DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Friday, June 28, 2013

Agaknya berapa RAMAI lagi 'ARTIS POLITIK' yang akan diWUJUDkan oleh UMNO sebelum PUPUS pada PRU-14?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Terlebih dahulu kita ingin menJELASkan bahawa MAKSUD 'ARTIS POLITIK' yang kita NYATAkan ini bukanlah meRUJUK kepada mana-mana ARTIS yang menjadi penyokong atau ahli UMNO/BN.. 'ARTIS POLITIK' yang kita MAKSUDkan ialah SPESIS beberapa orang PEMIMPIN dalam UMNO yang lebih mencari PUBLISTI, 'GLAMOUR' dan POPULARiti berBANDING berBAKTI kepada RAKYAT dan PARTI.. Kiranya mereka ini menganggap 'MEMBERSHIP' mereka sebagai ahli UMNO ialah untuk menjadikan diri mereka seTARAF dengan mana-mana ARTIS yang muncul menerusi RANCANGan REALITI TV seperti AKADEMI Fantasia dulu..

HAKIKATnya, itulah yang berlaku dalam UMNO.. PEMIMPIN pelapis yang wujud dalam UMNO pada HARI ini ialah SPESIS yang TIDAK boleh diPISAHkan dengan PUBLISTI dan 'GLAMOUR'.. Yang LUCU lagi menJELEKkan tuh, SPESIS ini cuba menonjolkan KONONnya PUBLISTI dan 'GLAMOUR' yang mereka KEJAR itu untuk menarik SOKONGan generasi MUDA atau KAUM Melayu/ISLAM SPESIS 'PAK KADOK' yang PERASAN diri mereka MODEN dengan berFIKIRan OTAK LIBERAL! Kalau ikut kenyataan MP Setiawangsa di dalam RENCANA akhbar UTUSAN, inilah PERSEPI golongan MUDA yang KONONnya dia 'LIHAT' selepas PRU-13..


"Kepada mereka, Khairy itu 'pembaharuan'... bagi dia peluang, pengharapan. Dia (Khairy) jual pengharapan, saya jual fakta. Mana satu orang akan beli? Saya penonton bola sepak. Kau main tak betul, beri kasut bola Maradona pun main tak betul juga. Pengharapan dan keinginan (orang muda) untuk melakukan... mereka nak tengok begitu." ->KLIK<-


KAH!KAH!KAH! Kita SARANkan berHATI-HATIlah dengan kenyataan sebegini kerana walaupun kita seronok menyatakannya, ada berJUTA orang lagi RAKYAT di luar sana yang naik MELUAT dengan kenyataan sebegini.. MP Setiawangsa patut SEDAR bahawa dia dan jugak 'BOSS' Pemuda UMNO yang di'BANGGA'kan itu adalah dari PARTI yang SAMA dan mereka berSAMA-SAMA berTANDING pada PRU-13.. Jika BENARlah itu HARAPAN golongan MUDA di kawasan BANDAR, kenapakah agaknya UMNO TIDAK pun MENANG BESAR di KL dan Lembah Kelang? Malah, UNDI MAJORITI untuk MP Setiawangsa pun jauh berKURANGan?

PELIK dan JELEK bukan? Kenapakah ke'GLAMOUR'an dan POPULARiti yang KONONnya ada pada 'BOSS' Pemuda UMNO  di kalangan golongan MUDA di kawasan BANDAR GAGAL memBERIkan keCEMERLANGan kepada UMNO? Atau mungkin MP Setiawangsa patut cuba berTINDAK sebegini pada PRU-14 kelak? 

~ Pada PRU-14 nanti, MP Setiawangsa mungkin patut menCADANGkan 'BOSS' Pemuda UMNO berTUKAR kawasan dari 'SAFE Heaven' UMNO di PARLIMEN Rembau ke mana-mana kerusi PARLIMEN di KL samada Lembah Pantai, Wangsa Maju atau Bandar Tun Razak untuk memBUKTIkan golongan MUDA di sini menyokong dia? ~ 

HE!HE!HE! Bukankah itu CARA terBAIK untuk memBUKTIkan bahawa KONONnya golongan MUDA di KL dan Lembah Kelang BENAR-BENAR menyukai 'BOSS' Pemuda UMNO seperti yang MP Setiawangsa ini NYATAkan? Ini boleh dijadikan sebagai INDIKASI untuk meNILAI setakat manakah OTAK LIBERAL seperti 'BOSS' Pemuda UMNO ini diTERIMA oleh para pengUNDI di KL atau Lembah Kelang? Kalau 'BOSS' Pemuda UMNO memBERANIkan diri berTANDING di Seputeh, Kepong atau pun Bukit Bintang lagilah HEBAT? Itu pun kalau dia MENANG la..  

FAKTA tetap FAKTA.. Janganlah kita menjadi seperti puak-puak PR yang GEMAR memutar-BELITkan FAKTA.. Di sebalik 'CARMOUFLAGE' yang cuba diWUJUDkan untuk meng'GLAMOUR'kan 'BOSS' Pemuda UMNO pada pemilihan UMNO nanti, HAKIKATnya UMNO hanya TUNGGU MASA untuk diLUPUSkan sePENUHnya dari kawasan-kawasan BANDAR.. UMNO akan menjadi seperti PAS 40 TAHUN dulu yang cuma mampu MENANG di kawasan-kawasan pedalaman yang semakin berKURANGan.. Sebelum PRU-12 siapakah yang dapat menJANGKA bahawa PAS mampu MENANG di tengah-tengah KL seperti di PARLIMEN Titiwangsa? HE!HE!HE!


Satu-satunya cara untuk UMNO kembali meRAIH SOKONGan di KL dan Lembah Kelang ialah dengan BERHENTI meWUJUDkan SPESIS 'ARTIS POLITIK' seperti yang kita NYATAkan ini.. Kita pun tahu keWUJUDan 'ARTIS POLITIK' ini hanya untuk POPULAR secara berMUSIM sebelum mereka diLUPAkan atau diGANTIkan.. Yang lebih TERUK, janganlah keWUJUDan 'ARTIS POLITIK' seperti 'BOSS' Pemuda UMNO ini akan mengHERETkan 'PRODUCTION House'nya iaitu UMNO kepada keBANGKRAPan akibat GAGAL mendapat SOKONGan RAKYAT pada PRU-14 nanti.. MASA tuh, meNANGIS air MATA berDARAH pun dah takde gunanya..

IRONInya, penDEKATan UMNO untuk menjadi semakin LIBERAL menerusi 'BOSS' Pemuda UMNO langsung TIDAK mampu menarik SOKONGan golongan MUDA di kawasan BANDAR.. Malah, yang lebih TERUK tuh golongan MUDA ini jugak akan menJEJASkan UMNO apabila mereka berBONDONG-BONDONG pulang mengUNDI di kampung asal masing-masing seperti di Kelantan dan Terengganu.. Inilah padahnya apabila seseorang yang langsung TIDAK LAHIR, TIDAK memBESAR dan TIDAK berSEKOLAH di NEGARA ini tetapi diangkat sebagai PEMIMPIN seolah-olah macam dia TURUN dari LANGIT ke-7! Memang CERAH HARAPAN UMNO untuk tinggal SONGKOK!

Wallahualam..

No comments:

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS