Wallahualam..      

2 comments:

roym as said...

Salam, blog saudara telah sedia dipautkan di ronyanuar.com, mohon kesudian untuk memautkan blog ronyanuar.com pada pautan blog saudara. Tq

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Sudah diPAUTkan..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS