DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

DYMM Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong

Para Pembaca

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA

HARGAILAH KEMERDEKAAN NEGARA KITA
NEGARA KITA TANGGUNG-JAWAB KITA

DOA KITA SEMUA

DOA KITA SEMUA

Saturday, June 08, 2013

TPPA ialah PERANGKAP MAUT 'MADE in USA' untuk DS Najib dan Kerajaan '133 kerusi PARLIMEN' UMNO/BN?


ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Semasa kita meneliti FACEBOOK, kita terJUMPA beberapa 'NEWSFEED' tentang 'TRANS-Pacific PARTNERSHIP Agreement' (TPPA).. KeBANYAKkan KOMEN dari FACEBOOK tentang TPPA ini lebih kepada memBANTAH perLAKSANAannya.. Ada jugak yang masih terPINGA-PINGA TIDAK TAHU apa ke BENDAnya TPPA ini.. 

"TPPA stands for Trans Pacific Partnership Agreement (TPPA) and is also known as the Trans-Pacific Strategic Economic Partnership Agreement. It is a multilateral free trade agreement currently being negotiated by 11 countries, led by the US. Malaysia is one of the parties negotiating in the TPPA. It aims to further liberalise the economies of the Asia-Pacific region. Covering a broad spectrum of areas and has 29 chapters (and counting), some are as affect our public health, environment and courts system. It is labeled as a trade agreement but only 5 chapters are related to trade out of the 29 chapters." ->KLIK<-

Sekali tengok macam 2X5 dengan 'FREE Trade Agreement' (FTA).. Cumanya, ada yang NAMPAK macam ianya satu BENTUK perJANJIan SYAITAN di mana DOKUMEN perJANJIan yang diMETERAI TIDAK akan diDEDAHkan kepada RAKYAT di NEGARA yang mana PEMIMPINnya telah menandatanganinya.. Segala TERMA dan SYARAT perJANJIan itu hanya akan dikeTAHUi selepas 4 TAHUN.. Selama tempoh itu, RAKYAT dan PEMIMPIN NEGARA tersebut hanya akan diYAKINkan bahawa TERMA dan SYARAT itu memenuhi 'INTEREST', 'WELFARE' dan 'MIND' mereka.. PELIK bukan? Macam perJANJIan untuk memBELA SAKA atau JIN aje?


IRONInya, TPPA ini diKATAkan bukannya daripada Kerajaan US tetapi INISIATIF puak-puak ZIONIS Neo-CON yang menguasai EKONOMI dan perDAGANGan US.. Dengan KATA lain, Kerajaan US hanya menjadi 'LEMBU yang diCUCUK HIDUNG' aje kepada keHENDAK puak-puak ZIONIS Neo-CON yang dikeTAHUi UMUM ada yang menjadi rakan KARIB kepada KETUA UMUM PKR.. Inilah yang diBIMBANGi oleh beberapa NGO di NEGARA ini seperti Persatuan PENGGUNA Pulau Pinang.. Menurut mereka, perLAKSANAan TPPA ini akan menyebabkan berlakunya,

1) PELABUR ASING boleh menyaman kerajaan sesebuah NEGARA jika kerajaan di NEGARA tersebut mengHENTIkan PELABURan yang memDATANGkan BAHAYA kepada RAKYATnya..

2) RAKYAT di sesebuah NEGARA diHENTIkan daripada mengAKSES sebarang MAKLUMAT termasuk mengGUNAkan INTERNET kerana dianggap meLANGGAR 'COPYRIGHT' tertentu oleh pihak-pihak berKENAan di US..

3) MONOPOLI ke atas HARGA UBAT dan KOS RAWATan di sesebuah NEGARA walaupun UBAT tersebut diKELUARkan di NEGARA berKENAan.. 

SeLANJUTnya anda boleh RUJUK sendiri di laman WEB CAP di sini.. ->KLIK<-

Untuk MAKLUMAN para PEMIMPIN NEGARA yang mungkin 'TERPAKSA' TUNDUK tatkala keputusan PRU-13 kali ini menyebabkan kerajaan keLIHATan LEMAH, antara TOKOH yang LANTANG memBANTAH TPPA ialah TUN Dr. Mahathir..

KLIK GAMBAR UNTUK VIDEO

NAMPAKnya bukan RAKYAT di NEGARA ini sahaja yang BIMBANG dengan TPPA ini.. Kita DAPATi RAKYAT di New Zealand jugak memBANTAH perLAKSANAan TPPA.. Dalam KONTEKS di New Zealand, RAKYAT mereka memBANTAH kerana,

1) Jika NEGARA tersebut memPERKENALkan peraturan tertentu untuk menJAGA alam SEKITAR, pihak PELABUR boleh menCABAR peraturan tersebut di sebuah TRIBUNAL yang diTUBUHkan di LUAR New Zealand tetapi mengGUNAkan WANG pemBAYAR CUKAI di NEGARA itu.. ->KLIK<-

2) Selain itu, sebagai NEGARA pengeluar bahan MAKANan KHUSUSnya PRODUK TENUSU, RAKYAT New Zealand BIMBANG jika POLISI pengeluaran PRODUK ini diTENTUkan pulak oleh NEGARA LUAR seperti US.. ->KLIK<-

Jika RAKYAT New Zealand yang pemikiran mereka lebih terBUKA berBANDING sesetengah KAUM 'AH-Beng' di NEGARA ini pun tak SUKAkan TPPA, kenapa kita pulak kena menerimanya? Oleh itu, PEMIMPIN NEGARA seperti DS Najib dan MENTERI MITI iaitu Tok Pa WAJAR memperHALUSi apa yang cuba diCETUSkan oleh puak-puak ZIONIS Neo-CON menerusi TPPA ini.. Kalau dulu NEGARA kita diJAJAH oleh NEGARA-NEGARA IMPERIALIS dengan SYARIKAT Hindia TIMUR Belanda dan SYARIKAT Hindia TIMUR Inggeris, apakah kita mahu mengULANGi SEJARAH sedemikian? Apakah kita sudah terlalu MEWAH hingga LUPA SEJARAH?

CUKUPlah dengan FTA BODOH antara NEGARA kita dengan Jepun yang telah diMETERAI semasa ZAMAN PM ke-5 DULU.. SAYURan kita di'FTA'kan dengan PRODUK Jepun seperti AUTOMOTIF dan BARANGan elektronik? KAH!KAH!KAH!


US yang diKUASAi oleh puak-puak ZIONIS Neo-CON nih biasanya kalau mereka tak DAPAT dengan CARA yang BAIK, mereka akan GUNAkan 'BACKLANE' seperti KETUA UMUM PKR! Oleh itu, jika kita ENGGAN berSETUJU dengan TPPA ini, Kerajaan UMNO/BN dan RAKYAT jugak kenalah berSEDIA mengHADAPi segala macam RUSUHAN seperti BERSIH yang diBIAYAi oleh ZIONIS Neo-CON itu!

Wallahualam..

2 comments:

Anonymous said...

Terus terang aku baru faham apa itu TPPA. Mmg bahaya pada negara dan bakal menjahanamkan terus ekonomi org melayu..DSN tolong la pikir masak masak benda ni..jgn spai negara tergadai

Tukang Dok Peghati said...

ASSALAMUALAIKUM dan SALAM SEJAHTERA..

Dengan kerajaan yang LEMAH dan TIDAK dapat MAJORITI 2/3 UNDI, DS Najib harus berHATI-HATI agar keDAULATan NEGARA ini TIDAK diJUAL..

Wallahualam..

ANUGERAH IKON SEKSUAL UNTUK AHLI POLITIK PR BAGI PRU-13 JATUH KEPADA

KENAPA HANYA BANGSA MELAYU SAHAJA YANG PERLU MENGINGATI SEJARAH NEGARA?

Melayu dikhianati?

Hati Awang semakin hari semakin ditoreh-toreh oleh tuntutan pelbagai pihak bukan Melayu yang bersikap terlalu rasis selepas Pilihan Raya Umum ke-12. Kita boleh tafsir apa sebabnya. Awang tidak mahu mengulas panjang kali ini, cukup sekadar disiarkan semula petikan kenyataan seorang pemimpin MCA, Tun Tan Siew Sin pada 30 April 1969 (dipetik daripada buku Khalid Awang Osman dan pernah diulas Ridhuan Tee Abdullah) untuk renungan kita semua.

''Orang Melayu menerusi UMNO bermurah hati melonggarkan syarat-syarat dalam undang-undang negara ini sehinggakan dalam masa 12 bulan selepas kemerdekaan, 90 peratus penduduk bukan Melayu menjadi warganegara. Ini berbeza dengan keadaan sebelum merdeka di mana 90 peratus daripada mereka masih tidak diiktiraf sebagai rakyat Tanah Melayu walaupun hampir 100 tahun hidup di bawah pemerintahan penjajah. Sebagai membalas kemurahan hati orang Melayu, MCA dan MIC bersetuju meneruskan dasar memelihara dan menghormati kedudukan istimewa orang Melayu dan dalam masa yang sama mempertahankan kepentingan-kepentingan sah kaum lain''.

Sebelum itu, seorang pemimpin MIC Tun V.T Sambanthan pada 1 Jun 1965 pernah berkata:

''Pada tahun 1955 kita telah memenangi pilihan raya dengan majoriti yang tinggi, selanjutnya mendapat kemerdekaan dalam masa dua tahun kemudian. Dalam jangka masa itu, kita terpaksa berbincang dan menangani pelbagai perkara termasuk soal kewarganegaraan. Persoalannya di sini, apakah yang dilakukan oleh orang Melayu memandangkan kita bercakap menyentuh perkauman?

Apakah yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Melayu? Mereka mempunyai 88 peratus daripada pengundi menyokong mereka. Apakah yang mereka putuskan mengenai isu kewarganegaraan? ''Jika kita lihat di serata negara Asia dan Asia Timur, kita akan mendapati kaum India tidak akan diterima di Ceylon dan juga tidak diterima di Burma. Sama halnya dengan kaum Cina, mereka tidak diterima di Thailand, Vietnam, Kemboja dan di negara-negara lain. Apakah bantuan berhubung kewarganegaraan yang mereka peroleh di semua wilayah tersebut? "Di Burma, seperti yang kita semua sedia maklum, kaum India telah diusir keluar, di Ceylon mereka tidak diberikan taraf warganegara seperti juga di Burma. Saya tahu dan anda juga tahu. Apa yang sedang berlaku di Malaya? Di sini kita mendapati pemimpin Melayu berkata, ''Kita akan menerima mereka sebagai saudara, kita akan berikan mereka sepenuh peluang untuk meneruskan kehidupan di negara ini, kita akan beri mereka peluang untuk menjadi warganegara''.

Seterusnya pada tahun 1957, dengan tidak mengambil kira kebolehan berbahasa (Melayu) ribuan orang India, Cina dan Ceylon menjadi warganegara. Seperti yang saya nyatakan, saya amat bernasib baik kerana dilahirkan di negara ini. Di manakah anda boleh berjumpa bangsa yang lebih prihatin, bersopan-santun dan tertib selain daripada bangsa Melayu. Di manakah anda boleh mendapat layanan politik yang baik untuk kaum pendatang? Di manakah dalam sejarah dunia? Saya bertanya kepada anda. Ini adalah fakta. Siapakah anda untuk menjaga keselamatan kami? Saya adalah kalangan 10 peratus kaum minoriti di sini. Tetapi saya amat gembira di sini.''

Persoalannya, kini apakah pengorbanan Melayu dikhianati oleh kaum lain?

-Awang Selamat-

PANDANGAN PERKASA TENTANG LIBERALISASI 27 SUBSEKTOR PERKHIDMATAN AWAM

KENYATAAN AKHBAR DATUK IBRAHIM ALI, PRESIDEN PERTUBUHAN PRIBUMI PERKASA MALAYSIA (PERKASA)

1. PERKASA menghormati tindakan kerajaan meliberalisasikan 27 subsektor dalam bidang perkhidmatan kesihatan dan sosial, pelancongan, pengangkutan, perniagaan, komputer dan yang berkaitan dengannya berkuat kuasa serta-merta tanpa mengenakan sebarang syarat ekuiti seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, pada Rabu 22 April 2009.

2. PERKASA juga menginsafi bahawa tujuan tindakan tersebut adalah untuk membentuk satu persekitaran perniagaan yang kondusif bagi menarik pelaburan, teknologi serta menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. Ini bermakna langkah ini dilaksanakan demi kepentingan negara dan rakyat jelatanya.

3. PERKASA juga menghormati kenyataan kerajaan bahawa inisiatif liberalisasi ini tidak akan menjejaskan industri perkhidmatan tempatan kerana ianya dilaksanakan dibawah kawalseliaan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menerusi Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Pelaburan Sektor Perkhidmatan di bawah Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA).

4. Bagaimanapun PERKASA kesal kerana kerajaan memansuhkan syarat peruntukan ekuiti 30 peratus tempatan untuk subsektor berkenaan. Ini bermakna usahawan Bumiputera tertutup peluang menyertai sektor ini walaupun ianya merupakan komponen penting dalam ekonomi negara yang menyumbang sebanyak 55 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2008 dengan 47.6 peratus merupakan sumbangan perkhidmatan bukan kerajaan.

5. Memang mutakhir ini wujud segolongan usahawan Bumiputera yang berkemampuan untuk bersaing menerusi sistem yang terbuka. Tetapi, jumlah usahawan yang mampu berjaya menerusi sistem meritokrasi ini pastinya masih kecil dan belum menyeluruh.

6. Oleh itu, PERKASA bimbang bahawa keputusan kerajaan ini, walaupun demi untuk negara dan rakyat jelatanya, kemungkinan ianya menjejaskan majoriti usahawan Bumiputera di sektor perkhidmatan yang diliberalisasikan ini tidak dapat dinafikan. PERKASA juga bimbang bahawa tindakan kerajaan ini menjadi permulaan kepada pemansuhan ekuiti 30 peratus sepenuhnya bagi sektor-sektor lain di masa akan datang.

7. Oleh itu, PERKASA berpendapat bahawa keputusan memansuhkan ekuiti 30 peratus dalam sektor perkhidmatan yang dilebralisasikan dua hari lalu wajar dikaji semula dengan seberapa segera. Sekurang-kurangnya kerajaan wajar menetapkan ekuiti yang yang lebih kecil daripada kadar 30 peratus sebelum ini. Pada waktu yang sama, kerajaan perlu menyatakan secara tegas bahawa tahap ekuiti 30 peratus yang dikenakan sebelum ini akan dikuatkuasakan semula sebaik sahaja ekonomi negara pulih seperti sedia kala.

8. PERKASA menyatakan pendapat serta mengemukakan saranan di atas kerana dalam apa jua keadaan adalah kurang wajar jika status Bumiputera di negara ini seolah-olah diremehkan. Tindakan seperti ini memberikan persepsi dan impak negatif kepada kesungguhan kerajaan mempertahankan program dan dasar affirmatifnya bagi masyarakat Bumiputera seluruhnya.

9. Sekian. Terima kasih dan salam takzim.

Ibrahim Ali
25 April 2009

Iklan NUFFNANG

ADVERLETS